Staking in de metaalindustrie: hier draait het om
Vandaag wordt weer gestaakt in de metaalindustrie. Vakbond FNV roept op om voor 24 uur het werk neer te leggen in Brabant, morgen is Limburg aan de beurt. Het gaat hierbij niet alleen om de poen.
Waarom wordt er gestaakt?
De vakbonden worden het niet eens met werkgeversorganisatie FME over een nieuwe cao. "We willen een cao waarin iedereen gezond zijn pensioen kan halen", aldus Peter Reniers van vakbond FNV tegen RTL Z. Daarnaast eisen de bonden meer zeggenschap over de werktijden.
Oh, niet om meer loon?
Jawel, uiteindelijk draait het natuurlijk om de poen. De vakbond eist een loonstijging van 3,5 procent per jaar, werkgevers willen niet verder gaan dan 6,9 procent uitgesmeerd over de hele looptijd van de cao. Die gaat gelden voor 33 maanden, tot 1 maart 2021.
Dat lijkt toch overbrugbaar?
Nou, dat valt tegen. Waar werkgeversorganisatie FME praat over een 'stevig' voorstel, heeft vakbondsman Peter Reniers wel wat kritiekpunten. "In hun voorstel zit ook de verhoging van eerder dit jaar, maar dit gaat over een nieuwe cao, dus willen we ook voor dit jaar 3,5 procent erbij."
Daarnaast eist de vakbond een minimale loonsverhoging van 1000 euro per jaar. "Zo'n vloer is verhoudingsgewijs gunstiger voor mensen met een lager loon, noem het maar nivellering”, aldus Reniers. "Het gaat bedrijven voor de wind nu, die winsten moeten naar arbeid, niet naar het kapitaal", verwoordt Reniers het sentiment bij de vakbond.
Wat zijn de gevolgen?
Dat is niet helemaal duidelijk. Bij VDL-groep, onder meer eigenaar van Mini-maker Nedcar, is onduidelijk hoeveel van de ruim 10.000 werknemers die onder deze cao vallen, gaan staken. "Dat is koffiedik kijken", aldus een woordvoerder.
Het bedrijf hoopt dat het er minder zijn dan bij eerdere stakingen in de zomer. "Toen konden we niet produceren, dat is wel serieus."
FNV flyert voor de fabriek van vrachtwagenfabrikant DAF. (Foto. ANP)
Bij ASML maken ze zich een stuk minder zorgen. Van de 11.500 medewerkers bij de vestiging in Veldhoven, hebben zich er in totaal tien gemeld als staker, laat een woordvoerder weten. "Het leeft hier niet echt dus", voegt zij daar nog aan toe.
Hoeveel mensen gaan er staken?
Bij de vakbond zijn ze vol goede hoop, al kan het weer volgens Reniers wel van invloed zijn. Hij schat dat 2200 mensen gaan staken in Eindhoven en eenzelfde aantal in Sittard, morgen.
In totaal werken er 150.000 mensen in vaste dienst in de sector, bij grote bedrijven zoals Scania, Siemens en Stork. "Je hoopt wel op meer, maar niet iedereen zal hier naartoe komen", denkt hij. "En je werk neerleggen doe je niet zomaar, er is soms angst om je baan te verliezen."
Zullen de werkgevers zwichten onder de druk?
Nou, die kans is klein. "We hebben de hele zomer klaar gezeten om met de bonden om tafel te gaan, maar ze gaan niet op onze uitnodiging in", vertelt een woordvoerder van werkgeversorganisatie FME. "Het is jammer dat het zo moet en slecht voor het imago van de sector, maar onderhandelen gebeurt aan tafel."