Hoge huurstijging sociale sector: 'Nodig voor verduurzaming'
Woningcorporaties gooien de huren dit jaar gemiddeld met 5,1 procent omhoog, bijna de maximaal toegestane verhoging en véél meer dan vorig jaar. Het is noodzakelijk voor de verduurzaming en de uitbreiding van de voorraad huurwoningen, zegt Aedes, de koepel van woningcorporaties.
Volgens Aedes-voorzitter Martin van Rijn kan het niet anders, na jaren van coulance gaat de huur dit jaar weer fors omhoog. "We willen de woon- én de energiecrisis blijven aanpakken en doorgaan met zo snel mogelijk verduurzamen van woningen én bouwen van nieuwbouwwoningen. Zonder deze huurverhoging kan dat eenvoudigweg niet", zegt Van Rijn. De wettelijk toegestane huurverhoging is maximaal 5,3 procent, daar blijven de woningcorporaties dus maar net onder.
Woonkosten dalen
De huurverhoging is volgens de woningcorporaties te billijken, omdat de lonen vorig jaar met gemiddeld 5,8 procent gestegen zijn. Afgesproken is dat de huurverhoging altijd een half procent onder de gemiddelde stijging van de cao-lonen blijft. Hierdoor zijn sociale huurders elk jaar een iets kleiner deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten, is de gedachte hierachter.
Wie in een heel oud en slecht geïsoleerd huis woont, krijgt in sommige gevallen geen huurverhoging. De helft van de woningcorporaties heeft tegen Aedes gezegd dat woningen met een energielabel E, F of G geen huurverhoging krijgen, omdat deze woningen al heel hoge energiekosten met zich meebrengen. De corporaties hebben zichzelf verplicht om voor 2028 alle E, F en G-labels 'uit te faseren'. In totaal gaat het om ongeveer 250.000 huizen.
Woonvoorraad
De jaarlijkse huurverhoging vindt plaats op 1 juli. Ongeveer een derde van de Nederlandse woonvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen, de woningcorporaties hebben gezamenlijk 2,3 miljoen woningen in bezit. Vorig jaar werd de huur niet verhoogd of zelfs verlaagd, in 2022 steeg de huur met ongeveer 2 procent.