Online koopwoede zorgt voor karton-tsunami bij afvalbedrijven
We bestellen steeds meer pakketjes en daarmee wordt onze afvalbak ook steeds voller met het karton en plastic van de verpakkingen. Het zorgt voor extra drukte bij afvalverwerkers en levert de gemeentes extra geld op. Maar daar ziet de burger waarschijnlijk niets van terug.
De Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst (GAD) van 't Gooi gaat maandag een dag extra open zodat inwoners van Bussum en omstreken hun Sinterklaasafval meteen kwijt kunnen. De dienst merkt dat doordat we steeds meer online onze aankopen doen de hoeveelheid karton en plastic sterk toeneemt.
In Haarlemmermeer hetzelfde verhaal. "De coronacrisis zorgt voor veel meer huishoudelijk afval", zegt een woordvoerder. "Van grofvuil tot aan karton en plastic. Je ziet het in het hele land."
Afvalverwerker Suez bevestigt dat. "Huishoudelijk karton neemt toe. Door corona gaat dat sneller. Waar het eerst 70 procent papier was en 30 procent karton is het nu 50/50," zo laat het bedrijf weten.
Pakketjes en pizza's
Door corona heeft onze online aankoopdrift een enorme vlucht genomen. PostNL noteerde voor het derde kwartaal een groei van 17 procent in aantallen pakketjes. Dat zorgt voor meer afval.
Waar we bij bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een poster gekocht in de winkel alleen het originele doosje en plastic als verpakking hadden, komt daar nu een kartonnen doos en vaak ook nog extra papier, plastic of piepschuim ter bescherming bij.
En zo groeit de afvalberg. Afvaldienst Rova uit Amersfoort noemt het zelfs een trendbreuk. Het bedrijf zag al jaren de hoeveelheid papier en karton afnemen, maar sinds de corona-uitbraak begin dit jaar is dat niet meer zo.
Veel meer dozen
"Vanaf maart zagen we een stijging", zegt woordvoerder Mark de Weerd van Rova. "Inmiddels is het weer stabiel, maar de dalende trend is voorbij."
Of het alleen maar komt door het verpakkingsmateriaal durft hij niet te zeggen want dat wordt niet gemeten. Al lijkt het er wel op. "Onze chauffeurs zien dat het veel meer dozen zijn."
Ook de maaltijden die worden bezorgd zorgen voor veel extra papier en karton. McDonald's zegt in eerste helft van dit jaar 3,5 keer meer bezorgd te hebben dan vorig jaar.
En Pizzabezorger Domino's stelt dat er 2000 extra banen bij zijn gekomen in Nederland. Al het eten wordt in papier en karton verpakt.
Hogere heffing
In de gemeente Haarlemmermeer is de hoeveelheid papier en karton in het derde kwartaal 10 procent hoger dan vorig jaar. Tot vorig jaar was er al jaren een afname.
De gemeente is eigenlijk best blij met dat extra papier, karton en ook plastic. "Want dat verkopen we als grondstof. Het levert geen winst op maar zorgt ervoor dat de afvalkosten wat lager worden."
Toch zegt de gemeente dat de afvalstoffenheffing volgend jaar omhoog moet. Ook het restafval en grofvuil is dit jaar na een jarenlange daling sterk gestegen. "Zonder corona hadden we dat niet gehad."
De gemeente denkt dit jaar 1,4 miljoen euro extra kosten te hebben aan de afvalverwerking. Want het restafval en het grofvuil is duur om te verwerken. En die kosten zijn harder gestegen dan de extra opbrengsten van papier, karton en plastic.