Huurders eisen opschorting jaarlijkse huurverhoging tot oordeel Hoge Raad
Zolang de Hoge Raad nog geen uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid van de jaarlijkse automatische huurverhoging van woningen in de vrije sector, zou die verhoging opgeschort moeten worden. Dat eisen ruim vijfhonderd huurders deze vrijdag in een kortgeding voor de rechter.
Namens een grote groep huurders daagt advocaat Danish Siddiqui van Forsyte Advocaten de vastgoedeigenaren CBRM IM en NN (verzekeraar Nationale Nederlanden, red.). Siddiqui wil dat de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli voorlopig niet doorgaat, nu de huurcontracten waar die verhoging in staat, mogelijk niet deugen.
Het kortgeding is een nieuwe episode in een langlopend conflict tussen een aantal grote Nederlandse woningbeleggers en hun huurders. "Het is een principekwestie", zegt advocaat Siddiqui tegen het FD. "Gelet op eerdere rechterlijke uitspraken, is er op dit moment geen rechtsgrond voor deze huurverhoging."
Geen motivatie huurverhoging
Het conflict draait om de vraag of de jaarlijkse automatische huurverhoging, die in de meeste huurcontracten in de vrije sector is opgenomen, rechtmatig is. Verschillende lagere rechters hebben in individuele gevallen al geoordeeld dat de huur niet zomaar verhoogd mag worden. Dat gebeurt met een extra opslag van een paar procent, nog bovenop de verhoging voor inflatie.
Bij een standaard opslag geeft de verhuurder geen reden waarom het nodig zou zijn om de huur nog eens extra te verhogen. En dat is in strijd met de consumentenbeschermingsregels, aldus diverse kantonrechters. Deze week oordeelde een kantonrechter nog dat er vraagtekens te plaatsen zijn bij de automatische opslag, het vonnis lees je hier.
Of dit niet alleen voor enkele individuele gevallen, maar voor alle huurcontracten van woningen in de vrije sector geldt, is een vraag waar de Hoge Raad zich momenteel over buigt. En tot die tijd zou de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli opgeschort moeten worden, vindt Siddiqui.
De vereniging van Vastgoedbeleggers (IVBN) heeft eerder dit jaar al laten onderzoeken wat het zou kosten als huurders gecompenseerd moeten worden voor de jarenlange onrechtmatige clausules in hun huurcontract. Het zou gaan om een totaalbedrag van 6 miljard euro onterecht geinde huur die verhuurders zoals ASR, Amvest en Vestda dan schuldig zijn aan hun verhuurders, bleek uit het onderzoek.
Acuut geldgebrek dreigt
De verhuurders waarschuwen dat het gelijk houden van de huur ten koste gaat van investeringen in duurzaamheid en onderhoud. "Nieuwbouw zal stagneren met enorme gevolgen voor de hele woningmarkt", zei IVBN-directeur Judith Norbart. "Deze nieuwbouw kan door acuut geldgebrek immers niet meer worden afgenomen door institutionele investeerders. Daarnaast betekent het dat renovatie en onderhoud onder druk komen te staan en dat verduurzaming niet meer uit kan."
Norbart noemt een uitspraak waarbij de huurverhoging in alle huurcontracten van tafel zou gaan, een 'worstcasescenario.' Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet, is nog niet bekend.