Uber moet van rechter chauffeurs in dienst nemen
Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die werd aangespannen door vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven, maar volgens FNV is er sprake van schijnzelfstandigheid.
Chauffeurs die zich met Uber hebben verbonden en die via de app van Uber passagiers vervoeren vallen onder de cao voor taxivervoer, hebben drie kantonrechters bepaald.
De zaak was aangespannen door vakbond FNV. De rechter geeft de bond gelijk dat de rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs voldoet aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst.
'Onderworpen aan algoritme'
Van de Uber-app gaat een disciplinerende en instruerende werking uit, en een financiële stimulans, aldus de rechters. "Zodra de chauffeurs gebruik maken van de app zijn zij onderworpen aan de werking van het door Uber ontworpen en eenzijdig door haar te wijzigen algoritme. De chauffeurs vallen daarmee onder het 'modern werkgeversgezag' dat Uber via de app uitoefent."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Uber-chauffeurs kunnen in bepaalde gevallen aanspraak maken op achterstallig salaris, aldus de rechters. Verder moet Uber aan FNV een schadevergoeding van 50.000 euro betalen vanwege het niet nakomen van de CAO Taxivervoer.
Uber zegt in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.
'Werken met zzp'ers scheelt Uber geld'
Dat Uber tot nu toe alleen met zzp'ers werkt scheelt het bedrijf volgens een berekening van FNV zo’n 58 miljoen euro per jaar aan belastingen en sociale premies.
In vergelijkbare zaken oordeelden verschillende rechters eerder al dat Deliveroo-bezorgers als werknemers behandeld moeten worden.
Weer nederlaag Uber
Het is een nieuwe nederlaag voor de werkwijze van bedrijven zoals Uber. Britse rechters bepaalden eerder dit jaar dat chauffeurs van het bedrijf nog recht hadden op minimumloon en vakantiegeld.
Om claims van chauffeurs uit het verleden af te wikkelen, verwacht Uber daarom een grote schadepost, liet het technologieconcern in mei weten. Uber geeft nu al zijn chauffeurs in het VK een gegarandeerd loon, vakantiegeld en een pensioen.
Vorig jaar behaalden Uber en concurrent Lyft in de Amerikaanse staat Californië wel een overwinning: Kiezers stemden in meerderheid voor een uitzonderingswet, waardoor de bedrijven zelfstandige opdrachtnemers, zoals taxichauffeurs, niet als werknemers hoeven te behandelen.