ABN Amro schrapt 800 van 2500 banen bij zakenbank, ook stekker uit Moneyou sparen
ABN Amro gaat zijn internationale zakentak (CIB) ingrijpend reorganiseren. De bank trekt zich terug uit niet-Europese landen. Ook gaat de stekker uit de spaartak van dochterbedrijf Moneyou. ABN Amro belandde het tweede kwartaal flink in de rode cijfers.
De omzet van de bank daalde in het tweede kwartaal 15 procent naar 1,9 miljard. Onder de streep bleef een verlies over van 5 miljoen, terwijl vorig jaar nog een winst werd behaald van 693 miljoen euro.
Het verlies van ABN Amro komt niet als een verrassing. Analisten hadden zelfs een slechter resultaat verwacht. Het verlies komt voor een groot deel door een eenmalige last van 703 miljoen.
De bank kent meerdere probleemgevallen. Zo is ABN bijvoorbeeld betrokken bij het Duitse Wirecard-boekhoudschandaal, waar 1,9 miljard euro verdwenen is. Volgens persbureau Bloomberg heeft ABN Amro 200 miljoen euro uitgeleend aan Wirecard.
Reorganisatie
Het financiële concern trekt zich met zijn grootzakelijke tak terug uit activiteiten buiten Europa. In de reorganisatie, die wordt uitgesmeerd over drie tot vier jaar, verdwijnen 800 banen bij de zakenbank, zo laat topman Robert Swaak weten.
Bij de zakenbank werken nu nog 2500 mensen, ABN Amro telt in totaal bijna 18.700 banen. De reorganisatie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.
Zakenbank
Die zakenbank (CIB) houdt zich onder meer bezig met beursgangen, fusies en overnames van grote bedrijven.
De afbouw van de zakentak moet bijdragen aan een gematigder risicoprofiel van de bank, zegt Swaak. "De kredietvoorwaarden en -limieten worden aangescherpt."
Moneyou
ABN Amro stopt ook met de spaartak van Moneyou, blijkt uit een verklaring op de website van de dochteronderneming. De hypotheektak blijft wel overeind.
"De spaarrente is al langere tijd erg laag en de verwachting is dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen", zegt het bedrijf in een reactie. Moneyou kan zich bovendien niet meer voldoende onderscheiden.
Lage rentes
Met het stopzetten van alle activiteiten van Moneyou wil ABN het hoofd bieden aan het de aanhoudend lage rentes op de markt.
De dienstverlening van Moneyou moet in 2021 volledig zijn afgebouwd. Volgens de vakbonden verdwijnen er 150 banen.
Personeel op de hoogte
Het personeel van Moneyou is vandaag geïnformeerd. Er werken veel mensen met tijdelijke contracten. Die contracten zullen niet worden verlengd.
Volgens een woordvoerder van ABN Amro komt er voor ruim veertig mensen een sociaal plan. Ook gaat een deel van de medewerkers over naar een fintechpartij, die de techniek achter het Moneyou-platform overneemt.
Verliezen
ABN Amro heeft het al langer moeilijk. Er waren onder meer twee 'uitzonderlijke klantdossiers’ die de bank noopten tot de voorziening van ruim 1 miljard.
Het gaat om een mogelijk geval van fraude bij een klant van de bank in Singapore, zo werd eerder bekend.
Het bedrijf dat actief is in de maritieme handel zou in de problemen zijn gekomen door de lage olieprijs. Verlieslatende transacties werden vervolgens buiten de boekhouding gehouden.
Amerikaanse klant
De andere tegenvaller gaat over een Amerikaanse klant van ABN Amro Clearing. Die kwam in de problemen door tegenvallers op de beurs, goed voor een strop van 183 miljoen euro, zo meldde de bank eind maart al.
De ingreep staat volgens Swaak los van de coronacrisis. ABN Amro nam de zakelijke activiteiten al eerder onder de loep.
Al langer problemen
In de Verenigde Staten, Azië en Australië bedient de bank nu nog klanten in de olie- en gassector, grondstoffenbranche en transport en logistiek. Maar het lukte ABN Amro al jaren niet om met dit werk aan de eigen doelstellingen voor winstgevendheid te voldoen.
"Bij mijn aanstelling eerder dit jaar heb ik de review van de zakenbank meteen tot een van mijn topprioriteiten gemaakt", zegt Swaak.
In Europa nog wel kansen
In Europa ziet hij nog wel kansen voor de zakenbank. "Dit is een gebied dat we goed kennen en waar we schaal kunnen ontwikkelen. Vooral schaal is erg belangrijk."
Er is besloten buiten Europa wel met zogeheten clearing-werk, activiteiten rondom het verwerken van financiële transacties, door te gaan.
Operationeel resultaat
Ondanks de reorganisatie is de topman niet ontevreden. "Het operationeel resultaat was goed, ondanks aanhoudende druk op de netto rentebaten. De kosten waren lager dankzij verdergaande kostenbeheersing."
Belangrijk is hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen, zegt de topman tegen RTL Z.
"Nu we uit de lockdown gekomen zijn, zien we consumentenvertrouwen licht toenemen. Dat geldt ook voor het vertrouwen bij de inkopers van bedrijven. Maar we moeten voorzichtig zijn en maatregelen blijven treffen zoals we gedaan hebben."
Stroppenpot
Overigens had de bank ook geen goed eerste kwartaal. Er werd toen een verlies geleden van 395 miljoen euro. Dat kwam omdat de bank 1,1 miljard euro opzij moest zetten voor een stroppenpot. Het geld is voor leningen waarvan onzeker is of ze ooit worden terugbetaald.
De glans lijkt van het bedrijf af te zijn. Tot 2007 was de bank een wereldspeler met honderden vestigingen in tientallen landen. Daarna werd de bank echter opgesplitst.
RBS, Fortis en Banco Santander kochten samen ABN Amro voor 72 miljard euro. De drie nieuwe aandeelhouders splitsten de bank op, waarbij bijvoorbeeld Santander de kantoren in Latijns- en Noord-Amerika overnam.
'Saaie volksbank'
Nu de zakelijke activiteiten worden teruggebracht concludeert Hans de Geus, beurscommentator van RTL Z, dat ABN Amro 'een saaie volksbank' gaat worden, die zich richt op hypotheken en leningen voor consumenten en kleine bedrijven.
Hij spreekt over een goed besluit van de bank. "Dit is het beste wat ze konden doen. "De echte grote jongens op Wall Street hou je toch niet bij. Vroeg of laat moest dit toch gebeuren", aldus de Geus.