BTW op energie omlaag

Meer kinderbijslag, rookmelder verplicht: dit verandert 1 juli in je portemonnee

Door RTL Z··Aangepast:
© Robin Utrecht. Meer kinderbijslag, rookmelder verplicht: dit verandert 1 juli in je portemonnee
RTL

We zitten op de helft van 2022. Op 1 juli gaan er traditiegetrouw verschillende nieuwe wetten en regels gelden en dat raakt jouw portemonnee. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Hogere kinderbijslag

Goed nieuws voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Het leven is door de inflatie schrikbarend duur, maar je krijgt nu iets meer geld om eten of kleding voor je nageslacht te kopen. De kinderbijslag die eigenlijk niet verhoogd zou worden, krijgt er toch een paar tientjes bij.

Per kwartaal krijg je 20 euro per kind extra. Wie een kind heeft van 6 jaar en jonger krijgt nu 249,31 euro per kwartaal, van 6 tot en met 11 jaar gaat het om 302,74 euro en van 12 tot 18 jaar om 356,16 euro.

Rookmelder verplicht

Vanaf 1 juli moet ieder huis van een rookmelder voorzien zijn. Minstens één als je een tiny house hebt, maar in de meeste gevallen zelfs meerdere exemplaren. Op iedere verdieping moet er namelijk eentje hangen. 

Voor nieuwbouwwoningen gold de plicht al sinds 2003, nu ook voor bestaande woningen. De handhaving van de rookmelderverplichting ligt bij gemeente. Wat het je kost: zo'n 20 euro per rookmelder. 

U was niet thuis

Het raakt je niet in je portemonnee, maar toch wel belangrijk. Vaak gooien ze je pakketje gewoon over de schutting in de tuin of in de kliko, maar in het beste geval brengt de postbezorger het naar de buren of naar een postkantoor en doet hij netjes een briefje in de bus. "U was niet thuis." Werkt prima, maar toch gaat PostNL het systeem aanpassen.

De briefjes verdwijnen, tenzij PostNL je mailadres niet heeft. Hebben ze dat wel, dan krijg je voortaan een mailtje in plaats van briefje. Ook kun je een berichtje via de app krijgen als je die geïnstalleerd hebt. Volgens PostNL scheelt dat jaarlijks 70.000 kilo papier. Ook zou het de bezorger tijd besparen, die hoeft nu alleen op zijn console in te tikken dat je er niet was.

Gratis naar de bieb

Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland gratis lid worden van de bibliotheek. Dat geldt zelfs voor Caribisch Nederland. In de 'Bibliotheekwet' staat nu nog dat gemeenten een bijdrage kunnen vragen aan leden onder de 18 jaar.

Het bedrag mag dan maximaal de helft zijn van wat een volwassene betaalt. In de praktijk was lidmaatschap voor kinderen vaak al gratis.

Show me the money

Ben je mkb'er, dan moeten je klanten je voortaan binnen 30 dagen betalen. Dat was 60 dagen. Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zei hierover: "Veel ondernemers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten. Het is van belang dat zij tijdig betaald worden en niet instemmen met een onnodig lange betaaltermijn."

De laatste jaren betaalden de machtige grotere bedrijven steeds langzamer aan mkb-bedrijven. Uit cijfers van begin 2020, nog voor de coronacrisis, blijkt dat 11 procent van de mkb-ondernemers een langere betaaltermijn heeft geaccepteerd, dan waar zij zich prettig bij voelden. Ze zijn bang anders de klant te verliezen.

Strengere regels voor vloggers en influencers

Nederlandse vloggers en influencers met veel volgers op bijvoorbeeld YouTube, Instagram en TikTok moeten vanaf 1 juli duidelijk maken als ze tegen betaling producten laten zien. Ze vallen voortaan onder de Mediawet. 

Zo mogen videomakers in gesponsorde video's gericht aan kinderen geen speelgoed meer uitgebreid aanprijzen. Reclame voor medische producten is verboden en video's over nieuws of politieke informatie mogen nooit gesponsord zijn.  

Naar verwachting raakt de maatregel verschillende vloggers in hun portemonnee, omdat adverteerders een voorkeur hebben voor sluipreclame.

Huren mogen omhoog

Wie een huis huurt, kan een mail van de woningcorporatie of particuliere verhuurder verwachten. Tot 1 juli waren de huurprijzen bevroren, maar nu mogen de huren weer stijgen met maximaal 3,5 procent per jaar.

Wie scheefwoont in een sociale huurwoning, moet mogelijk nog meer lappen. Als je een hoger inkomen hebt dan bij de woning past, dan mag de verhuurder nog meer huur vragen. Hoeveel precies, is afhankelijk van je inkomen.

Ook huishoudens waar 1 of meer bewoners AOW ontvangen kunnen een hogere huurverhoging krijgen.

Kabinet: huizenkopers moeten weten wat anderen hebben geboden
Lees ook

Kabinet: huizenkopers moeten weten wat anderen hebben geboden

Biedlogboek online

Huizenzoekers die een bod hebben uitgebracht op een huis kunnen met ingang van komende maand zien welke andere biedingen zijn gedaan, mits het huis verkocht wordt via een makelaar van makelaarsverenigingen NVM, VBO of Vastgoedpro. Dat moet het proces rond biedingen op een huis transparanter maken.

De afgelopen jaren waren er veel klachten over misstanden bij makelaars, mede door de grote krapte op de huizenmarkt. Een van de klachten was dat het onduidelijk was of een te koop staand huis nou wel echt naar degenen met het beste bod ging.

Het kabinet wil een biedlogboek uiteindelijk verplichten. Makelaars die geen gebruik maken van een gecertificeerd systeem voor het bijhouden van biedingen, mogen dan niet langer de verkoop van een huis begeleiden.

Hogere uitkering

Van AOW tot werkeloosheidswet en ziektewet. Iedereen die een beroep moet doen op een soort van uitkering, gaat erop vooruit. Dat komt omdat het minimumloon stijgt en daar zijn deze uitkeringen aan gekoppeld. Reken je niet rijk: het minimumloon stijgt van 1.725 euro  naar 1.756,20 euro per maand. 

Ouderen die naast AOW ook een pensioen hebben, gaan er nog meer op vooruit. Onder andere pensioenfondsen ABP en PME verhogen per 1 juli hun uitkeringen. De fondsen staan er beter voor door de hogere rente. Het is jaren geleden dat de pensioenen werden verhoogd, los van indexatie.

Minder BTW op energie

Gas is het nieuwe goud, bijna onbetaalbaar. De BTW op energie gaat daarom omlaag. Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar gaan tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent vallen. Dat moet de koopkracht overeind helpen houden nu de energierekening stijgt.

Eind vorig jaar trok het kabinet ook al drie miljard euro uit om de stijging van de energierekening te verzachten. De energiebelasting ging omlaag, wat zo’n 400 euro per huishouden scheelt.

Lees meer over
KinderbijslagOndernemersMinimumloonBrandpreventieEnergie