Saaier = beter

Musk trekt analisten niet meer: stopt toelichting kwartaalcijfers

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© Getty ImagesMusk trekt analisten niet meer: stopt toelichting kwartaalcijfers
RTL

Elon Musk stopt als ceo van Tesla met het beantwoorden en toelichten van de kwartaalcijfers. Alleen als hij 'echt iets belangrijks te zeggen heeft'. Ongebruikelijk voor de baas van een beursgenoteerde onderneming, maar analisten zijn er waarschijnlijk blij mee.

Elk kwartaal (of in sommige gevallen elk half jaar) maken beursgenoteerde bedrijven bekend hoe ze het financieel hebben gedaan. De topman mag dan samen met zijn financiële rechterhand (de CFO) de cijfers toelichten en vragen van analisten beantwoorden.

Omzet Tesla verdubbeld, ondanks enorme chiptekorten
Lees ook

Omzet Tesla verdubbeld, ondanks enorme chiptekorten

Maar daar ging het in het geval van Tesla al jaren mis. De verstandhouding tussen Musk en analisten was gespannen, zacht uitgedrukt. Vooral toen Tesla het financieel zwaar had, lag de topman en oprichter met hen overhoop. Na jaren van ruzie heeft hij nu besloten om de cijfers niet meer toe te lichten, meldt Marketwatch.

Volgens Musk heeft hij het gewoon te druk met zijn werkzaamheden. Hij zal nog wel interviews geven, maar dan aan YouTube-kanalen die zich richten op Tesla. "Hou er wel rekening mee dat ik geen ander werk kan doen, als ik interviews geef. Ik heb maar zoveel tijd per dag. Maar ik zal nog wel eens een interview geven."

Goede zaak

Dat Musk de cijfers niet meer toelicht is een goede zaak voor Tesla zelf. Het is beter om andere mensen het woord te laten voeren, zegt Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Hij kan risico's nemen, is innovatief, heeft veel voor elkaar gekregen. Maar communicatie naar de financiële wereld vereist meer. Als hij dat niet kan, dan moet je het aan iemand anders overlaten."

Volgens de adjunct-directeur van de VEB is het niet verplicht dat een topman het praatje over de cijfers houdt. Niemand kan Musk daartoe dwingen. Al is het bedrijf wel verplicht om beleggers goed te informeren. Het maakt niet uit wie dat doet, als het maar gebeurt.

"Je kan simpelweg geen onzin uitkramen als je beursgenoteerd bent."

Bananenrepubliek

De soms veel te rooskleurige voorspellingen die de topman deed en de woede-uitbarstingen: het kan niet als leider van zo'n groot beursbedrijf. "Er gelden voor Tesla dezelfde wettelijke bepalingen als voor andere bedrijven. Hij kan niet zomaar alles roepen, hij is niet in een bananenrepubliek aan het werk."

Tesla is een serieus en machtig bedrijf, zegt Keyner. Een met miljoenen volgers. Veel aandeelhouders die aandachtig luisteren naar wat Musk te zeggen heeft. Dan moet dat alles wel kloppen. "Ook Musk heeft zich te houden aan regels en wetten. Je kan niet zomaar wat doen, je kan simpelweg geen onzin uitkramen als je beursgenoteerd bent."

Onder druk gezet?

Het zou kunnen dat Musk de laatste tijd onder druk is gezet, betoogt Keyner. Dat er achter de schermen meer speelt. "Dat ze zeiden: blijf jij maar weg van analisten en journalisten. Dat is een wat minder realistisch scenario, maar niet ondenkbaar. Dat ze bang waren dat hij voor juridische problemen zou zorgen."

Al denkt Keyner dat het vooral met de gemoedstoestand van de Tesla-baas te maken heeft. "Het kan zijn dat hij de kolder in zijn kop heeft, dat hij even geen zin meer heeft. Dat hij zich bedenkt en over drie weken terugkomt."

Al zou dat volgens hem geen goede zaak zijn. "Alle respect voor wat hij heeft bereikt, maar het is nu tijd voor een woordvoerder die zijn zaakjes op orde heeft. Wat meer saai kan geen kwaad", besluit Keyner.

Musk en analisten: een overzicht

De relatie tussen Musk en analisten kwam in 2018 onder hoogspanning te staan. Het bedrijf had financiële problemen, Musk was geïrriteerd. Kritische vragen van analisten noemde hij 'saaie' en 'idiote vragen'. Het werd uiteindelijk een bizarre conferencecall. Het aandeel dook daardoor ruim 5 procent naar beneden.  

Tijdens een onderonsje met de analisten vorig jaar reageerde hij op de coronamaatregelen van de Amerikaanse regering. Die vond hij 'fascistisch'. Hij dreigde zelfs de fabriek van Tesla te verplaatsen.

Toen de beurskoers van Tesla maar bleef stijgen vorig jaar (het werd het meest waardevolle automerk ter wereld), was Musk terughoudend over het bedrijf en de vooruitzichten. Hij wilde niet dat Tesla 'te winstgevend' zou worden. Al kregen zijn opmerkingen de beurskoers er niet onder. 

Musk deed voorspellingen en beloftes, heel veel. Over de verkoop- en productie van modellen van auto's. Over de levering ervan. Een deel kwam uit, maar een meerderheid niet. Ook dat kwam hem op kritiek te staan.

Lees meer over
Elon MuskTeslaVEBKwartaalcijfersAutoAuto-industrieBeleggenEffectenbeurs