Duurder dan diesel

Boeren kopen geen elektrische tractor: duur, snel leeg en lastig

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© RTL ZBoeren kopen geen elektrische tractor: duur, snel leeg en lastig
RTL

Auto's, fietsen, scooters, zelfs vrachtwagens en straks vliegtuigen: de toekomst is elektrisch. Maar elektrische tractoren zie je eigenlijk nergens. Toch worden ze wel al gebouwd. In ons eigen land nota bene. Al hebben boeren er nog weinig aan.

Acht ton, zo veel kost een elektrische tractor. Dat is veel meer dan de ruim twee ton die een tractor kost die op diesel rijdt.

Er zijn er in Nederland dan ook nog maar tien van verkocht. zegt Mart van der Valk. Hij is technisch specialist emissieloze aandrijvingen bij het bedrijf Abemec, dat dieseltractoren van het merk Fendt ombouwt naar elektrisch.

In 2023 werden meer elektrische dan benzineauto's op kenteken gezet
Lees ook

In 2023 werden meer elektrische dan benzineauto's op kenteken gezet

De kopers van die elektrische tractoren zijn allemaal bedrijven die in de bouw zitten.

Problemen

Een paar boeren hebben elektrische tractoren wel getest, maar daar blijft het tot nu toe bij. Want ze lopen tegen nogal wat problemen aan.

Groot probleem is dat de elektrische tractoren nog niet geschikt zijn voor zwaar werk, zoals ploegen en aardappelen rooien, staat in een recent rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kost meer kracht dan bijvoorbeeld zaaien.

Accu snel leeg

De kracht die nodig is om de grond open te breken kunnen elektrische tractoren op zich wel leveren, maar niet de hele dag. Vaak gaan de accu's maar vier uur mee, vertelt Jos Derks, van Derks Gewasbescherming. Dat is onhandig als je op het land bezig bent.

De elektrische tractoren worden wel geleverd met twee accu's, zodat je geregeld de accu kunt vervangen. Maar waar laad je de lege accu dan op? Op de akkers staan geen laadpalen.

Snelladen bij Fastned

Bij een akkerbouwbedrijf in Zeeland is afgelopen najaar een test gedaan met elektrische tractoren van Agromec, vertelt Van der Valk.

Het wisselen van de accu kon volgens hem bij de test als de tractor tijdens het rooien van aardappelen af en toe terugreed naar de boerderij. En er was ook een persoon die geregeld naar Fastned reed om de accu's daar aan de snellader te hangen.

'Duurder en ingewikkelder'

"Naar Fastned rijden maakt het wel weer duurder en ingewikkelder", aldus Van der Valk. Maar als je meer tractoren aan het werk hebt, dan wordt het rendabeler, zegt hij. In de bouw wordt vaak geëist dat er emissieloze voertuigen zijn. "Dan is er een chauffeur die de hele dag rondrijdt met lege accu's", aldus Van der Valk.

De Agromec 700 Vario Electric, van Abemec.© RTL Z
De Agromec 700 Vario Electric, van Abemec.

Het is wel mogelijk om het accupakket zo sterk te maken dat je er de hele dag mee kunt werken, staat in het rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Maar dan zou deze 15.000 kilo wegen en dat is dan te zwaar, want het drukt de landbouwgrond te veel in.

'Nog jaren niet concurrerend met diesel'

De kosten van het rijden met elektrische tractoren zijn ook een punt van zorg. Een paar jaar geleden waren de kosten van elektrisch laden gelijk aan die van diesel, maar door de gestegen stroomprijs is laden nu duurder, aldus Van der Valk.

Anders is dat als je zonnepanelen hebt, zoals veel boeren nu al, zegt hij. Dan is elektrisch laden wel goedkoper dan diesel tanken. Maar dan nog verdien je de fors hogere aanschafkosten nooit terug, aldus Van der Valk. "Ik verwacht niet dat elektrische tractoren de komende tien jaar concurrerend worden met diesel."

'Geen stimulans van het rijk'

Er is wel interesse van boeren om een elektrische tractor te kopen. Derks doet al veel aan duurzaamheid en hij overweegt al lange tijd om er een aan te schaffen.

In het Klimaatakkoord is van alles afgesproken over de verduurzaming van voertuigen. Maar in tegenstelling tot in de bouw zijn er voor boeren nog geen eisen voor verduurzaming. Het is ook onduidelijk welk ministerie verantwoordelijk is voor regels hiervoor, LNV voor landbouwzaken of dat van Infrastructuur en Waterstaat, aldus het rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De prijzen voor landbouwproducten van boeren met een elektrische tractor zullen dan ook omhoog moeten, concludeert Derks.

Lees meer over
DuurzaamheidElektrisch rijdenLandbouwCO2-uitstootKlimaatKlimaatveranderingVeghelGemeente VeghelVolkel