Aandelen tussen rommel

Incassobureau eist deel Tilburgs waterbedrijf na aandelenvondst

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPIncassobureau eist deel Tilburgs waterbedrijf na aandelenvondst
RTL

Een incassobureau dat voor een prikkie een waardevol aandelenpakket in een Tilburgs waterbedrijf in handen dacht te hebben gekregen, grijpt voorlopig naast de jackpot. Volgens de rechter heeft het bedrijfje helemaal geen recht op de aandelen.

Directeur Rogier Stulemeijer van het incassobureau zegt 'buitengewoon teleurgesteld' over de uitspraak te zijn. "Wij beraden ons op vervolgstappen. Dit is een serieuze, maar schitterende zaak. Echt materiaal voor een film."

Rommel opruimen

De zaak kent inderdaad een intrigerende, nog niet eerder bekende voorgeschiedenis. In 2011 ging het bedrijfje World Wide Administrator (WWA) een bedrijfsruimte huren in de voormalige watertoren aan de Bredaseweg in Tilburg.

Verhuurder Brabant Water sprak af dat de huurders de inventaris gratis mochten overnemen als ze zelf het kantoor opruimden.

Vondst aandelenpakket

Bij het opruimen van de rommel stuitten de huurders op een afgesloten kast. Die bleek onder meer een groot pakket aandelen te bevatten van de Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij. Dat lokale nutsbedrijf ging in 2007 op in de provinciale watergigant Brabant Water.

WWA zette de oude aandelen uiteindelijk te koop op internet. En zo kwamen ze in 2018 in handen van het bedrijfje International Receivables Purchase (IRP) uit Den Bosch. Dat bedrijf verdient geld aan het opkopen van moeilijk inbare vorderingen, die het vervolgens probeert te incasseren.

Aandelen aan toonder

IRP kon de aandelen in het Tilburgse waterbedrijf niet meteen te gelde maken. Het betrof namelijk ouderwetse 'aandelen aan toonder', waardepapieren die eigendom zijn van degene die ze in handen heeft. De Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij ging in 2005 over op modernere 'aandelen op naam'.

Maar volgens het incassobureau is het waterbedrijf verplicht om de toonderaandelen om te wisselen in aandelen op naam. Op die manier denkt IRP een aanzienlijk belang in het dochterbedrijf van Brabant Water te kunnen krijgen.

De watertoren in Tilburg waar de aandelen werden gevonden.© Google Maps
De watertoren in Tilburg waar de aandelen werden gevonden.

Dat kan een waardevol bezit zijn. Brabant Water betaalde ruim 56 miljoen euro voor het Tilburgse waterleidingbedrijf. Omdat het gevonden pakket een groot aantal aandelen bevat, is dat dus in potentie vele miljoenen waard.

Op het verzoek van IRP om de 'oude' aandelen om te wisselen voor 'nieuwe', gaf het nutsbedrijf echter geen gehoor. Het incassobureau liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter om dit af te dwingen.

Bot gevangen

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank in Breda blijkt dat het incassobureau voorlopig bot heeft gevangen. De rechter oordeelt namelijk dat er 'geen rechtsgeldige overdracht' van de aandelen heeft plaatsgevonden.

Weliswaar is zwart op wit vastgelegd dat Brabant Water de inventaris van de watertoren gratis overdeed aan de huurder, maar het bedrijf dat de aandelen vond en daarna verkocht had volgens de rechter moeten weten dat die geen onderdeel vormden van die inventaris.

De vinder had moeten snappen dat de aandelen – die volgens de rechter 'een zeer aanzienlijke waarde zouden kunnen vertegenwoordigen' - per ongeluk door Brabant Water waren achtergelaten. Ook de huidige bezitter, die wist dat de effecten waren gevonden, had zich dat moeten realiseren.

Geen wc-papier

IRP-directeur Stulemeijer is het daar niet mee eens. Volgens hem hebben Brabant Water en de gemeente die eigenaar was van het Tilburgse waterbedrijf de situatie aan zichzelf te wijten.

"Zij hebben dit over zichzelf afgeroepen. Dit betreft aandelen aan toonder. Daar moet je voorzichtiger mee omspringen dan met rollen wc-papier."

Hoger beroep

Op hoeveel hij de precieze waarde van zijn toonderaandelen schat, wil Stulemeijer niet zeggen. "Maar onze berekeningen tonen aan dat dit zeer de moeite waard is. Daarom is er een grote kans dat wij in hoger beroep gaan." 

Brabant Water en de gemeente Tilburg, die nog de eigenaar is van de houdstermaatschappij waarin vroeger het waterbedrijf zat, konden vandaag nog geen toelichting geven op de zaak.

Lees meer over
Brabant WaterTilburgsche Waterleiding-MaatschappijDrinkwater