Manager beveiligingsbedrijf Securitas betrokken bij barruzie, ontslag op staande voet
Een manager van beveiligingsbedrijf Securitas uit Breukelen is op staande voet ontslagen nadat hij tijdens een bedrijfsevenement betrokken was bij een kroegruzie. Zijn werkgever zegt dat hij een financieel directeur daarbij wurgde; volgens de man zelf ging het om een lichte duw tegen de borst.
Volgens zijn werkgever is het gedrag van de man onacceptabel, zeker gezien zijn managementpositie bij een beveiligingsbedrijf. De manager vindt zelf dat hij ten onrechte op straat is gezet, en eist ontslagvergoedingen van samen zo'n 300.000 euro. Dat blijkt uit een donderdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
Barruzie
De man werkte sinds 2012 voor de Nederlandse tak van Securitas, een beveiligingsbedrijf met de hoofdvestiging in Zweden. In zijn laatste functie was hij ