Kerk of klooster: ook in heilige huisjes kun je goed overnachten
In Groot-Brittannië kun je aan 'champing' doen, church camping. Oftewel: slapen in een kerk. Dat leek Sanne Kiel (35) en Jennemie Stoelhorst (41) ook wel wat voor Nederland. "Nederlanders gaan niet vaak meer naar de kerk, maar zijn wel op zoek naar bijzondere overnachtingsplekken."
Het idee werd drie jaar geleden geboren. Kiel en Stoelhorst werkten toen samen aan verschillende projecten in de erfgoedsector. "Ik als eventmanager, Jennemie als freelancer", vertelt Kiel aan RTL Z.
Samen vlogden ze onder andere voor Open Kerken Brabant, een soort open dag voor alle kerken in die provincie. "Om aandacht te genereren voor die gebouwen. We lieten jongeren in kerken slapen en gingen het gesprek met hen aan: wat kun je nou met oude kerkgebouwen? Iemand wees ons toen op het concept champing."
Heilige nacht(en)
Kiel en Stoelhorst probeerden het uit in Engeland. "Het is daar echt slapen op een stretcher in de kerk. Wij wilden wel meer luxe bieden, iets hipper en comfortabeler dan daar. Kerken in Nederland kunnen wat meer kleur gebruiken. Nederlanders gaan niet vaak meer naar de kerk, maar zijn wel op zoek naar bijzondere overnachtingsplekken."
Het concept Heilige Nachten was geboren. Sinds april kun je via de website een overnachting in een kerk boeken. Voor 150 euro per nacht (twee personen) slaap je bijvoorbeeld in de Pieter Stuyvesantkerk in het Friese Peperga. "We verhuren op dit moment twee kerken via ons eigen concept en één kerk die zelf al als bed and breakfast in gebruik is. Kerken in Oosterwolde en Ede zijn onderweg. En we zijn nog in gesprek met een kerk in Druten en een klooster in Brabant", aldus Kiel.
Het concept is bedoeld voor leegstaande kerken én kerken die nog in gebruik zijn. "Als een kerk leeg is, kunnen we los met de inrichting. Bij nog werkende kerken krijgt de inrichting veel meer een pop-upkarakter", zegt Kiel. "Dan moeten meubels makkelijk geplaatst en weer verwijderd kunnen worden."
Spannend
De kerken komen op verschillende manieren tot ze, zegt Kiel. "We hebben er zelf heel veel aangeschreven. Maar ook via social media, advertenties en via de samenwerking met Friesland. Die provincie heeft de grootste kerkdichtheid van Nederland. Van hen hebben we een bedrag gekregen om het concept bij tien kerken in Friesland uit te rollen."
Voor het ter beschikking stellen van hun kerk krijgen de eigenaren 40 procent van de verhuurinkomsten. Veel mensen vinden het verhuren nog wel spannend, ziet Kiel. "'De kerk is daar niet voor bedoeld', zeggen ze dan. Of ze denken er geen tijd voor te hebben, omdat ze veel met vrijwilligers werken."
Dat terwijl het gros van de werkzaamheden door Kiel en haar compagnon wordt gedaan: het inrichten, de boekingen en de marketing en communicatie. Er wordt voor een host gezorgd die de gasten ontvangt en ervoor zorgt dat de kerk na afloop weer wordt schoongemaakt.
Voor avontuurlijke types
Tot nu toe hebben een paar honderd mensen via Heilige Nachten in een kerk geslapen, zegt Kiel. "Er zitten geen douches in de kerken, dus het zijn sowieso vaak wat avontuurlijkere types. Verder zien we veel gezinnen met wat oudere kinderen en jonge mensen tussen de 25 en 35 die nog geen kinderen hebben. Het is natuurlijk wel een insta-waardige overnachting."
Gepensioneerden, die zien ze nog niet echt voorbij komen, al hadden ze dat wel verwacht. "Misschien staan de kerken niet op de goede plekken. Maar ik denk ook dat het komt doordat we ook op Airbnb staan, dat trekt toch een bepaald soort mensen. En veel rondom Heilige Nachten gebeurt op social media, die influencen de 65-plussers niet."
Voor de inrichting van de kerken in Friesland krijgen Kiel en Stoelhorst geld van de provincie. Verder hebben ze nog geen geldschieters, maar wel sponsoren in andere vormen. "De eigenaar van een vintage interieurwinkel in Limburg laat ons voor elke kerk wat meubels uitzoeken. Die staan dan ook te koop. En de foto's worden gratis gemaakt door een bekende fotograaf."
De eigenaar van de kerk in Goirle, Hermon Erfgoed, was zo te spreken over het concept dat hij de kerk belangeloos ter beschikking stelde.
Beiden steken zo'n 20 tot 25 uur per week in Heilige Nachten en werken daarnaast als freelancer. "We zouden het heel graag fulltime willen doen", zegt Kiel. "Maar dan hebben we eerst een stuk of twintig kerken nodig."