Milieudefensie dreigt met actie tegen Shell-bestuurders
Energieconcern Shell moet zich houden aan het vonnis van de rechter van een jaar geleden om de eigen CO2-uitstoot drastisch terug te brengen. Anders zal Milieudefensie niet alleen het concern zelf, maar ook de bestuurders aansprakelijk stellen.
Dat schrijft de milieuorganisatie in een brief aan Shell. Milieudefensie concludeert dat Shell zich niet aan het vonnis van de Nederlandse rechter houdt om in 2030 de CO2-uitstoot met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019.
Het advies van het bestuur van Shell om op de komende aandeelhoudersvergadering tegen de resolutie van activistische belegger Follow This te stemmen bevestigt dat nog eens, aldus Milieudefensie. Follow This wil dat Shell scherpere milieudoelen aanhoudt, die in lijn zijn met het klimaatverdrag van Parijs.
Milieudefensie gaat in de brief aan Shell en diens bestuurders niet zover als de Britse milieuorganisatie ClientEarth, die medio vorige maand al aankondigde een rechtszaak te beginnen tegen alle 13 topbestuurders van Shell.
De brief aan het olie- en gasconcern is een waarschuwing, maar wel een serieuze waarschuwing, zegt Nine de Pater, woordvoerder van Milieudefensie, tegen RTL Z.
"We willen het bestuur echt de kans geven om het roer om te gooien. Doen ze dat niet, dan kunnen er juridische stappen volgen. Dit moet de bestuurders wakker schudden."
'Bestuur is verantwoordelijk'
Het bestuur heeft de touwtjes in handen om de zaken anders aan te pakken, aldus De Pater.
"Doe je dat niet, dan kan je persoonlijk aangesproken worden. Bestuurders weten immers wat er moet gebeuren, zeker gezien de uitspraak van de rechter. Als ze dat niet doen, dan zijn zij aansprakelijk."
'Shell schaadt eigen belang'
Volgens Milieudefensie schaadt het de belangen van Shell en andere belanghebbenden, zoals aandeelhouders en werknemers, als het ingaat tegen de wettelijke verplichting om de uitstoot te verminderen.
In onderstaande video laten we zien dat Shell als superuitstoter onder steeds grotere druk staat om te vergroenen:
Dat Milieudefensie het nu bij een waarschuwing houdt, heeft twee redenen, legt De Pater uit. In de eerste plaats is Shell nog bezig met het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter en één rechtszaak is genoeg, zegt zij. "Verder willen we Shell echt de kans geven voordat we weer naar de rechter stappen."
Van Milieudefensie hoeft Shell zich niet dit jaar al aan het vonnis van de Nederlandse rechter te houden. "Maar het geplande pad hadden we al wel moeten kunnen zien."
Shell: acties zijn voldoende
Shell zegt de brief van Milieudefensie te bekijken. Volgens het concern gaf de Nederlandse rechter aan het concern een ruime marge om te bepalen hoe de reductieverplichting in 2030 moet worden gehaald.
Volgens Shell zijn de strategie en de acties die worden ondernomen voldoende om aan het vonnis van de rechtbank te voldoen.