Wél sneeuwzeker in Scandinavië: meer boekingen

In traditionele wintersportlanden als Oostenrijk en Frankrijk is het steeds minder zeker dat er genoeg sneeuw ligt, dus gaan wintersporters op zoek naar gebieden die sneeuwzeker zijn. Noorwegen en Zweden blijven relatief kleine wintersportlanden, maar Nederlandse ondernemers profiteren wel. "Dagelijks hebben we tientallen boekingen extra."
Groene pistes of papsneeuw uit een sneeuwkanon. En veel meer ongelukken omdat als je buiten de piste raakt, je meteen op het gras of op rotsgrond zit. Dat is het trieste beeld dat je de afgelopen weken zag in de Alpen.
Alternatieven gezocht
Inmiddels sneeuwt het weer. Maar het ziet het ernaar uit dat het in de toekomst nog onzekerder is of daar wel voldoende sneeuw zal liggen om te kunnen skiën of langlaufen.
Langzaamaan gaan wintersportliefhebbers dan ook uitkijken naar alternatieven.
Landen als Noorwegen, Zweden en Finland liggen een stuk noordelijker dan de Alpen, waardoor het er in de winter meestal kouder is en dus vaker sneeuwt.
Oostenrijkers gaan naar Zweden
"We hadden hier laatst een aantal Oostenrijkers, omdat er bij hen geen sneeuw lag", zegt Chantal Visser, die samen met haar man Robin in het Zweedse Hammarstrand een bed and breakfast en hostel met de naam Lergodset runt.

"Een paar honderd meter hier vandaan ligt een skipiste en we hebben hier ook de enige rodelbaan van Zweden", zegt Visser.
Noorwegen in plaats van Frankrijk
Ook Marja Braam, die samen met haar partner Gerald Tulp het Kjølen Hotell heeft in het Noorse Østby, ziet dat er wat meer vakantiegangers zijn.
Zo heeft ze Duitse gasten, die zijn gekomen omdat het nabijgelegen Trysil, het grootste skigebied van Noorwegen sneeuwzekerder is. Ook was er laatst een Brit, die normaal naar Frankrijk gaat.
"Er ligt nu volop sneeuw, gisternacht is er weer 25 centimeter gevallen", zegt Braam.
Omboekingen
"Dagelijks hebben we tientallen boekingen extra, ik denk dat er sprake is van een toename van 25 tot 30 procent in vergelijking met vorig jaar", zegt Henk van der Kooi, directeur van BBI Travel, dat reizen naar onder meer Noorwegen, Zweden en Finland verkoopt.
Hij hoopt dat vakantiegangers die nu in plaats van naar de Alpen naar Zweden gaan, dat ook de komende jaren zullen blijven doen, omdat het weer eens wat anders is.
Met vliegtuig of auto
Voordeel van de regio rond Åre, één van de grootste Zweedse skigebieden, is dat er in het seizoen elke zaterdag een chartervlucht is vanuit zowel Schiphol als vanuit Groningen Airport naar het vliegveld van Östersund, vertelt Van der Kooi. Dat is op een uurtje rijden van Åre.
Voorheen legde 80 procent van de wintersporters de afstand af met de auto. Een deel van het traject kun je dan met de boot. Maar nu neemt 60 procent het vliegtuig, aldus Van der Kooi.
'Weinig sneeuw in Alpen is impuls'
Toch zijn Noorwegen, Zweden en Finland nog geen hele grote vakantielanden voor wintersporters, aldus Cees van den Bosch, directeur van Voigt Travel, een reisbureau dat reizen naar onder meer Noorwegen, Zweden en Finland verkoopt.
Maar de laatste jaren nam de vraag naar wintersport in Finland wel steeds met zo'n 10 procent toe. En dat er nu minder sneeuw ligt in de Alpen is zeker een impuls, zegt hij.
Meer dan skiën
Maar Finland is vooral een 'bucketlist-bestemming', aldus Van den Bosch. Dat geldt volgens hem voor vakantiegangers die regelmatig naar de Alpen gingen. Maar een wintersportvakantie in Finland is meer dan alleen skiën, zegt hij.
Je kunt er wel skiën, maar er zijn geen kilometerslange afdalingen. Je kunt er bijvoorbeeld een tocht op een sneeuwscooter of met sledehonden maken, of gaan wandelen of ijsvissen, en dan aan het eind van de dag nog wat afdalingen doen, aldus Van den Bosch.