Eerst de energiecrisis, dan verduurzaming

Shell-belegger dringt minder aan op verduurzaming: 'Door energiecisis'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPShell-belegger dringt minder aan op verduurzaming: 'Door energiecisis'
RTL

Door de gestegen energieprijzen klotst het geld weer ouderwets tegen de plinten bij olie- en gasproducent Shell. Tegelijkertijd heeft Europa grote behoefte aan niet-Russisch gas. Wat doet dat met de klimaatambities van het bedrijf? Groene beleggers en activisten maken zich grote zorgen.

Het gaat Shell weer voor de wind. Na een zware coronaperiode, waarin het bedrijf een verlies leed van 22 miljard euro, blaakt de multinational nu weer van het zelfvertrouwen.

De olie- en de gasprijzen zijn hoog en daarmee de marges ook. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte Shell 6,7 miljard euro winst. En de consument schreeuwt om olie en gas, zolang het maar niet Russisch is.

Zorgen

Die nieuwe situatie baart groene beleggers en milieuclubs zorgen. Volgens Mark van Baal, voorman van activistische beleggingsclub Follow This, zorgt het namelijk voor een draai bij de aandeelhouders van het concern.

"Beleggers die voorheen in steeds grotere getalen zeiden 'Shell en andere oliebedrijven, breng je emissies omlaag', die zijn nu wat vriendelijker geworden", zegt Van Baal voordat de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van start gaat tegen RTL Z.

Ondanks miljardenstrop Rusland boekt Shell 6,7 miljard euro winst
Lees ook

Ondanks miljardenstrop Rusland boekt Shell 6,7 miljard euro winst

Volgens de activistische belegger hebben de aandeelhouders van Shell zich door het bedrijf laten overtuigen van het feit dat de energiecrisis nu even voorrang moet krijgen. Hij is bang voor een 'klimaatpauze' bij Shell. "En dat is verschrikkelijk voor het klimaat."

Minder steun

De zorgen van Van Baal lijken gegrond. Vandaag lag opnieuw de resolutie voor van Follow This, die stelt dat Shell doelen moet formuleren die aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs. Slechts 20 procent van de aandeelhouders steunde dit keer de klimaatresolutie. De vorige vergadering was dat nog 30 procent. 

Eerder gaf vermogensbeheerder BlackRock al aan minder klimaatresoluties te zullen steunen, onder meer vanwege de energiecrisis.

De nieuwe uitslag liet overigens lang op zich wachten. Actievoerders begonnen bij de start van de aandeelhoudersvergadering langdurig te zingen en bleken zich aan hun stoel te hebben vastgelijmd. Na een lange pauze kon de vergadering weer van start.

Als er bij beleggers minder urgentie wordt gevoeld om met het klimaatprobleem aan de slag te gaan, zal Shell ook niet harder gaan lopen, is de zorg.

Terwijl dat wel nodig is, vindt ook Milieudefensie. De milieuclub won onlangs een rechtszaak van de oliemultinational. Volgens de rechter moet Shell meer doen om zijn CO2-voetafdruk kleiner te maken.

Doel Shell

Shell had eerder als doel gesteld om in 2030 de gemiddelde uitstoot van de door haar geproduceerde en verkochte energie met 20 procent verlagen. Dat klinkt goed, maar door te kijken naar de gemiddelde uitstoot, en niet de totale uitstoot, kan Shell toch nog meer gaan vervuilen dan het al doet.

Als Shell meer duurzame energie produceert, maar ook meer olie produceert gaat de gemiddelde uitstoot namelijk wel naar beneden, maar de totale CO2-uitstoot kan alsnog stijgen. Dat legt Frederieke in deze video uit.

Van de rechter moest er dus een tandje bij: het concern moet voor 2030 netto 45 procent van de CO2-uitstoot van zijn fabrieken naar beneden brengen. Ook moet het zijn best doen om de uitstoot die het veroorzaakt via verkochte benzine met hetzelfde percentage naar beneden te brengen. Vooral dat laatste is een grote klus, omdat het overgrote deel van Shells CO2-voetafdruk daardoor wordt veroorzaakt.

Shell is in hoger beroep gegaan, maar moet tot die tijd wel aan het vonnis voldoen. Het bedrijf heeft daarom nu beloofd om voor 2030 de uitstoot met 50 procent te verminderen. Dan gaat het wel om de uitstoot van Shells fabrieken en niet om de uitstoot die wordt veroorzaakt door het verbranden van benzine in auto's.

'Helemaal niet genoeg'

Omdat de uitstoot van Shells fabrieken maar zo'n klein deel van het geheel is, leidt deze nieuwe doelstelling volgens actiegroep Oilchange International slechts tot totale een reductie van 2,5 procent voor 2030.

'Helemaal niet genoeg' om de 45 procent te halen, concludeert Nine de Pater van Milieudefensie. De milieuclub is van plan om de bestuurders van Shell persoonlijk aansprakelijk te stellen als ze niet meer actie ondernemen.

Aandelen verkopen

Shell heeft dus wel degelijk groene ambities, maar ze gaan niet ver genoeg om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Reden voor sommige beleggers om het olie- en gasschip verlaten.

Vermogensbeheerder Actiam stemde eerder nog mee met de groene resoluties van Follow This, maar besloot uiteindelijk een ander signaal af te geven: het verkocht zijn aandelen.

Shell leek namelijk wel in beweging te komen door het initiatief van Van Baal, maar niet snel genoeg, zegt Dennis van der Putten, verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Actiam.

"Ja er is verandering bij Shell. Ja er zijn plannen om klimaatneutraal te worden. Maar als je ziet hoe ze daarin investeren, of hoe weinig eigenlijk, dan is dat niet genoeg voor ons als verantwoordelijke belegger."

'Tabak bestaat ook nog steeds'

Shell-belegger Van Baal blijft ervan overtuigd dat intern actievoeren beter is dan eruit stappen. "Eruit gaan, betekent dat er misschien wel veel onverantwoordelijkere aandeelhouders instappen. Tabak bestaat ook nog steeds, terwijl ABP en al die andere fondsen eruit zijn gestapt."

Je kunt beter blijven en het bedrijf de goede kant op sturen, aldus Van Baal.

Lees meer over
ShellKlimaatKlimaatakkoordDuurzaamheidCO2-uitstoot