KPN neemt concurrent Youfone over voor 200 miljoen euro

KPN laat het geld rollen deze week. Nadat het maandag al een glasvezelnetwerk kocht van een investeringsbedrijf haalt het telecombedrijf vandaag concurrent Youfone binnen. KPN betaalt daar zo'n 200 miljoen euro voor.
Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Youfone biedt mobiele telefonie, tv en internet aan en heeft ruim 540.000 klanten.
Geen fratsen
Door de overname wordt KPN een nog grotere speler op de mobiele en breedbandmarkt, 'met name in de sneller groeiende no-frills segmenten', schrijft het bedrijf.
No frills, of 'geen fratsen' in goed Nederlands, houdt in dat er diensten worden geleverd zonder poespas. Dus zonder allerlei extra pakketten. Gewoon: telefoon, internet en tv voor de laagste prijs.
Eilandje binnen KPN
Youfone blijft dan ook opereren als een zelfstandig bedrijf binnen het moederbedrijf, zo verzekert KPN. Klanten zouden daardoor weinig moeten merken van de overname.
Ed Achterberg, CEO van marktanalistenbureau Telecompaper, verwacht ook dat KPN zo min mogelijk gaat wijzigen voor de klanten en op die manier bestaande klanten zo min mogelijk reden geeft om te vertrekken.
De klanten van Youfone kan KPN goed gebruiken, want de concurrentie is fors. "KPN heeft de afgelopen tijd last van een teruglopend marktaandeel in de vaste markt", vertelt Achterberg.
Kopen wat er te kopen is
Dat komt door de concurrentie met bedrijven als Delta en T-Mobile, maar ook met andere kleinere spelers. Bovendien heeft KPN last van partijen die actief zijn in de onderkant van de markt. "KPN wil graag dat gat dichten en koopt dus Youfone, zoals ze wel vaker wat gekocht hebben in de Nederlandse markt", zegt Achterberg.
De twee overnames van deze week laten volgens hem zien dat KPN zijn positie probeert te handhaven en koopt wat er nog beschikbaar is in de markt. Youfone is in dat licht een van de grotere van de kleintjes.
Toestemming
Zoals gebruikelijk met grote overnames, moet de toezichthouder nog wel toestemming geven. De Autoriteit Consument en Markt onderzoekt na zo'n aankondiging of er genoeg concurrentie op de markt overblijft en of consumenten niet de dupe worden.