Dure tassen, lage lonen: Armani en Dior verdacht van uitbuiting
Aan de producten van Dior en Armani hangt een flink prijskaartje, toch verdenkt een Italiaanse toezichthouder de twee luxemerken van medeplichtigheid aan uitbuiting. Bij vestigingen van de merken zijn gisteren invallen gedaan en spullen in beslag genomen.
Toeleveranciers van Dior en Armani zouden hun werknemers te lage lonen hebben betaald en te lang hebben laten overwerken. Daarnaast zou het personeel dat tassen, riemen en andere modeaccessoires maakt, in onveilige omstandigheden hebben gewerkt.
'Onwaarheden'
De verdenking komt van de Italiaanse marktwaakhond, de AGCM. De merken pronken met vermeend vakmanschap en hoge kwaliteit van de items, maar dat strookt niet met de mogelijke arbeidsomstandigheden. Er worden vraagtekens geplaatst bij de 'excellente productie' waar de merken mee te koop lopen.
"De bedrijven hebben mogelijk onwaarheden verkondigd over hun ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid, vooral als het gaat om de werkomstandigheden en naleving van de wetten door hun leveranciers", schrijft de toezichthouder.
Armani zegt in een reactie vertrouwen te hebben in een positieve uitkomst van het onderzoek. "De betrokken bedrijven zijn bereid volledig mee te werken met de autoriteiten, geloven dat de beschuldigingen ongegrond zijn en vertrouwen op een positieve uitkomst van het onderzoek", aldus het modebedrijf.
Kostprijs 53 euro, verkoopprijs 2600 euro
NRC schreef vorige maand dat Dior-handtassen die voor 2600 euro over de toonbank gaan, voor 53 euro door het merk worden aangekocht van een leerverwerkingsbedrijf dat ten zuiden van Milaan ligt.
Bij het bedrijf werken in ieder geval zeventien Chinese en vijf Filipijnse arbeiders (onder wie vijf zwartwerkers) die van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op de werkvloer zijn, en ook in het weekend of op feestdagen niet vrij zijn. Ze worden onderbetaald en werken, eten en slapen in een onhygiënisch en onveilig atelier dat afgescheiden van de buitenwereld is.
Ook Armani zou hebben nagelaten misstanden in de toeleveringsketen tegen te gaan. Chinese arbeiders zouden zo'n 2 à 3 euro per uur verdienen en dagen van veertien uur maken.