Wakker met wekker? Dan heb je volgens dit bedrijf een slaapprobleem
Veel mensen slapen slecht en dat is een probleem waar bedrijven graag op inspringen. Nieuwkomer Shleep hoopt bedrijven en hun personeel te helpen met een slaapplatform. Het Amsterdamse bedrijf haalde een investering van 1,4 miljoen euro op en heeft Spotify en Deloitte als klant. "Je moet niet je dag hoeven doorkomen met koffie."
Het is toeval, maar wel handig dat juist vandaag het CBS met cijfers komt over slaapgebrek van Nederlanders, vertelt slaapexpert en Shleep-oprichter Els van der Helm. Vorig jaar had liefst 24 procent van de Nederlanders van 25 jaar of ouder slaapproblemen, becijfert het statistiekbureau.
Zo'n 20 procent van de bevolking heeft zelfs een slaapstoornis, zegt neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger. We gaan te laat naar bed, gebruiken te veel alcohol of spelen te veel spelletjes op onze smartphones, vertelt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm.
'Veel meer mensen met slaaptekort'
"Wij denken dat er veel meer mensen met slaaptekort zijn. Het CBS gaat uit van mensen die zelf zeggen een probleem te hebben. Maar nog veel meer mensen zijn zich daar niet van bewust", aldus Van der Helm. Moet je worden gewekt door een wekker? Dan is er volgens haar al sprake van een tekort. Ook bij snoozen is dat het geval, omdat je lijf niet uit zichzelf wakker wordt.
Startup Shleep, opgericht in 2017, is volgens Van der Helm een slaapplatform. Een digitale slaapcoach die je niet alleen vertelt hoe je slaapt, maar ook wat je kunt doen om het te verbeteren. "Het draait allemaal om gedragsverandering", zegt Van der Helm die 1,4 miljoen euro verzilverde bij verschillende venture capitalfondsen.
Natuurlijk wakker worden
"Je moet natuurlijk wakker worden en niet je dag hoeven doorkomen met koffie", zegt ze. We hebben een verkeerd ritme: in de avond doen we dingen die ons energie geven, zoals sporten, toetjes eten en schermpjes met fel licht of een spannende serie. " Het zijn patronen om een gebrek aan energie te compenseren."
Van der Helm (35) deed in de afgelopen jaren onderzoek naar slaap, onder meer naar de effecten van slaaptekort op het brein. Dat deed ze aan de VU, Harvard en de universiteit van Californië. "Na mijn promotie ben ik gaan werken bij adviesbureau McKinsey & Company. Daar viel het me op hoe weinig mensen weten over slaap."
Belangrijk voor geluk
Goed slapen is gezond en goed voor je productiviteit. "Het is zo belangrijk voor je geluk", zegt Van der Helm. Zeker in het bedrijfsleven, waar vaak lange dagen worden gemaakt." Ook bedrijven hebben daar meer aandacht voor, zegt ze. Slaaptekort leidt tot ziekteverzuim. Bovendien zoeken millennials werkgevers met oog voor een goede werk-privébalans.
Shleep is met een team van vijftien mensen inmiddels ook actief in de VS en het VK en hoopt met de investering verder te groeien. Klanten zijn onder meer Huffington Post, Deloitte en Spotify. Zij nemen de dienst af voor hun personeel in de vorm van een abonnement vanaf 200 euro per maand.
Verkeerde patronen doorbreken
De dienst werkt als volgt: medewerkers downloaden een app die met een aantal vragen het slaapgedrag in kaart brengt en je vervolgens helpt om verkeerde slaappatronen te doorbreken. Snoozen bijvoorbeeld. "Een groot deel gaat over ontspanning. Stress is de vijand van slaap, dus kun je stretchoefeningen doen of mediteren via onze app."
Maar dus ook ook telefoons zijn slecht voor je slaap, weet Van der Helm. De app is volgens haar dan ook een hulpmiddel, geen tool om urenlang mee te spelen.
Het bedrijf deelt ook video's en biedt telefonische consulten met slaapcoaches." Dan doen we bewust via de werkgevers, omdat veel mensen niet weten dat ze een probleem hebben."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Is er wel een probleem?
Volgens de startup zien klanten hun 'slaapschuld' - hoeveel je nodig hebt versus hoeveel je krijgt - met de helft afnemen. Paul van der Meijden van het Nederlands Slaap Instituut heeft moeite met die conclusies. "Ze zijn onvoldoende gevalideerd", zegt hij. "Ik zou graag een onafhankelijk onderzoek willen zien dat aantoont dat dit werkt."
Het is algemeen bekend dat cognitieve gedragstherapie, zoals ook hier wordt aangeboden, kan werken tegen slaapproblemen. "Tegelijkertijd word er op deze manier geen diagnose gesteld", zegt hij. "Hebben de gebruikers wel daadwerkelijk een probleem? In de praktijk valt het vaak reuze mee. Slaapapps als deze spelen in op een gevoel, ze spreken mensen aan die er ontvankelijk voor zijn."
Goed dat er aandacht is
Van der Meijden vindt het in algemene zin goed dat er ook op de werkvloer meer aandacht komt voor gezondheid en slaap. "Maar er moet meer inzicht komen in de werking van alle gezondheidsapps. "Wat is bijvoorbeeld een goede indicatie voor productiviteit? Dat is bijna niet meetbaar." Hier breken kenners al jaren hun hoofd over, weet Van der Meijden.
We willen slapen en daaromheen ontstaat zo langzamerhand een heuse slaapeconomie: van slaaprobot tot meditatieapp. Ook zijn het drukke tijden voor Nederlandse slaapcoaches. "Ik geloof dat het geen hype is. Slaapgebrek kan er zo inhakken dat je er alles voor over hebt om het op te lossen", zei kinderslaapcoach Susanne Willekes er eerder over tegen RTL Z.
Volgens Van der Helm staat de slaapeconomie nog in de kinderschoenen. "Ik verwacht nog veel meer slaapbedrijven op de markt. Slaap is zo langzamerhand een fundament geworden, naast gezond eten en genoeg bewegen. Wij staven dat met wetenschappelijke kennis."