Baas haven Rotterdam: 'Meer migranten nodig, niet minder'
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft arbeidsmigranten hard nodig om de haven ook in de toekomst draaiende te houden en te verduurzamen. De grootste haven van Europa heeft nu al te weinig mankracht, zegt de nieuwe topman Boudewijn Siemons in interviewprogramma Z360.
Mocht politiek Den Haag besluiten om de arbeidsmigratie naar Nederland te beperken, dan heeft het Havenbedrijf een probleem, aldus Siemons. Onder andere NSC en verkiezingswinnaar PVV wil het aantal arbeidsmigranten fors inperken, bijvoorbeeld door het opnieuw invoeren van een werkvergunningsplicht voor EU-inwoners.
De haven heeft nu al 6000 vacatures openstaan. Onder meer door de energietransitie kan dat aantal oplopen naar tien- tot vijftienduizend, aldus Siemons. "Dat zijn banen die uiteindelijk wel vervuld moeten gaan worden. Met de hele lage werkloosheid in Nederland is dat arbeidspotentieel niet voorhanden."
'We kunnen arbeidsmigratie niet negeren'
Siemons denkt daarom meer arbeidsmigranten nodig te hebben. "We zullen op een brede manier moeten kijken hoe we de energie- en grondstoffentransitie gaan bemannen."
En ja, zegt hij, daarbij kijkt de haven ook naar het arbeidspotentieel in de eigen stad. Rotterdam is een van de steden met het hoogste werkloosheidscijfer in Nederland. "Ik denk ook niet dat alles opgelost moet worden met arbeidsmigratie. Maar we kunnen ons niet de luxe permitteren om het een te doen en het ander te laten. We kunnen die potentiële arbeidsbron niet negeren."
In Europa zijn we geneigd te beboeten wat we níet willen hebben
Zorgen over investeringsklimaat in Nederland
Siemons zegt verder zich zorgen te maken over het investeringsklimaat in Nederland, zeker in combinatie met de verduurzaming die we voor ogen hebben. Het gebeurt volgens hem al dat bedrijven die actief zijn in de haven wel in Amerika een investering doen, maar niet in Nederland.
Dat komt bijvoorbeeld door de gasprijs, die hier drie keer hoger is. Maar, zegt Siemons, daar komt in Amerika de Inflation Reduction Act (IRA) ook nog eens bovenop. Dat is een miljardenpakket aan bedrijfssubsidies en belastingverlagingen op schone energie, dat president Joe Biden in de zomer van 2022 ondertekende.
"De IRA is een stimulering van wat ze in Amerika willen hebben", stelt Siemons. "En in Europa zijn we geneigd te beboeten wat we níet willen hebben. Dat is een wig die het gat tussen het investeringsklimaat in Amerika en dat in Europa steeds groter maakt."