Videokaarten

Nvidia miljarden waard op de beurs: hoe werd het techbedrijf zo succesvol?

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoNvidia miljarden waard op de beurs: hoe werd het techbedrijf zo succesvol?
RTL

Techbedrijf Nvidia heeft alle omzetverwachtingen overtroffen. Door de florissante omzet en winst in het vierde kwartaal is de ontwerper van geavanceerde chips en videokaarten inmiddels bijna 2 biljoen dollar waard - inderdaad, een bedrag met 12 nullen. Iedereen wil Nvidia-chips hebben, maar wat maakt ze zo populair?

Het bedrijf is inmiddels meer waard dan het moederbedrijf van Google, Alphabet, en Amazon (zie grafiek hieronder). De omzet van Nvidia steeg met maar liefst 265 procent in het vierde kwartaal, tot 22,1 miljard dollar. Naast een recordomzet boekte Nvidia in de laatste maanden van 2023 ook een recordwinst van 12,3 miljard dollar (11,4 miljard euro).

Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen. "De vraag stijgt wereldwijd in allerlei bedrijven, sectoren en landen", stelt hij in een toelichting op de cijfers. Vooral bij de datacentertak kwam flink meer geld binnen.

Scherp beeld in games

Zijn onderneming focust nu op het ontwerpen van chips voor AI, maar richtte zich in de begintijd juist op games. De grafische kaarten die Huang en zijn team ontwierpen, vonden hun weg naar een verscheidenheid aan games en consoles, zoals de eerste Xbox. De videokaarten bepalen onder meer hoe scherp het beeld is in games, en hoe snel je kunt gamen zonder dat het beeld raar wordt.

Huang kwam er op gegeven moment achter dat deze grafische chips ook goed werken bij het minen van crypto's, én voor het trainen van AI-modellen. "Daar zijn deze chips eigenlijk onmisbaar voor", zegt Harm Teunis, AI-specialist bij RTL Nieuws. "Met de Nvidia-chips kunnen heel snel berekeningen worden gemaakt. Dat heb je nodig om taalmodellen te maken, eigenlijk wat er onder de motorkap zit bij toepassingen zoals ChatGPT."

Hierom zijn videokaarten van Nvidia zo bijzonder

Wat de videokaarten van Nvidia zo bijzonder maakt - en waardoor ze zo succesvol zijn - is het feit dat ze heel veel berekeningen tegelijkertijd aankunnen. Een normale processor kan maar één ding heel goed. 

Teunis vergelijkt het met een boodschappenrondje in de supermarkt. "Als ik in mijn eentje een boodschappenlijstje moet afwerken, ben ik een kwartier bezig om alle producten te pakken. Maar als we met zijn achten naar de winkel gaan, en allemaal één product halen, staan we binnen een mum van tijd bij de kassa."

Concurrentie heeft de ontwerper van grafische chips - het maakwerk gebeurt bij TSMC in Taiwan of Samsung in Zuid-Korea - momenteel amper. Andere grote techbedrijven, zoals Meta en Google, zijn veel geld kwijt aan Nvidia: sommige videokaarten kosten 30.000 dollar per stuk.

Steeds vaker uitverkocht

Bovendien kan Nvidia de vraag amper aan en is er daardoor een flinke wachtlijst. Daar hebben niet alleen techreuzen last van, maar ook gamers in Nederland. De videokaarten zijn steeds vaker uitverkocht, omdat gamewinkels door de grote vraag niet genoeg voorraad aan kunnen leggen.

Reden genoeg voor techreuzen om te onderzoeken of ze niet ook zelf zulke chips kunnen maken. Toch zal het Amerikaanse bedrijf niet heel snel het vuur aan de schenen worden gelegd, verwacht Teunis. "Het ontwerpen van dergelijke chips is echt heel ingewikkeld. En dan moet je ook nog fabrieken hebben om ze in te produceren."

Lees meer over
ComputerComputerspelTaiwan*