DNB roept banken op om ook belastingontwijking op te sporen
De Nederlandse Bank (DNB) wil dat banken actief gaan onderzoeken of hun klanten belasting ontwijken. Ook al is belastingontwijking niet illegaal, zouden banken er actief mee bezig moeten zijn, meent de toezichthouder.
DNB heeft afgelopen maand aanbevelingen gepubliceerd over belastingrisico's bij klanten. In de notitie 'Good practices, Fiscale integriteitsrisico's bij cliënten van banken' stelt de toezichthouder dat banken verplicht zijn om belastingontduiking en andere financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Ook zouden ze moeten nagaan of cliënten belasting ontwijken. Het document werd opgemerkt door het FD.
Ontwijken leidt tot ontduiken
Dat banken in actie moeten komen tegen belastingontwijking is tegen het zere been van banken. Die stellen dat belastingontwijking in Nederland legaal is, en dus niet geschaard zou moeten worden onder financiële criminaliteit.
DNB erkent dat, maar stelt dat het belangrijk is voor banken om óók belastingontwijking onder de loep te nemen, om te voorkomen dat ze vervolgens alsnog betrokken raken bij belastingontduiking. Bijvoorbeeld omdat in bepaalde structuren van belastingontwijking kenmerken zitten van belastingontduiking, wat wel tegen de wet is.
Imagoschade
DNB haalt verder aan dat het van belang is voor banken om inzicht te hebben in belastingontwijking, om te voorkomen dat hun imago schade oploopt. De maatschappelijke opvattingen over belastingontwijking zijn veranderd, stelt de toezichthouder. De laatste jaren is er veel ophef over belastingontwijking door (rijke) particulieren en grote bedrijven, onder andere na onthullingen in de Panama Papers.
Bovendien zou het allemaal helemaal niet nieuw zijn. Volgens DNB schrijft de wet al een 'nadere onderzoeksinspanning' van banken voor als het gaat om belastingontwijking. "Enerzijds om te voorkomen dat banken handelingen verrichten die in het maatschappelijk verkeer als onbetamelijk worden beschouwd en anderzijds om te voorkomen dat cliënten door hun handelwijze van belastingontwijking de reputatie van de bank dan wel de financiële markten schaden."
Niet bindend
De toezichthouder geeft in het document voorbeelden van manieren waarop banken eventuele kenmerken van belastingontduiking kunnen herkennen, en de manier waarop ze vervolgstappen kunnen nemen naar klanten toe.
Banken mogen verder zelf bepalen hoe ze dit verder invullen; de aanbevelingen zijn niet juridisch bindend. Dat betekent wat DNB betreft dat banken ook op andere manieren kunnen voldoen aan de bestaande regels ter voorkoming van belastingontduiking.
ABN-topman: doen we al
Hoewel uit de documenten van DNB blijkt dat de banken te kennen hebben gegeven dat ze niet zitten te wachten op de nieuwe 'handreikingen' van de toezichthouder, laat ABN-ceo Kees van Dijkhuizen aan RTL Z weten dat er voor zijn bank niets verandert.
Volgens Van Dijkhuizen doet ABN dit al en zegt de bank sowieso al tegen zijn klanten dat ze geen 'constructies' moeten optuigen om het betalen van belasting te ontlopen.