Weinig mensen boeken vakantie, reisbranche hoopt op volgend jaar
Op vakantie gaan is op dit moment bijna onmogelijk vanwege de reisbeperkingen om het coronavirus onder controle te krijgen en dus heeft de reisbranche alle hoop op 2021 gevestigd. Het moederbedrijf van Beversport zit ondertussen in zwaar weer omdat er zo weinig gereisd wordt.
Want als de langverwachte coronavaccins en sneltesten op luchthavens er zijn, kan het volgens Frank Oostdam, topman van Branchevereniging ANVR, hard gaan. "We merken aan het zoekgedrag op sites dat veel mensen nu al informatie aan het inwinnen zijn over vakanties." Tot heel veel boekingen leidt dat overigens nog niet.
Last-minute
De ANVR verwacht dat er in het begin van volgend jaar nog weinig gereisd zal worden, maar zodra er meer duidelijkheid is zullen mensen gaan boeken. "Waarschijnlijk wordt het een echt last-minute-jaar", denkt Oostdam.
Hij raadt reisorganisaties daarom aan om voorzichtig te zijn met het inkopen van kamers. "Ze kunnen het beste uitgaan van ongeveer 50 procent van een normaal jaar."
Bij reisorganisator Corendon wordt al wel weer mondjesmaat geboekt. "We merken dat onze klanten niet kunnen wachten om weer op vakantie te gaan", stelt directeur-eigenaar Atilay Uslu.
Om verdere financiële drempels bij mensen weg te nemen, heeft de touroperator besloten om voucherloze zomervakanties te gaan aanbieden. Mocht Corendon straks toch nog reizen moeten annuleren, dan krijgt de klant zijn geld binnen twee weken terug.
Canarische en Caribische eilanden
Helemaal onmogelijk is op vakantie gaan nu overigens niet. De Canarische eilanden vormen nog een geel vlekje op de wereldkaart. Maar omdat premier Mark Rutte Nederlanders eerder een 'dringend' negatief reisadvies gaf voor reizen naar het buitenland tot half januari, vliegen er in de praktijk amper nog mensen naar de Spaanse archipel.
Aruba, Bonaire en Curaçao vallen buiten het algemene negatieve reisadvies van de minister-president en zijn daarom in trek, om bijvoorbeeld de kerstdagen te vieren, merkt de ANVR. Om hele grote aantallen gaat dit niet, aldus Oostdam. Dat komt onder meer door de coronaregels ter plaatse. Op Curaçao worden voorlopig maar 20.000 internationale toeristen per maand toegelaten.
Moederbedrijf Beversport in zwaar weer
Dat er veel minder gereisd wordt, hakt erin bij AS Adventures, het moederbedrijf van Beversport. De financiële nood is zo hoog dat er wordt onderhandeld met schuldeisers, vertelt topman Frederic Hufkens aan Het Financieele Dagblad.
Klanten blijven dit jaar massaal weg door winkelsluitingen, maar ook doordat ze minder op reis gaan en dus minder windjacks, bergschoenen en skispullen nodig hebben. "Covid gaat ons tot in 2021 raken, want de tweede lockdown dwarsboomt het wintersportseizoen", zegt Hufkens. De omzet bedraagt tot op heden in 2020 360 miljoen euro, ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
AS Adventure heeft bijna 200 winkels in de Benelux, Frankrijk en Engeland. Nederland telt 54 Bever-filialen. De groep heeft 3000 man personeel in dienst.