Tolpoortjes verdwijnen op Franse snelweg: 'Verdiep je in de regels'
In Frankrijk komt er langzaam een einde aan een grote vakantiefrustratie: de tolpoort. Betalen moet nog wel gewoon, maar portalen met camera's nemen het werk van het reguliere poortje over. De ANWB waarschuwt vakantiegangers om goed voorbereid op pad te gaan. "Een boete op de mat is niet leuk."
Sinds juni wordt op de A14 tussen Parijs en de aansluiting met de A13 gewerkt met een zogenoemde 'péage en flux libre', ook wel free flow toll genoemd. Bij deze methode wordt door middel van camera's en detectoren het kenteken van een voertuig gescand of wordt dat gedaan via een tolbadge, een elektronisch apparaatje dat bijvoorbeeld in de auto kan worden bevestigd.
Ook op de A41, A79 en op de A4 tussen Metz en Saarbrücken bij de afslag Boulay (afrit 36) kun je niet meer langs de klassieke tolpoort en wordt afscheid genomen van het betalen (pinnen, cash of creditcard) aan de (soms nog bemande) poort. Uiteindelijk moet het nieuwe systeem langzaam door heel Frankrijk worden uitgerold.
"Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat alle tolwegen in Frankrijk zijn uitgerust", zegt een woordvoerder van de ANWB.
Het nieuwe betalen
De verschuldigde tol kan bij de nieuwe poortjes op verschillende manieren betaald worden: vooraf (online), automatisch via de tolbadge of achteraf (tot 72 uur na het passeren van de snelweg). Wordt er niet binnen die 72 uur betaald, dan riskeer je een boete en die kan variëren van 90 tot 375 euro.
Achteraf betalen kan digitaal, maar ook via betaalautomaten op parkeerplaatsen langs de weg of in een 'Nirio-winkel', vaak een tabakszaak.
De Fransen lijken evengoed aardig op weg met het digitaliseren van hun tolsysteem: vanaf december dit jaar wordt over het hele traject A14/13 (Parijs-Normandië) met 'péage en flux libre' tol geheven. "Een voor Nederlanders populaire vakantieroute naar het westen van Frankrijk, richting Normandië en Bretagne", aldus de woordvoerder van de wegenbond.
De andere genoemde routes waarop het de nieuwe manier van heffen wordt ingezet, worden volgens de wegenwacht ook regelmatig gebruikt door Nederlanders. Volgens de woordvoerder zijn deze wegen relatief makkelijk te herkennen aan de borden met de tekst: ‘péage en flux libre.' "Ook rijd je soms onder een hoge metalen boog door, met detectoren en camera’s."
Goed voorbereiden
Vakantiegangers worden door de ANWB opgeroepen om zich goed voor te bereiden op de digitale tol. "Check je route en verdiep je in de regels in het landen waar jij deze zomer vakantie viert. Een goede voorbereiding is het halve werk."
De tolprijzen zijn dit jaar bovendien weer iets gestegen, wordt het in de nieuwe situatie nog duurder? Over de lange termijn durft de ANWB geen uitspraken te doen. "Er hoeven in ieder geval geen tolpoorten meer te worden bemand, dat scheelt dus personeelskosten." Daartegenover staan natuurlijk wel de kosten voor het onderhoud en aankoop van de techniek.
De voordelen voor de wegbeheerders en weggebruikers zijn wel duidelijk volgens de ANWB. Een betere doorstroming (lees: minder files), minder uitstoot van schadelijke stoffen en, mede door de doorstroom, het voorkomen van gevaarlijke situaties, zoals botsingen.
Ook in andere landen
In meerdere andere (Europese) landen wordt ook al gewerkt met het nieuwe systeem, zoals in de De Verenigde Staten, Portugal, Ierland, Italië en Noorwegen.
Ook in Nederland wordt dit 'nieuwe' tolsysteem binnenkort gebruikt. De nog te openen Maasdeltatunnel (ook wel bekend als de Blankenburgtunnel), die aan het eind van dit jaar de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg gaat verbinden, wordt uitgerust met een digitaal tolsysteem. In Nederland wordt er gesproken van e-tol.