OESO: coronacrisis kan Eurozone in recessie duwen
De wereldwijde economische groei krijgt volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hoe dan ook een grote tik door de uitbraak van het coronavirus. Met een beetje geluk loopt de economische groei terug met 0,5 procentpunt, als het tegenzit halveert de groei. De Eurozone zou zelfs in een recessie kunnen belanden.
Dat blijkt uit nieuwe voorspellingen van de club van grote economieën.
-0,5 procent als het meezit
In het basisscenario gaat de OESO ervan uit dat de groei dit jaar terugvalt naar 2,4 procent. Dat is 0,5 procentpunt minder dan de 2,9 procent van vorig jaar, die de OESO al matig vond.
De economie heeft last van het virus doordat reizen wordt beperkt, goederen niet vervoerd kunnen worden en fabrieken stilliggen. Dat is vooral in China het geval, maar ook in Japan, Korea en Australië verwacht de OESO een tijdelijke maar flinke economische neergang.
De verwachting in het basisscenario is dat de uitbraak buiten China beperkt blijft en de dip in China zelf ernstig, maar zeer tijdelijk is. In de Eurozone, de landen die de euro gebruiken, groeit de economie dit jaar met slechts 0,8 procent is de verwachting, zelfs als de uitbraak hier mee gaat vallen. Dat is al flink minder dan de 1,2 procent groei waar eerder op werd gerekend.
Domino
Maar het kan allemaal ook veel beroerder uitpakken. In het dominoscenario daalt de wereldwijde groei dit jaar naar 1,5 procent, bijna een halvering van de groei dus. De OESO houdt er in dit scenario rekening mee dat de maatregelen die in China genomen werden om het virus in te dammen ook noodzakelijk zijn in veel andere landen.
De organisatie denkt dat zo'n tik voor de wereldeconomie onder andere de Eurozone en Japan in een recessie kan duwen. Als er een recessie komt, gaat het herstel de komende jaren ook veel meer tijd in beslag nemen, denkt de OESO.
Overheden moeten helpen
Om de economische impact zo klein mogelijk te houden roept de OESO overheden op om getroffen industrieën zoveel mogelijk te steunen en investeringen juist nu te vergroten.
In Nederland kunnen bedrijven die tijdelijk minder werk hebben als gevolg van de corona-uitbraak al werktijdverkorting aanvragen voor het personeel. Als er dan niet voldoende werk is, kan het bedrijf de mensen naar huis sturen. Ze worden dan doorbetaald door het UWV.