Vier techreuzen allemaal meer dan 1000 miljard dollar waard

Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet zijn alle vier meer dan 1000 miljard dollar (890 miljard euro) waard op de beurs. De techreuzen zijn weer terug op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus. "Ze zijn een soort van coronaproof gebleken."
De coronapandemie zorgt voor een wereldwijde recessie en een stijgende werkloosheid. In de Verenigde Staten staat de werkloosheid zelfs op een record, maar de techreuzen hebben hier op de beurs helemaal geen last van.
Aandelen van de bedrijven worden de laatste weken massaal gekocht en de beurswaardes gaan door het dak. Alphabet, het moederbedrijf van Google, is de laatste die zich bij de club van 1000 miljard meldt.
Het zijn allemaal bedrijven die niet echt last lijken te hebben van de coronacrisis, zegt Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer. "De omzetten blijven stijgen en ze zijn redelijk coronaproof." Een van de redenen dat beleggers op deze aandelen duiken volgens de analist.

Thuiswerken
De coronacrisis pakt eigenlijk goed uit voor dit type bedrijven. "Kijk naar bijvoorbeeld Apple en Microsoft. Ze sluiten fysieke winkels. Andere bedrijven hebben daar last van, maar deze twee hebben hun distributiekanalen erop aangepast. Verkopen vinden digitaal plaats, ze zijn niet afhankelijk van die fysieke locaties."
Analist Stan Westerterp, van Bond Capital Partners, is het daarmee eens. "De winkels van Apple, de Apple Stores, zijn meer ter ondersteuning. Je kan er producten vasthouden, ze uittesten. De echte verkoop vindt online plaats of via telecom-providers." In het vorige kwartaal verkocht Apple voor 58 miljard dollar aan producten. De omzet was gelijk aan het jaar ervoor, ondanks de uitbraak van het coranivirus.
Online vergaderen
Daarnaast is er simpelweg meer vraag naar techproducten. Dat merkt Microsoft met Teams, de dienst voor zakelijk chatten en videobellen. Die wordt meer en meer gebruikt.
Eind maart werd er een record behaald van 2,7 miljard vergaderminuten bij Teams in 1 dag. In april liep dit verder op naar 4,1 miljard minuten in 1 dag, stelt Microsoft.
Microsoft zag verder een 'fenomenale vraag' naar hun clouddiensten. "De vraag naar producten van die bedrijven is enorm gebleken, ze profiteren. Het valt allemaal samen", aldus Zwanenburg.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Linke situatie'
Er lijkt geen einde te komen aan de koersstijgingen. "Dat is een linke situatie", vindt Jos Versteeg. De analist van InsingerGilissen zegt dat de waardering van bedrijven veel en veel te hoog kan worden.
Overwaarderingen dus. "Neem Amazon. Dat is sinds het dieptepunt in maart met maar liefst 80 procent gestegen. Een gigantische toename."
Al is Versteeg het eens met Zwanenburg. De bedrijven groeien hard, omzetten blijven toenemen. "Er is sprake van momentum. Juist tijdens deze coronacrisis worden er online kopen gedaan. Een Amazon profiteert daar echt van. Niet alleen jongeren, ook de oudere generatie gaat voor online shoppen. Die durven nu minder naar de fysieke winkel."
Correctie
Toch lijkt er binnenkort wel een einde aan de koersstijgingen van de techbedrijven te komen, zegt Versteeg. "Er komt een correctie aan. Na zo'n enorme rally kan de koers ineens fors naar beneden gaan."
Al gelooft ook Versteeg in bedrijven als Amazon, Apple, Microsoft en Google. "Er kan dan wel een correctie komen, maar op de lange termijn blijven dit soort bedrijven het gewoon goed doen. Het gaat met dit soort bedrijven nu eenmaal met schokken op de beurs. Uiteindelijk blijven ze outperfomen."
De vier Amerikaanse techbedrijven komen binnenkort met de kwartaalcijfers. Dan wordt meer bekend over de exacte omzet- en winstcijfers.