EHRM

Australië noemt uitspraak van Europees hof over Russische verantwoordelijkheid MH17 'historisch'

·Aangepast:
© ANPAustralië noemt uitspraak van Europees hof over Russische verantwoordelijkheid MH17 'historisch'
RTL

Australië noemt de veroordeling van Rusland door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het neerhalen van vlucht MH17 een 'historisch moment' voor de slachtoffers.

Dat schrijft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong op X. "We doen opnieuw een beroep op Rusland om verantwoordelijkheid te nemen en met compensatie te komen voor deze afschuwelijke daad."

Het EHRM oordeelde dat Rusland verantwoordelijkheid draagt voor het neerhalen met een BUK-raket van het passagiersvliegtuig in 2014. Er vielen toen 298 doden, onder wie 196 Nederlanders en enkele tientallen Australiërs. 

'Volledige schadevergoeding'

"Deze uitspraak volgt op het besluit van de ICAO-raad in mei dat Rusland verantwoordelijk is en moet onderhandelen met Australië en Nederland over volledige schadevergoeding", aldus de minister.

Nederlandse nabestaanden van de ramp zijn blij en vooral opgelucht over de uitspraak van het EHRM. Ze hebben het gevoel, elf jaar na de ramp, dat ze door het hof erkend worden, zeggen ze in deze video:

Rusland had eerder al laten weten dat het geen gehoor geeft aan uitspraken van het EHRM. Dat maakt de uitspraak grotendeels symbolisch, maar de nabestaanden zien het als een belangrijke mijlpaal in hun elf jaar durende strijd voor gerechtigheid.

Ze vinden dat ze 'eindelijk erkenning' krijgen en hopen dat Rusland sorry zegt en de waarheid vertelt. Rob Fredriksz, die zijn zoon Bryce en diens vriendin Daisy verloor, zegt tegen RTL Nieuws: "Het boek is nog niet gesloten. Er zijn nog genoeg vragen over, zoals wie er op de knop heeft gedrukt en waarom?"

10.000 andere zaken tegen Rusland

Nederland begon de procedure bij het hof over MH17 in 2020. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een belangrijk onderdeel van de Raad van Europa, de belangrijkste mensenrechteninstelling van het continent.

Rusland werd uit de raad gezet vanwege de invasie in Oekraïne. Het hof kan echter nog steeds wel zaken tegen Rusland behandelen die dateren van vóór de oorlog. Er zijn 46 landen bij het hof aangesloten. Ook burgers kunnen een aanklacht indienen. Er zijn bijna 10.000 rechtszaken aangespannen door individuen tegen het Kremlin.

Rusland verspreidde over de MH17-ramp verkeerde informatie en schoof de schuld in de schoenen van Oekraïne. Volgens het hof heeft dit 'extra leed veroorzaakt' bij de nabestaanden. Dat zegt ook Hans de Borst, die zijn dochter verloor bij MH17:

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
MH17RechtspraakMensenrechtenAustralië

Laatste video's van RTL Nieuws

02:22
Nederlandse brandweer naar Spanje om bosbranden te bestrijden
RTL Nieuws

Nederlandse brandweer naar Spanje om bosbranden te bestrijden

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag