Ferenc J.

Het huishoudboekje van een drugscrimineel: 19 auto's, vakantie Malediven en nieuwe borsten voor vriendin

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Mauritius Images GmbH / Beeld ter illustratieHet huishoudboekje van een drugscrimineel: 19 auto's, vakantie Malediven en nieuwe borsten voor vriendin
RTL

Drugscrimineel Ferenc J. is weer tegen de lamp gelopen. De 53-jarige man wordt opnieuw verdacht van het smokkelen van een grote partij cocaïne en witwassen van de opbrengst van de drugs. Zijn strafdossier geeft een aardig kijkje in de handel en wandel van topcriminelen.

De arrestatie van J. ergens in de gemeente Stichtse Vecht eerder deze week is namelijk niet de eerste keer dat hij in aanraking komt met de sterke arm der wet. In 2013 werd hij al tot 8 jaar celstraf veroordeeld vanwege cocaïnesmokkel. 

Daarmee verdiende hij een krappe 50 miljoen euro, volgens het Openbaar Ministerie.

Boekhouding in Excel

Het bedrag is mede gebaseerd op de boekhouding van de man, die door zijn zus werd gedaan. Die hield dat keurig bij in Excel, ontdekte de politie bij een huiszoeking in haar huis in Dubai.

Het bestand is een belangrijk bewijsstuk in de rechtszaak die het OM voerde om Ferenc J. van zijn criminele vermogen te ontlasten. "Mijn zus zit er als een pitbull bovenop. Ja, die doet alles voor me. Die is honderd procent te vertrouwen”, zegt J. er zelf over in een gesprek in zijn safehouse in Amsterdam, dat werd afgeluisterd door de politie. 

49.654.213 euro

Omdat de man zelf zo veel vertrouwen in de boekhouding heeft, acht de Rotterdamse rechtbank de bewijzen tegen hem - verzameld in 30 ordners - ook betrouwbaar genoeg. En dus wordt hij in 2020 veroordeeld tot het terugbetalen van 49.654.213 euro. 

Het vonnis in die zaak is de basis voor dit inkijkje in zijn leven. Dat speelde zich vooral onder de radar af. Want hoewel er 50 bankrekeningen en 14 creditcards aan hem gelinkt konden worden in het onderzoek, had J. nooit geld of bezittingen op zijn eigen naam staan. 

Veroordeelde drugscrimineel die nog 50 miljoen moet betalen in kraag gevat
Lees ook

Veroordeelde drugscrimineel die nog 50 miljoen moet betalen in kraag gevat

Dat regelde hij via bedrijfjes, familieleden of 'katvangers'. Dat zijn personen die in ruil voor een vergoeding betalingen namens hem voor hun rekening nemen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van vastgoed in Spanje, waar hij meerdere appartementen had. Of voor de investering in een nog te bouwen 5 sterren-hotel in Nicaragua.

Pannenkoekenhuis en appartement voor dochter

Ook in Nederland bezat J. een goedgevulde vastgoedportefeuille. Daarin zaten onder meer een appartement in Scheveningen, een vakantiehuis in Vinkeveen, een pannenkoekenhuis en autobedrijf in Lelystad en een opgeknapt appartement voor zijn dochter in dezelfde stad.

In een afgeluisterd gesprek met zijn dochter klaagt de man over de kosten. "Je weet zelf hoe duur het hele leven is, hé", zegt hij. "Het huis in Lelystad heb ik voor je, helemaal, 50.000 euro gekost, die hele geile kutverbouwing daar. (sic)" Waarop zij reageert met: "Dat waardeer ik ook allemaal."

Sweet sixteenfeestjes

Dat de man financieel goed voor zijn kinderen zorgt, blijkt ook wel uit de kosten à 50.000 euro voor twee sweet sixteenfeestjes. Hiervan worden onder meer de optredens van Peter Beense, Lange Frans en Replay betaald. 

Het OM lijkt ervan uit te zijn gegaan dat de artiesten deels in contanten zijn betaald. Bij Beense en Replay rekent het OM met minimaal 200 euro aan gage, Lange Frans zou 1.750 getoucheerd hebben. 

Ook de opleiding van zijn kroost mag best wat kosten: vanaf zijn rekeningen bij de Dubai Bank wordt in totaal ruim 100.000 euro overgemaakt naar twee scholen in Hilversum. Zijn toenmalige vriendin kreeg een nieuwe keuken met een prijskaartje van 13.641,50 euro. 

