Stroom van je zonnepanelen terugleveren mag geen geld kosten: 'Oneerlijk'
Het terugleveren van stroom die is opgewekt met zonnepanelen mag huishoudens geen geld kosten. Dat staat in een voorstel van NSC-Kamerlid Wytske Postma, dat volgens haar ook steun heeft van de andere coalitiepartijen PVV, VVD en BBB.
NSC wil dat het verboden wordt voor energiemaatschappijen om klanten te laten betalen voor het terugleveren van energie aan het stroomnet.
Onder de zogeheten salderingsregeling mogen huishoudens elektriciteit die ze opwekken met zonnepanelen wegstrepen tegen hun verbruik. Als mensen meer stroom opwekken dan ze verbruiken, leveren ze de stroom terug aan het net. Daar moet de energieleverancier een 'redelijke vergoeding' voor betalen.
Betalen voor terugleveren
Die 'redelijke vergoeding' mag niet negatief worden, staat in het voorstel van Postma. Met andere worden: dat klanten een rekening krijgen voor energie die ze terugleveren, in plaats van een vergoeding. De terugleverheffing, die de andere kosten betreft voor het terugleveren van stroom en een andere post is op de energierekening, mogen energieleveranciers voorlopig wel blijven vragen.
"Het is gek dat jij als huishouden moet betalen voor het terugleveren van duurzame stroom als de zon schijnt, terwijl er ook gascentrales aanstaan", zegt Postma tegen RTL Z. "Dat voelt heel oneerlijk."
Andere oplossingen
Volgens haar zijn er voor energieleveranciers 'zoveel manieren' om het stroomoverschot op te lossen. "Wat energiebedrijven ook kunnen gaan doen, is kijken hoe je die stroom slim opslaat. Bijvoorbeeld in batterijen of in groene waterstof. Dat is toch waar we met zijn allen heen willen."
Deze oplossingen worden overigens niet financieel ondersteund door de nieuwe coalitie. In het hoofdlijnenakkoord is een bezuiniging opgenomen van in totaal 1,2 miljard euro op subsidies voor het ontwikkelen van batterijen en groene waterstof.
'Zonde als zonnepanelen worden uitgezet'
Voor NSC is het naar Postma's zeggen heel belangrijk dat het investeren in duurzame energie lonend blijft voor huishoudens. Onder andere door ervoor te zorgen dat er geen onverwachte kosten bijkomen voor het terugleveren van stroom aan het net. "Als je moet betalen voor het terugleveren op drukke momenten, dan krijg je dat huishoudens hun zonnepanelen uitzetten. En dat is gewoon zonde."
Het voorstel van Postma luidt letterlijk: 'De redelijke vergoeding voor hernieuwbare elektriciteit kan niet worden vastgesteld op een negatief bedrag'. De terugleverkosten die steeds meer energiemaatschappijen invoeren, vallen hier niet onder.
Vanwege de opmars van zonnepanelen zijn energieleveranciers steeds meer kwijt aan zogenoemde onbalans- en profileringskosten. Bijvoorbeeld als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan verwacht door huishoudens, waardoor de prijs daalt.
Maatregelen energiemaatschappijen
Deze kosten werden voorheen verdeeld over álle klanten van een energieleverancier. Niet eerlijk, vonden onder andere Vandebron, Eneco en Budget Energie. Daarom kwamen zij met maatregelen om de kosten bij zonnepanelenhouders neer te leggen. Soms zijn er terugleverkosten bijgekomen, andere keren zijn de vaste kosten voor zonnepanelenbezitters hoger.
Kritiek op jojobeleid
De energiebranche vindt het jammer dat de politiek zo onrustig is over zonnepanelen. "We begrijpen dat mensen het niet meer kunnen volgen; er is sprake van jojobeleid. Het is hoognodig dat er duidelijkheid komt", zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van branchevereniging Energie-Nederland.
Het voorstel van NSC zou in de nieuwe Energiewet moeten worden opgenomen. De Tweede Kamer debatteert daar vanmiddag over. Het voorstel krijgt volgens Postma steun van de hele nieuwe coalitie: PVV, VVD en BBB.