Duurste tas ter wereld onder de hamer: 'Miljoenenbedrag voor boodschappentas'

Het is een van de meest gewilde mode-objecten ter wereld: de Birkin-tas van Hermès. Morgen gaat het allereerste prototype, speciaal gemaakt voor actrice en stijlicoon Jane Birkin, onder de hamer. Wat de tas gaat opleveren? Niemand die het écht kan voorspellen. Maar dat de verkoop records gaat breken, lijkt op voorhand een zekerheid.
Voor wie niet helemaal thuis is in de Birkin van Hermès: het verhaal is als volgt. Actrice en zangeres Jane Birkin nam samen met haar piepjonge dochter Charlotte in 1983 het vliegtuig van Parijs naar Londen. Toen Jane haar rieten mand wilde opbergen, klaagde ze dat er geen tassen waren voor vrouwen waarin ze al haar spullen goed kon opbergen.
Stijliconen
Jean-Louis Dumas, CEO van Hermès, zat ook in het vliegtuig en vroeg hoe die tas er dan uit moest zien. Hij besloot de tas voor haar te ontwerpen. Het bedrijf bood haar de tas in 1985 aan en vroeg Jane Birkin toestemming om het model naar haar te vernoemen.
In de jaren die volgden, werd de Birkin meerdere malen doorontwikkeld. Het model is mateloos populair, prijkt al decennialang aan de armen van talloze celebrities en stijliconen, en is een ware must-have onder verzamelaars. Dat maakt het allereerste exemplaar dat morgen onder de hamer gaat bij het Britse veilinghuis Sotheby's, zo mogelijk nog iconischer.

Hoeveel de tas moet opbrengen is nog onduidelijk. De duurste Birkin-tas tot nu toe is de Himalaya Niloticus Crocodile Diamond. Deze tas, met witgoud en diamanten details, werd op een veiling verkocht voor meer dan 500.000 dollar.
Wat de gek geeft
Het veilinghuis wil voor de originele Birkin geen minimumprijs noemen. Maar dat de tas naar verwachting records gaat breken, daar zijn de experts het wel over eens.
Journalist Arno Kantelberg begrijpt dan ook wel dat Sotheby's geen minimumprijs noemt. "Normaal doen ze dat wel. Maar ik denk dat niemand precies weet wat dit unieke exemplaar gaat opleveren. Ze willen voorkomen dat ze te laag inzetten. Ik denk dat het toch een beetje gaat zijn wat de gek ervoor geeft."
Waarom de Birkin tweedehands zelfs duurder is dan nieuw, leggen we uit in deze video:
De Birkin is misschien wel de meest exclusieve tas ter wereld. Kantelberg noemt het fascinerend hoe de tas zo'n iconische status heeft verworven.
Statussymbool
"Het verhaal erachter maakt de tas zo bijzonder. Want laten we eerlijk wezen, eigenlijk is zo'n rieten mand waarmee ze (Jane Birkin, red) altijd liep veel charmanter. Maar inmiddels ken ik geen tas die in hiërarchie boven de Birkin staat."
Dat heeft alles te maken met de manier waarop de tas door Hermes in de markt is gezet. Veel geld hebben - de tassen zijn te koop vanaf zo'n 10.000 euro - is niet genoeg. Je moet ook geluk hebben dat je de tas mag kopen. Dat mag er één per jaar zijn. De aankoop wordt geregistreerd in je Hermès-paspoort.

Volgens modeontwerpster en Birkin-liefhebber Nikkie Plessen bestaan er van de tas drie uitgaven. De 'gewone Birkin', de Blue Edition en de persoonlijk ontworpen variant die alleen op uitnodiging van het modebedrijf wordt gemaakt.
"Het is enorm knap hoe Hermès al zo lang op deze manier schaarste creëert. Ze maken er bijna geen reclame voor. Je moet van Hermès echt de mogelijkheid krijgen om de tas te kunnen kopen."
Zelfs Beckham niet
Plessen is in het bezit van een Birkin die ze kocht in New York. Ze weet nog hoe dat ging. "Ik werd uitgelachen bij de vraag of ik de Birkin uit de etalage mocht kopen. Al was ik David Beckham kreeg ik te horen, die tas was niet te koop. Ik heb toen iedere dag gebeld met de vraag of ik een Birkin mocht kopen. Pas nadat wij ook meerdere andere Hermès-producten kochten, kregen we te horen dat er wel wat mogelijk was."
Die exclusiviteit maakt een Birkin-tas ook tot een goede investering. "De waarde stijgt meer dan bij bijvoorbeeld schilderijen. Mocht je een blue edition hebben, bewaar de doos en de zak waar de tas in zit dan goed", adviseert Plessen.
Kantelberg weet niet of dat ook bij de originele Birkin die morgen onder de hamer gaat het geval is. "Dit is zo'n uniek exemplaar, bijna museaal. Ik weet niet of dat nu echt gezien wordt als investeringsobject."
Zes nullen
Hoe dan ook blijft het interessant wat de originele Birkin gaat opleveren, en wie de tas koopt. "Ik denk dat we toch wel richting de miljoenen gaan", schat Plessen.
Kantelberg: "Het is een tas die door het verhaal erachter niet zou misstaan in een vitrine in een museum. Maar het kan ook zijn dat er een cryptomiljardair is die ermee aan de haal gaat." Ook Kantelberg denkt dat de tas voor een bedrag met zes nullen van de hand gaat. "En dat is toch veel geld voor uiteindelijk een boodschappentas."