Gouden greep ondernemer Lisette in crisistijd: maaltijdboxen van sterrenchefs
De gesloten horeca zorgt bij veel ondernemers voor hoofdbrekens. Maar niet bij Lisette Ernens. Noodgedwongen verlegde ze eerder dit jaar haar aandacht naar de verkoop van maaltijdboxen van sterrenkoks. En dat draait boven verwachting goed.
Tot de coronacrisis uitbrak had de 55-jarige Ernens een boekingskantoor waar bedrijven of evenementenorganisatoren een sterrenchef konden boeken om een demonstratiekookles te komen geven.
Door de overheidsmaatregelen tijdens de maanden maart, april en mei kwam dat al snel op een laag pitje te staan.
De Haagse ondernemer had dubbel pech: ze viel eind april van haar fiets en belandde voor zes weken in bed met een hersenschudding en gebroken ribben. "Ik miste lekker uit eten gaan, maar kon alleen maar pizza bestellen." Uit die ergernis werd Ernens nieuwe bedrijfje geboren: Sterrenchef Box.
"Ik miste lekker uit eten gaan, maar kon alleen maar pizza bestellen."
Ze belde met de chefkoks die ze al kende vanuit haar vorige bedrijfje. "Kunnen jullie een box maken voor mensen die uit eten willen, maar dat niet kunnen of willen", vroeg zij aan hen.
Vier koks
De animo was groot. Ernens ging met vier koks in zee: Paul Kappé van Monarh in Tilburg, Ronald van Roon van het Haagse Calla's, Rutger van der Weel van Katseveer in Wilhelminadorp en Eric van Bochove van 't Vlasbloemeken in Koewacht.
Dat ze niet met meer chef's werkt, is 'om het niet te ingewikkeld te maken'. Omdat de menu's regelmatig wisselen, is er voldoende te kiezen volgens haar.
Cas moest zijn nieuwe restaurant na één uur sluiten en gaat nu wéér dicht: 'Ik moest janken'
Om te zorgen dat de maaltijden op tijd bezorgd worden, heeft ze een strak schema. Tot woensdag kan besteld worden, de chefs hebben dan donderdag om in te kopen en vrijdag om te koken. Op zaterdag wordt de maaltijd afgeleverd.
Goed voor naamsbekendheid
De chefs die meedoen, zijn enthousiast. "Mensen in Groningen genieten nu van de kookkunsten van een chef uit Zeeland, hun naamsbekendheid groeit", hoort Ernens van hen.
Ze startte eind mei met de eerste proef, en er was gelijk interesse. Maar tijdens de afgelopen maanden begon haar bedrijf pas echt goed te draaien, dankzij de strengere overheidsmaatregelen. "We kregen er ineens een groep klanten bij", vertelt Ernens over het moment dat de horeca weer dicht moest.
"Sindsdien is er geen rustige week meer geweest en in aanloop naar de kerst liep het helemaal storm", zegt zij. De kerstmenu's van twee van de vier chefs waren al ver voor kerst uitverkocht, en ook de menu's van de andere twee waren zeer in trek.
"Sindsdien is er geen rustige week meer geweest en in aanloop naar de kerst liep het helemaal storm."
In november verkocht ze ongeveer 1450 menu's à 54,50 euro per stuk, waarvan ongeveer de helft aan bedrijven. Dat zorgde voor een forse omzetstijging, vertelt Ernens zonder precieze cijfers te willen geven. "In juni zat ik op 5000 en in september was de omzet al boven de 30.000 euro. Toch best goed, voor iets dat begint", wil ze er wel over kwijt.
Wat zij als marge rekent, wil ze liever niet zeggen. "Dat willen de chefs denk ik niet. Maar de verdeling is prima, ik reken andere percentages dan grote sites."
Commissie
Marktleider Thuisbezorgd rekent minimaal 25 procent commissie voor een maaltijd die zij ook zelf komen bezorgen, vertelt een woordvoerder.
Restaurants die zelf bezorgen, dragen minstens 12 procent commissie af aan Thuisbezorgd. Daar zit Ernens iets boven, vertelt zij nog wel. "Maar ik regel dan ook alles voor de restaurants, zoals kartonnen dozen en de bezorging."
Doorgaan?
Hoe goed het nu ook draait, ze weet niet of ze er mee door wil gaan, hoewel ze denkt dat het concept 'wel een blijvertje is'. "Ik wil niet 24 uur hetzelfde doen, ik heb nog andere ideetjes", legt ze uit. Welke dat zijn, houdt ze nog voor zich.
"Ik wil niet 24 uur hetzelfde doen, ik heb nog andere ideetjes."
Mogelijk richt ze zich weer meer op de oude samenwerking die ze met de chefs had: het regelen van boekingen. Zo organiseerde ze in de afgelopen week een privédiner voor vier personen.
Private dining
"Voor twee echtparen, waarvan de twee mannen samen een bedrijf hadden. Om de pensionering van een van hen te vieren werd flink uitgepakt", vertelt Ernens. Per dagdeel kost een sterrenchef inhuren al snel 1000 euro, vertelt ze.
"Een tweesterrenchef? 1500 euro. En dan nog een menu van 200 euro per persoon. En wijnen, die je zo duur en zo goedkoop kunt maken als je zelf wil", somt Ernens op. En wie echt op chic wil gaan, huurt ook tafellinnen en servies. "Je kunt borden huren van 5 euro per stuk", geeft zij als voorbeeld.
Ernens krijgt al wel telefoontjes voor boekingen in 2021, maar houdt de boot nog even af. "We weten niet hoe het loopt, dus laten we halverwege januari maar eens verder kijken", zegt zij. "De onzekerheid is nu nog zo groot, daar ga ik nog niet zo hard mijn best voor doen."