Economie

Christie's veilt peperdure Apple 1-computer: 'Wel een bij elkaar geraapt zooitje'

Door Judith Laanen··Aangepast:
© Beeld Christie'sChristie's veilt peperdure Apple 1-computer: 'Wel een bij elkaar geraapt zooitje'
RTL

Het hart van Apple-verzamelaar Sander de Bruin gaat sneller kloppen van de Apple-computer uit 1976 die Christie's vandaag veilt. Maar meebieden zit er niet in. De verwachte opbrengst is tussen de 340.000 euro en 566.000 euro en dat gaat 'm voor hem niet worden. "Vakantie is ook belangrijk."

De personal computer die op de veilingrol staat is een van de laatst overgebleven eerste exemplaren die Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak in hun garage in elkaar klusten in de jaren zeventig. Volgens een online register is het de tiende Apple-1 computer ooit gemaakt. En, extra bijzonder: hij werkt nog steeds. 

Zwarte koffertje is zelfbouw

Eigenlijk is het enige waardevolle onderdeel van het veilingitem de printplaat, de hardware van de computer. De Apple-1-systemen werden namelijk verkocht zonder behuizing, keyboard, monitor of stroomvoorziening. Het zwarte koffertje is dus zelfbouw, vertelt De Bruin.

Tekst loop door onder foto:

Dit Apple-1-systeem zit in een zwart koffertje.© Beeld Christie's
Dit Apple-1-systeem zit in een zwart koffertje.

Dat komt omdat consumenten in die tijd zelf de rest van de computer bij elkaar moesten kopen. "Daarom is het belangrijk dat het moederbord werkt en niks is afgebroken, anders is het ook niet origineel meer", zegt De Bruin. Het geveilde exemplaar is volgens hem 'wel een bij elkaar geraapt zooitje.' Zo bestond lang niet alles dat bij het koffertje wordt aangeboden.

Oude, kapotte Apples

Sinds zijn zevende verzamelt De Bruin Apple-producten. Een paar jaar later begon hij ook oude, kapotte Apples op te kopen, die hij repareerde en doorverkocht. "Zo bouwde ik mijn collectie op", zegt de Bruin, die zijn apparaten laat zien op Appleverzameling.nl. Via een kennis die bij Apple werkte kreeg hij ook andere snuisterijen, zoals een tennistas en andere merchandise met het Apple-logo: "Kleding, rekenmachines", somt hij op. 

Tekst loopt door onder de foto:

De jonge Sander achter zijn Apple-computer.© Beeld Sander de Bruin
De jonge Sander achter zijn Apple-computer.

De verzameling die De Bruin tot dan toe had opgebouwd ging in 2002 bij een brand verloren, maar inmiddels is hij met 100 computers weer aardig op dreef. "In 2004 zag ik een Marktplaatsadvertentie van de Apple Lisa, een vernieuwende computer die Jobs naar zijn dochter vernoemde. Groot en log, maar de eerste Apple met een gebruikersinterface, dus een die je met een muis kon besturen. Daarvoor was het een soort DOS-systeem (van Microsoft, red.) met commando’s."

Jubileumexemplaar

Later kon hij ook de 20th Anniversary Mac kopen, een jubileumexemplaar uit 1997. "Die is niet zo spectaculair, maar daar zijn er wereldwijd maar ruim 11.000 van gemaakt." Destijds was de startprijs ruim 9000 dollar, die omlaag ging naar 7500 dollar. Ter vergelijking: nu zou dat ruim 12.000 dollar zijn. De Bruin betaalde 1000 euro. Zijn verzameling heeft De Bruin in een bedrijfspand staan, maar thuis zijn er nog wel een paar Apples 'om mee te spelen'.

20th Anniversary Mac

'Op Marktplaats veel neppers te vinden' 

De Bruin haalt zijn computers voornamelijk uit het buitenland. "Via eBay en via via, dat iemand wat op zolder vindt. Voorheen kon je nog wat op Marktplaats vinden, maar die advertenties zijn niet interessant meer omdat er veel nepspul tussen zit. Drie tot vier keer per jaar bieden mensen hem wat aan. "Best vaak vind ik dat, maar soms zijn het extreme prijzen."

De verzamelaar zou graag meebieden bij Christie's als het kon, maar 'het blijft een hobby'. "Vakantie is ook belangrijk", zegt hij lachend. Alhoewel, een Apple II Bell & Howell mag eigenlijk niet ontbreken. "Dat is een originele Apple 2 maar dan uitgevoerd met audio- en videomogelijkheden." Die is lastig te krijgen, omdat Apple vaak meerdere varianten maakte. "En die wil je ook allemaal hebben."

Regelmatig Apple-1-computers onder de hamer

In 2018 ging ook al een Apple-1 onder de hamer, bij veilinghuis RR Auction. Het jaar ervoor betaalde een andere Apple-fan nog een ton voor een soortgelijk model en in 2016 betaalde iemand zelfs al 8 ton voor een Apple 1-pc. Van die laatste was de printplaat vooral bijzonder, omdat die nooit aan consumenten was verkocht.

Er zijn 200 eerste generatie-Apples gemaakt, maar minder dan de helft daarvan heeft de tand des tijds doorstaan, schrijft Christie’s. Van die 200 exemplaren zijn 15 opgenomen in openbare collecties, bijvoorbeeld in het Amerikaanse kunstmuseum de Smithsonian. Deze Amerikaanse tiener heeft trouwens een verzameling waar menig Nederlands verzamelaar jaloers van wordt.

De Apple II Bell and Howell computer

Lees meer over
AppleTechnologie