Uitkopen nieuw middel bij bezwaar tegen arbeidsmigranten
Projectontwikkelaars en gemeentes lijken een nieuwe manier te hebben ontdekt om klachten en bezwaren over de aanwezigheid van arbeidsmigranten weg te nemen. Klagers en potentiële bezwaarmakers wordt aangeboden om te verhuizen. In Roosendaal en Rouveen weten ze er alles van.
Het lijkt de omgekeerde wereld. Niet degene die de overlast veroorzaakt moet plaatsmaken, maar degene die de overlast ervaart. Toch is dat één van de opties die de gemeente Roosendaal deze week bespreekt in de gemeenteraad, om een eind te maken aan jarenlange klachten over wildplassen, vernielingen, agressie en schots en scheef geparkeerde auto's aan de Gastelseweg.
Supermarkt met overlast
Daar zit sinds 2014 een Poolse supermarkt. Direct omwonenden ervaren volgens burgemeester en wethouders 'een grote mate van overlast van de clientèle' daarvan, in overwegende mate arbeidsmigranten. Het 'woongenot wordt hierdoor ernstig geschaad'.
Zo ernstig, dat er misschien wel mensen zijn die overwegen te verhuizen. Alleen: hoe kom je van je huis af, als de nabijheid van de supermarkt een negatieve invloed heeft op de verkoopprijs van de woning ?
En daar komt de gemeente om de hoek kijken. 'Direct omwonenden van de Poolse supermarkt worden in de gelegenheid gesteld om hun woningen aan de gemeente te verkopen tegen een geobjectiveerde waardebepaling van de woning', zo luidt het in het raadsvoorstel onder optie 3.
'Overlast ervarende omwonenden' worden 'gefaciliteerd om te verhuizen' en 'de gemeente zet de woning vervolgens in voor het uitvoeren van haar volkshuisvestelijke taken en doelstellingen.'
Een onafhankelijke taxateur bepaalt de waarde van de woning. Het 'aanbod tot verwerving' blijft twee jaar van kracht. Als een omwonende gedurende die twee jaar geen gebruik maakt van de verhuisoptie, dan 'gaat de gemeente ervan uit dat de nog zittende bewoners de situatie in de Gastelseweg accepteren en niet aansturen op verdere maatregelen om de (ervaren) overlast weg te nemen.'
In Rouveen is het een projectontwikkelaar die de opkooproute bewandelt. De ontwikkelaar in kwestie kocht in 2022 een voormalig kiprestaurant tussen Hasselt en Nieuwleusen. Maar achter dat restaurant en ingeklemd tussen de A28 en een veevoerfabriek liggen nog 4 eengezinswoningen, waar in totaal 9 mensen wonen. Sommigen al meer dan 20 jaar.
Projectontwikkelaar wil woningen opkopen
De ontwikkelaar wil het restaurant en de naastgelegen bedrijfswoning slopen om er vervolgens een 'logiesbedrijf' te vestigen. Dan denk je misschien aan een toeristenhotel, maar het plan is een migrantenverblijf te bouwen voor ongeveer 100 personen.
Veel te veel, vinden de bewoners van de achterliggende woningen, die dan ook bezwaar dreigen te maken tegen een verleende omgevingsvergunning. Bezwaren die verdwijnen als de projectontwikkelaar erin slaagt om de woningen aan te kopen.
En dat is precies wat een makelaar medio april aan de bewoners voorstelt. Namens 'de ontwikkelingsmaatschappij die het restaurant en de bedrijfswoning heeft opgekocht' doet de makelaar de omwonenden biedingen op de percelen rondom het kiprestaurant. Met de woningen erbij zou de ontwikkelaar een migrantenverblijf kunnen bouwen voor veel meer dan 100 personen.
Tot overeenstemming komt het nog niet. "Het bod is te laag om op een andere plek een soortgelijke woning te kopen", zegt bewoner Jan Postma desgevraagd. Met aan de voorkant een snelweg en aan de achterkant een veevoerbedrijf is de marktwaarde van de huizen lager dan die van woningen van dezelfde grootte elders en dat maakt het vinden van zo'n huis moeilijk. "Bovendien hóeven we niet weg", klinkt het stellig. "We wonen hier verder prima."
Moet Poolse supermarkt verhuizen?
In Roosendaal wordt donderdag 16 mei over de opties gesproken die een eind moeten maken aan de overlast aan de Gastelseweg. Er lijkt een meerderheid in de raad te zijn die vindt dat niet de overlast ervarende omwonenden moeten verhuizen, maar juist de Poolse supermarkt.
De manager ervan ziet een verhuizing niet zitten, laat hij aan BN De Stem weten. Uitkoop ligt volgens hem het meest voor de hand, optie 1 in het raadsvoorstel. Het geld dat uitkopen oplevert kan vervolgens worden geïnvesteerd in de twee andere vestigingen van de supermarkt in Roosendaal, want die krijgen er dan 800 klanten per dag bij. De vrees is dat met de klanten ook de overlast wordt verplaatst.