Betere cijfers Philips: 'Maar gifbeker nog niet leeg'
Het gaat beter met Philips. Het bedrijf verhoogt de omzetverwachting voor dit jaar, zo blijkt vandaag bij de publicatie van de kwartaalcijfers. Door een reorganisatie zijn de kosten flink verlaagd, toch zijn beleggers niet tevreden. De gifbeker rondom de apneuaffaire is nog altijd niet leeg en een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FDA blijft uit.
In het tweede kwartaal zag Philips de omzet stijgen naar 4,5 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Er komen veel nieuwe bestellingen binnen, aldus het bedrijf. Het bedrijf kan ook weer beter aan onderdelen komen. Er wordt dus meer omzet verwacht dan eerder gedacht, maar exacte bedragen worden niet genoemd.
Topman Roy Jakobs zei in een toelichting op de cijfers tevreden te zijn met de gang van zaken, ondanks de onzekere economische omstandigheden. Het bedrijf zegt ook dat de afhandeling van de terugroepactie van slaapapneu-apparaten de hoogste prioriteit blijft. Philips stelt dat het overgrote deel van die apparaten inmiddels is vervangen.
6600 banen geschrapt
Vanwege de apneu-affaire maakte Philips eerder bekend 10.000 banen te schrappen, waarvan 1900 in Nederland. Het concern heeft ontslagrondes en een reorganisatie aangekondigd om de kosten omlaag te brengen.
Philips maakte vandaag bekend dat er tot dusver zo'n 6.600 banen zijn geschrapt. Samen met andere maatregelen werden de kosten in het afgelopen kwartaal met in totaal 237 miljoen euro verlaagd.
Apneu-schandaal
In het eerste kwartaal van dit jaar boekte Philips nog een verlies van 583 miljoen euro. Dat kwam vooral, omdat er alvast 575 miljoen euro apart was gezet voor de afhandeling van het apneu-schandaal. Patiënten die 's nachts stoppen met ademen in hun slaap, gebruiken een beademingsapparaat om dat te voorkomen.
Maar twee jaar geleden bleek dat er mogelijk iets mis was. Het schuim in de apparaten kon verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen, met risico's voor de gezondheid. Er startte wereldwijd een grote omruilactie van miljoenen apparaten.
Stroppenpot
Het omruilen zorgde ervoor dat Philips 1,3 miljard euro af moest schrijven op het onderdeel dat de apparaten maakt. Die afboeking kwam bovenop de bijna 900 miljoen euro die Philips eerder al opzij zette voor het repareren van slaapapneu-machines.
Tegenwind
De zaken gaan inmiddels weer wat beter, toch is de ellende bij Philips niet voorbij, zegt beurskenner Corné van Zeijl tegen RTL Z. "Over de brede lijn zijn het hele nette cijfers. Alle segmenten doen het goed. Maar in het derde kwartaal gaat de dollar naar verwachting ver onderuit, dus dat zorgt dan voor tegenwind bij Philips."
Ook de apneu-kwestie blijft een probleem. Rechtszaken zijn nog niet afgerond. "Die gifbeker blijft staan. Ze hebben het er bij de kwartaalcijfers nauwelijks over, want er is geen nieuws te melden. Het blijft moeilijk te voorspellen wat de FDA doet en wat de uitkomst van de rechtszaken is."
De FDA wil een boete geven omdat ze vindt dat Philips niet adequaat en snel genoeg reageerde in de apneu-affaire. De waakhond is in gesprek met Philips over een schikking.
Eerder had Philips gezegd dat er in de eerste helft van dit jaar al een schikking zou zijn. Die deadline is dus niet gehaald en Philips wil geen datum noemen, waarop er nu helderheid komt. De onzekere toekomst zorgde ook voor scepsis bij beleggers. Kort na opening van de beurs daalde het aandeel met ruim 6 procent.