Black Friday: zo sleep je de beste aanbieding binnen
Met alle tv- en radiocommercials zal het je niet ontgaan zijn. Vandaag is het jaarlijkse koopjesfestijn Black Friday. Dé dag om eindelijk die nieuwe telefoon of nieuwe televisie te kopen. Of toch niet? Wij vroegen aan drie kenners of je moet wachten op de aanbiedingen van Black Friday of gewoon nu al de winkelstraat in moet rennen.
Consumentenbond: aanbieding is niet altijd beste prijs
Bekijk de jaarlijkse aanbiedingen op Black Friday met de nodige argwaan, tipt woordvoerder Gerard Spierenburg. Want of alle aanbiedingen ook echt goede aanbiedingen zijn, betwijfelt hij. "Laat je niet te snel verleiden tot impulsaankopen en vergelijk de prijzen." Een Black Friday-aanbieding kan elders nog altijd goedkoper zijn, stelt hij.
Hij zegt dat vandaag echt de dag is om toe te slaan. Niet alleen omdat er een goede aanbieding tussen kan zitten. Ook omdat de afgelopen jaren bleek dat webshops in de weken voor Black Friday de prijzen langzaam verhoogden, om die vervolgens op die ene dag te laten zakken.
Cor Molenaar: vergelijk (of wacht tot ná kerst)
In veel gevallen is Black Friday al op donderdagmiddag begonnen, benadrukt retailexpert Cor Molenaar, en het prijzenfestijn duurt tot en met maandag. Molenaar raadt aan om de winkelstraat bij het zoeken naar kortingen links te laten liggen en vooral online op zoek te gaan naar de beste deal. Kopen kun je overal. "Als je een exact artikel wil hebben, ga dan vergelijken op internet. Dat is het Amerikaanse gedrag."
Wie de boot mist, kan wachten tot na de kerst, als de opruiming begint. "Dan moeten winkeliers van hun spullen af." Hij verwacht overigens geen spectaculaire kortingen. Bang dat consumenten voor de gek worden gehouden met nepaanbiedingen is Molenaar niet. "Een winkelier die dat doet, is zijn klanten kwijt."
Consuwijzer: trap niet in schijnaanbieding
"Wat je ziet is dat winkels in aanloop van zo'n dag al eerder beginnen", zegt Consuwijzer-woordvoerder Saskia Bierling. "Al zullen er aanbiedingen zijn die alleen op Black Friday gelden."
De ACM, waar Consuwijzer onder valt, doet onderzoek naar schijnaanbiedingen als er klachten van consumenten binnenkomen. Eerder dit jaar legde de waakhond een boete van 200.000 euro op aan Seats and Sofas, omdat de van-prijzen bij aanbiedingen niet klopten. Die van-prijs moet daadwerkelijk de prijs van een product zijn geweest en dat mag niet te lang geleden zijn. Afhankelijk van het product, gaat het om drie tot zes maanden, legt Bierling uit.
Wil je een specifiek artikel kopen, bijvoorbeeld die ene telefoon of televisie, dan loont het om al weken de prijs in de gaten te houden. Je weet dan vanzelf of de prijs op Black Friday een goede aanbieding is.
Consuwijzer waarschuwt ook voor nepwinkels die een graantje proberen mee te pikken van de Black Friday-gekte. "Controleer de winkel vooraf door reviews te lezen. En betaal achteraf of verzekerd met creditcard of PayPal."
Blijkt de aanbieding uiteindelijk te mooi om we te zijn, dan ben je in ieder geval je geld niet kwijt.