J. was ook gul voor zijn ex-vriendin. Als verjaardagscadeau betaalde hij haar vakantie naar de Malediven en hotelovernachtingen in de Burj Al Arab à 10.000 euro. Haar nieuwe vriend mocht op kosten van J. mee. 

Dure auto's en horloges

Een jaar later ging J. op ongeveer hetzelfde soort vakantie met zijn eigen gezin. Dat kostte hem ruim 40.000 euro, mede omdat er vermoedelijk Business Class werd gevlogen. 

Verder investeerde J. ruim 3 miljoen in bedrijven die voor de bühne handelden in dure auto's en horloges. Bedoeld om zijn criminele geld wit te wassen, want de auto's werden voor minder verkocht dan waarvoor ze waren aangekocht. 

Miljoenen op bankrekening

En dan had Ferenc J. ook nog een goedgevulde bankrekening, in Dubai. Daar stond 7 miljoen euro op. En eentje in Zwitserland met bijna 1 miljoen euro. 

Vervolgens is er nog eens 12 miljoen euro berekend op basis van de Excel-lijst van zijn boekhoudende zus. Daarop stonden onder meer een boot in Spanje, leningen aan mensen en een post van 2,7 miljoen euro 'uit zaak retour' voorgeschoten door FJ. 

135 kilo cocaïne

Tot hier zou je nog kunnen denken dat we van doen hebben met de boekhouding van een miljonair met wat pandjes en bedrijfjes. Aan de uitgaven die de politie aan hem wist te linken is wel te zien in welke business de 53-jarige actief was (en na zijn celstraf weer aan de slag ging).

Zo is er de investering van 48.937 euro in een - onderschepte - lading cocaïne van 135 kilo uit Peru. Een relatief laag bedrag, maar dat komt omdat bij het berekenen ervan is uitgegaan van de groothandelsprijs. 

Afgeperst en bedonderd

Een serieuzere klapper is de 7,5 miljoen euro die J. ooit noodgedwongen moest betalen aan een kopstuk van de Hells Angels en nog twee andere beruchte Amsterdamse criminelen. Vanwege zijn lucratieve drugshandel werd hij door hen als 'de kip met de gouden eieren' gezien. En afgeperst. 

En in een wereld waar je niet naar de politie kunt stappen als je wordt beroofd, kun je maar zo bedonderd worden. Zo verdween er 7 miljoen van het drugsgeld van J. bij het wegsluizen van zijn geld naar het hotelproject in Nicaragua. 

J. hield een zakenpartner met de bijnaam 'Playboy' hiervoor verantwoordelijk, samen met een andere persoon die 'De jood' werd genoemd. J. was erg boos over het bedrog, blijkt uit gekraakte versleutelde berichten. 

Hij wilde de twee 'in de kelder hebben op een stoel' of 'gewoon de gehaktmolen in met die kankerhonden (sic)' als het geld niet terug zou komen. 'Die jood' wilde hij 'persoonlijk vergassen', stuurde hij in een ander bericht. 

Wie kopstuk is van een drugsorganisatie - waar J. onder meer voor is veroordeeld - heeft ook juridische kosten. Die zijn in de ontnemingszaak geschat op bijna twee ton. 

Mercedessen

Hij gaf volgens justitie bijna 8 ton uit aan 19 auto's verspreid over Nederland, Spanje en Dubai. Zo werden er twee Mercedessen bij hem in beslag genomen in Spanje. 

Bij het opmaken van zijn boekhouding heeft het OM ook uitgaven buiten beschouwing gelaten. Zoals notariskosten voor zijn vastgoeddeals of energierekeningen, omdat hier geen gegevens voor waren. 

Verfraaien uiterlijk vriendin

Ook zijn de grote sommen geld niet meegerekend  die hij uitgaf aan - zoals het OM dat omschrijft - 'het verfraaien van het uiterlijk dan wel esthetische chirurgie' van zijn (inmiddels ex-) vriendin. Het gaat onder meer om een facelift, borstoperatie, liposuctie en ooglidcorrectie. 

Wel meegerekend zijn de minimale kosten voor levensonderhoud in de periode van het onderzoek. Keurig berekend volgens de methode van budgetvoorlichter Nibud worden deze geschat op dik 80.000 euro. 

Ferenc J. heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis.

Lees meer over
Openbaar MinisterieDrugssmokkelCocaïneWitwassenEditie NL Link in bio