Huis (ver)kopen in coronatijd: is dit een goed moment?
De huizenmarkt is stabiel en er ligt geen crisis op de loer, concludeert NVM vandaag. De makelaarsvereniging schaart zich niet achter economen die prijsdalingen verwachten. Voorzitter Onno Hoes ergert zich aan zulke 'onheilsprofeten'.
Sinds het uitbreken van de coronacrisis voorspellen economen dat de huizenprijzen weleens kunnen gaan dalen, tot schrik van mensen die juist op het hoogtepunt een huis gekocht hebben.
Maar van zo'n prijsdaling is geen enkele sprake, stellen de makelaars van NVM. "De krapte aan het begin van de coronacrisis is er nog steeds", zegt voorzitter Onno Hoes. Dat zorgt ervoor dat de situatie op de huizenmarkt niet bijster veel is veranderd, sinds het uitbreken van de crisis. Mensen die al tijden op zoek zijn naar een koopwoning haken niet ineens af.
Drukker dan normaal
Makelaar Wieger van der Velde, actief in Groningen en Friesland, merkt zelfs dat het drukker is dan normaal. "Zeker bij huizen van rond de drie ton willen mensen juist nu hun slag slaan", zegt hij. "En het gaat nog altijd tegen prijzen die hoger liggen dan eerder. Ik zie eerder een stijging dan daling." Bij de wat duurdere huizen droogt het wel wat op, voegt hij daaraan toe.
Wim de Leeuw, makelaar in Leiden, ziet ook geen reden tot zorg. "We hebben wel wat minder bezichtigingen. Maar de mensen die wél komen kijken zijn heel gedecideerd en serieus", laat hij weten. Overbieden en snel moeten beslissen: ook nu is dat nog 'gewoon' aan de orde van de dag.
"We hadden een woningtekort. Dat lossen we niet op door corona."
Zelfs in Peel en Maas, een gemeente die zwaar getroffen is door het coronavirus, komt de boel weer op gang, signaleert Maarten Pijnenborgh van Maison Makelaars. "We hebben een tijd helemaal geen bezichtigingen gedaan, om besmettingen te voorkomen", vertelt Pijnenborgh.
"Dat starten we nu weer voorzichtig op. We zien toch dat er een groep mensen op zoek blijft naar woningen. We hadden een woningtekort. Dat lossen we niet op door corona."
De NVM houdt als enige real-time data bij over het aantal verkochte woningen, die worden doorgegeven door bij de vereniging aangesloten makelaars. Op basis van die cijfers kan zij dus een betrouwbaar inzicht geven in het sentiment op de woningmarkt.
Positief sentiment
Tegelijkertijd bestaan makelaars bij de gratie van mensen die huizen kopen en verkopen. De branche heeft dus belang bij een positief sentiment. Dat verklaart de ergernis van voorzitter Hoes over economen die een negatief sentiment of afzwakking voorspellen, zoals onderzoekers van ABN Amro en de Rabobank onlangs deden.
(Tekst gaat verder onder de video.)
Ook makelaar Wim de Leeuw ergert zich aan wat hij noemt 'het gebrek aan nuance'. "Wat we niet nodig hebben is paniek. Als bankeconomen blijven roepen: 'er komt een prijsdaling', ja dan krijg je uiteindelijk een prijsdaling", zegt hij.
Op dit moment wijzen de signalen volgens de makelaar in elk geval niet op een prijsdaling.
Vorige crisis
De NVM vergelijkt de huidige situatie met die van de vorige crisis, toen de huizenprijzen wel hard daalden. Vooral de krapte is behoorlijk anders dan toen.
De huidige huizenmarkt is veel krapper dan de vorige. Gemiddeld hadden huizenkopers in 2008 de keuze uit meer dan zeven woningen. Nu is dat gemiddeld nog geen drie. In sommige regio's is het zelfs nog krapper dan dat.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wel of niet (ver)kopen?
Wat er in de nabije of verre toekomst gaat gebeuren op de huizenmarkt zal dus moeten blijken. Wie van plan is een huis te kopen of verkopen, kan wel kijken naar een paar belangrijke factoren.
In de eerste plaats dus het aanbod. Zoals altijd met schaarste zorgt een beperkt aanbod met veel vraag voor hoge prijzen. Het lage aanbod en de traag opgeleverde nieuwbouw zorgde de afgelopen jaren voor forse prijsstijgingen op de woningmarkt.
Dat aanbod is niet van de een op andere dag gegroeid. De vraag kan in theorie wel instorten, als mensen weinig vertrouwen hebben in de economie. Maar makelaars merken dat dus niet.
Renteverhoging
De hypotheekrente is een ander belangrijk punt. Je kunt de rente zien als de prijs voor het lenen van geld. Is de rente laag? Dan is geld lenen voor het kopen van een huis makkelijk en goedkoop. Hoe meer mensen makkelijk geld kunnen lenen, hoe meer mensen een huis zullen willen kopen.
Stijgt de rente? Dan gebeurt het omgekeerde. De rente is nu in historisch opzicht uitzonderlijk laag. Een tijdje terug hebben hypotheekverstrekkers de hypotheekrente wel met een forse stap verhoogd. Maar zelfs met die verhoging blijft de rente relatief laag, ten opzichte van vroeger.
Sterker nog: die verhoging zorgt nu juist voor extra drukte, analyseert makelaar Van der Velde. "Je kunt beter 10.000 euro teveel betalen voor een huis, dan 0,5 extra rente betalen op je hypotheek met een looptijd van dertig jaar. De vrees dat de rente flink gaat stijgen zorgt ervoor dat mensen nu juist willen kopen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Andere factoren die de huizenprijzen kunnen gaan temperen zijn scherpere leennormen en de oplopende werkloosheid.
Mooie prijs
Is dit dus een goed moment om te verkopen of te kopen? Zoals in elke markt moet je je als koper afvragen hoe zeker je bent van je inkomen en van je eventuele relatie, maar de lage rente kan een extra stimulans geven om het juist wel te doen. Verkopers weten dat ze nu een mooie prijs kunnen krijgen voor hun woning.
"Blijkbaar zijn er nog voldoende verkooplustige en kooplustige partijen in de markt om zelfs onder deze bizarre omstandigheden ervoor te zorgen dat we de situatie die we hebben behouden", besluit De Leeuw.