Louche websites

Sleutels kwijt en even snel je slot vervangen? Pas op met googelen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoSleutels kwijt en even snel je slot vervangen? Pas op met googelen
RTL

Jezelf buitensluiten, een verstopte wc: vervelende situaties waar je snel een oplossing voor wilt. Een googelrondje levert altijd wel een website met slotenmaker of rioleringsbedrijf op. Maar de informatie op die websites klopt niet altijd, waardoor je niet weet met wie je precies in zee gaat en mogelijk ook nog eens veel duurder uit bent. Dit wordt nu aangepakt.

Twee online advertentiebedrijven hebben daarvoor lasten onder dwangsom opgelegd gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De bedrijven hebben een groot aantal websites in beheer, waarmee ze de indruk wekken een lokale, gecertificeerde slotenmaker te zijn. 

In werkelijkheid gebruiken ze deze websites, met namen als deventer-slotenmaker.nl, om consumenten door te leiden naar slotenmakers die de klus gaan uitvoeren. Daardoor is voor de hulpzoekende klant onduidelijk wie hij inhuurt, welke kosten daarmee gemoeid zijn en welke kwaliteit hij kan verwachten.

Dwangsom van duizenden euro's

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: "De consument die zichzelf heeft buiten gesloten of die een verstopt toilet heeft, gaat online op zoek naar een snelle en betrouwbare oplossing. In de praktijk staat het helaas niet altijd vast dat het om een lokale partij gaat en wordt kwaliteit niet altijd gecontroleerd. Met deze ingreep willen wij ervoor zorgen dat hieraan een einde komt."

Die ingreep houdt in dat advertentiebedrijf Leadle 3700 euro per week moet betalen als zij niet blijvend de veranderingen doorvoeren die de ACM van hen eist. Voor het andere bedrijf, Allfree, is dat 8900 euro per week. De dwangsom geldt voor twee jaar en aan beide bedragen zit wel een maximum. 

ACM: bedrijven maken het expres moeilijk om online op te zeggen
Lees ook

ACM: bedrijven maken het expres moeilijk om online op te zeggen

Allfree BV sluit overeenkomsten met bijvoorbeeld slotenmakers en loodgieters in een bepaalde regio. Op het moment dat een consument een van die diensten nodig heeft en daarvoor op een van de websites van Allfree terechtkomt, wordt hij naar de dienstverlener doorverwezen met wie Allfree een contract heeft.

Misleiding klanten

Een probleem: het bedrijf heeft wel websites voor verschillende regio's, maar niet overal contracten. Daardoor konden consumenten als ze belden doorverbonden worden met een slotenmaker van bijvoorbeeld 200 kilometer verderop.

Dat blijkt echter niet uit de websites van Allfree. En klanten worden verder misleid; de bedrijfsinformatie op de sites komt niet overeen met de informatie van het bedrijf dat daadwerkelijk het slot komt openbreken. Ook gebruikte Allfree het Politiekeurmerk Veilig Wonen, terwijl het niet aan de voorwaarden hiervoor voldeed.

Hoewel Allfree al goede stappen heeft gezet om deze informatie aan te passen, zijn nog niet alle overtredingen beëindigd, stelt de ACM. Ook heeft het bedrijf veel websites in beheer en komen daar naar alle waarschijnlijkheid nog meer bij. Daarom vindt de toezichthouder het belangrijk te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt.

Ook Leadle exploiteerde een aantal websites waarop onder andere de diensten van slotenmakers, dakdekkers en rioleringsbedrijven werden aangeboden. Net als bij Allfree klopte de bedrijfsinformatie op deze sites veelal niet, waardoor potentiële klanten werden misleid.

Nieuwe naam voor de bv

Leadle plaatste verder een keurmerk op de websites, wat afkomstig leek van een derde, onafhankelijke partij. Het bleek echter een keurmerk van het bedrijf zelf te zijn.

Het bedrijf werd in maart 2020 al gesommeerd door de ACM om aanpassingen te doen aan de websites. Eind juni dit jaar gaf het bedrijf aan de advertentiewerkzaamheden in zijn geheel te staken en de bv na een naamswijziging te gebruiken voor de verkoop van gietijzeren kookwaar.

De ACM heeft door een maanden durende mailwisseling over de aanpassingen echter weinig vertrouwen in het bedrijf, waardoor de dwangsom in stand blijft.

Lees meer over
Autoriteit Consument en Markt