Beurs

Schoenmaker: 'Beleggers speculeren op overname Unilever'

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL ZSchoenmaker: 'Beleggers speculeren op overname Unilever'
RTL

De koers van Unilever steeg vandaag aanvankelijk, na het nieuws dat Unilever afziet van de verhuizing van het Londense hoofdkantoor. Dat duidt erop dat beleggers nu speculeren op een overname van Unilever, stelt beurscommentator Jacob Schoenmaker.

De koers van Unilever sprong vanochtend omhoog na het nieuws dat het concern afziet van de vorming van één hoofdkantoor in Rotterdam en de koers bleef hoger in het eerste uur. Later verdween die winst, maar Unilever doet het wel minder slecht dan de AEX-index. Er is weer wat overnamefantasie in Unilever, vertelt Schoenmaker.

Unilever bestaat nu nog uit een Nederlands én een Brits bedrijf. Het wilde de structuur dusdanig wijzigen dat het één concern zou worden, dat juridisch Nederlands is en ook het hoofdkantoor heeft in Rotterdam. Daarmee zou het een nóg betere bescherming tegen overnames realiseren, aldus Schoenmaker. Vorig jaar wilde het Amerikaanse KraftHeinz een bod uitbrengen op Unilever, maar uiteindelijk zag het daar vanaf.

Koers hoger dan vóór bod

Na het bod van KraftHeinz van maar liefst 143 miljard dollar spoot de koers omhoog. Later daalde de koers na slechte cijfers van Unilever, maar nog altijd staat Unilever nog 10 euro boven het niveau van vóór het bod, aldus Schoenmaker.

Dat geeft volgens hem aan dat de overnamefantasie nog steeds leeft onder beleggers.

© RTL Z / Thomson Reuters

'Overnametrauma'

De enige reden dat KraftHeinz Unilever wilde kopen was dat het concern aantrekkelijk was omdat het niet efficiënt geleid werd, aldus Schoenmaker. Die overnamepoging heeft Unilever een trauma opgeleverd, zegt hij.

Na de mislukte overnamepoging nam Unilever een aantal maatregelen, zo werd de margarinedivisie verkocht. Ook werden aandeelhouders gepaaid met extra dividend en de inkoop van eigen aandelen en Unilever kondigde aan meer te gaan bezuinigen.

Nu de vorming van één hoofdkantoor niet doorgaat, is Unilever makkelijker over te nemen, denkt Schoenmaker. Het kan volgens hem ook zijn dat Unilever met nóg meer efficiëntiemaatregelen komt, 'uit vrees voor een herhaling van het overnametrauma'.

Bekijk de volledige uitleg van Jacob Schoenmaker:

Lees meer over
Jacob SchoenmakerUnilever