Extra geraakt door lockdown

'Geen maatwerk bij coronasteun, meer ondernemers vallen buiten de boot'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© RTL Z'Geen maatwerk bij coronasteun, meer ondernemers vallen buiten de boot'
RTL

Ondernemers zoals Kevin de Krieger vallen deels tussen wal en schip als het gaat om overheidssteun. Al bijna duizend ondernemers hebben zich bij zijn initiatief ikvalbuitendeboot.nl aangesloten. En door de nieuwe lockdown wordt hun situatie soms nog schrijnender.

"Onrecht, iedereen hoort gelijke kansen te krijgen, maar de overheid wil geen maatwerk leveren", Kevin de Krieger is duidelijk geërgerd dat sommige ondernemers geen of maar weinig steun van de overheid krijgen. Ze vallen 'buiten de boot.'

Er zijn in Nederland zo'n 10.000 ondernemers die om verschillende redenen in het tweede en derde kwartaal geen recht hadden op steun. Nu krijgen ze soms maar geringe steun, terwijl ze recht hebben op meer, aldus De Krieger.

Door de gisteren afgekondigde lockdown gaat de situatie die ondernemers al sinds maart treft nog langer duren. Door die nieuwe klap houden sommige ondernemers het niet lang meer uit, vreest hij.

Minister Hoekstra: economie krijgt daverende klap door lockdown
Lees ook

Minister Hoekstra: economie krijgt daverende klap door lockdown

Te laat, te weinig

De Krieger krijgt zelf bijvoorbeeld weinig overheidssteun. Zijn bedrijf Schoolsupply heeft op onderwijsinstellingen automaten staan met daarin onder meer rekenmachines, markeerstiften en mondkapjes.  Het omzetverlies was de afgelopen maanden zo'n 70 procent. Logisch, want veel lessen waren online.

Compensatie door de overheid voor dat omzetverlies kreeg De Krieger in het tweede en derde kwartaal echter niet.

SBI-code

Hij staat namelijk bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met de verkeerde SBI-code. Dat is een cijfer dat de activiteiten van een bedrijf aangeeft. Helaas voor De Krieger komen bedrijven met bepaalde codes, zoals dat van hemzelf, niet in aanmerking voor overheidssteun.

Inmiddels krijgt hij, nu het omzetverlies door de lockdown nog verder terugzakt, die steun wel. Dat is omdat de overheid nu niet meer naar SBI-codes kijkt bij het geven van steun voor omzetverlies.

Een tegemoetkoming voor vaste lasten krijgt De Krieger over het vierde kwartaal ook, maar die dekt slechts een deel van vaste lasten. De steun die hij alles bij elkaar ontvangt is maar een druppel op een gloeiende plaat, zegt hij.

Samen vuist maken

Hij is niet de enige met dit probleem. Zo zijn er ondernemers die vorig jaar nog niet actief waren en dus niet kunnen aantonen dat ze omzet hebben verloren.

Verder zijn er nog ondernemers die om bijzondere omstandigheden buiten de boot vallen, bijvoorbeeld omdat ze vorig jaar een sabbatical namen. Daardoor kunnen ook zij geen recente omzetcijfers van vorig jaar tonen.

Al bijna duizend medestanders

Begin september begon De Krieger het initiatief ikvalbuitendeboot.nl om ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten bij elkaar te brengen. Zo kunnen ze samen een vuist maken tegen wat ze onrechtvaardig vinden.

Bij 30 tot 40 procent van de medestanders gaat het om startende horeca-ondernemers (die vorig jaar dus geen omzet maakten) en bij nog eens 30 tot 40 procent om ondernemers met een SBI-code die niet op de lijst stond voor compensatie voor omzetverlies (en dus over het tweede en derde kwartaal geen compensatie voor gedaalde omzet kregen).

Gesprek aangaan

De Krieger komt op meerdere manieren op voor de belangen van zijn lotgenoten. Ten eerste door contact te zoeken met de overheid om een oplossing te zoeken. Dat moet ertoe leiden dat het kabinet nu wel het gesprek aangaat met iedereen die buiten de boot valt.

Nu zegt het 'systeem' soms dat een ondernemer niet in aanmerking komt voor steun, maar dat systeem is door mensen gemaakt en dus moet het ook opgelost kunnen worden, aldus De Krieger.

'Een paar honderd miljoen'

Voor het geld hoeft de overheid het niet te laten vindt hij. De Krieger wijst op de miljarden die nu worden uitgetrokken voor steun aan andere bedrijven. Een aantal ondernemers waar hij voor opkomt hebben een schade van een paar duizend euro, voor sommige loopt dat op tot een ton. Bij elkaar zou steun voor de ondernemers die tussen wal en schip vallen een paar honderd miljoen kosten, denkt De Krieger.

Voor startende horeca-ondernemers is overigens geen maatwerk nodig om ze steun te geven, alleen een kleine aanpassing in de tekst van de regeling, zegt hij.

Zaak tegen de overheid

Verder wil De Krieger met advocaten kijken of er een zaak is te maken tegen de overheid. De regelingen van de overheid hebben voor flinke omzetverliezen geleid en daar moet compensatie tegenover staan, vindt hij.

Ook wil hij, namens de getroffen ondernemers, in gesprek met bijvoorbeeld verhuurders van winkelpanden, om mee te delen in de ellende.

'Geen handwerk'

Minister Wiebes riep vorige week in de Tweede Kamer de ketenpartners op om mee te helpen de problemen van horecabedrijven op te lossen.

Verder zei hij dat handwerk voor bedrijven niet denkbaar is. "Ik heb een uitvoeringsorganisatie te beschermen."

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandZZP'ers