3210 euro uit eigen zak

Driekwart ouders betaalt meer dan maximale uurprijs voor kinderopvang

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzDriekwart ouders betaalt meer dan maximale uurprijs voor kinderopvang
RTL

Wie zijn of haar kind vorig jaar naar de opvang bracht, was daar gemiddeld 3210 euro aan kwijt op jaarbasis. Van dit bedrag gaat een deel - 520 euro om precies te zijn - op aan het feit dat kinderopvangbedrijven hogere tarieven rekenen dan de maximale uurprijs die door de overheid is vastgesteld.

Bijna driekwart van de ouders bracht zijn kind vorig jaar naar een opvang die hogere uurtarieven rekent dan het maximum, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat gemiddeld om 520 euro. Dat komt nog bovenop de 2690 euro die ouders zelf moeten bijdragen aan de uren dat hun kind naar de opvang gaat. 

Hoger tarief mag

Dat bedrag is vast, de overheid bepaalt per jaar het uurtarief voor kinderopvang tot waar een deel vergoed wordt. Een opvang mag dus een hoger tarief rekenen, maar dat verschil is dan voor rekening van de ouders. 

Dat is overigens minder dan de helft van de gemiddelde totale opvangkosten per kind per jaar. Dat gaat namelijk om 8950 euro. Het grootste deel van dat bedrag (64 procent oftewel 5740) krijgen ouders vergoed van de Belastingdienst. 

Einde kinderopvangtoeslag in zicht: vergoeding niet meer naar ouders, maar naar opvang
Lees ook

Einde kinderopvangtoeslag in zicht: vergoeding niet meer naar ouders, maar naar opvang

Dat gebeurt via de kinderopvangtoeslag. Die is inkomensafhankelijk en hoe meer kinderen naar de opvang gaan, hoe groter het deel van de kosten dat via de toeslag wordt vergoed. Zo krijgen ouders met één kind in de opvang 62 procent vergoed, terwijl mensen die drie kinderen naar de opvang brengen 68 procent terugkrijgen. Ook het soort opvang is van invloed op de toeslag. 

1 miljoen kinderen

Het aantal ouders dat kinderopvangtoeslag krijgt, stijgt al jaren. Vorig jaar ontvingen ruim 700.000 ouders toeslag voor iets meer dan 1 miljoen kinderen die naar de opvang gingen. In 2023 zat een kind gemiddeld 830 uur in de opvang. Dat is 10 uur meer dan in 2022. 

Er wordt al jaren gepleit om kinderopvang gratis te maken. Het vorige kabinet had daar ook een plan voor, maar dat is uitgesteld. In de onderstaande video zie je hoe ze het in Zeeland aanpakken. 

Lees meer over
CBSKinderopvangBuitenschoolse opvang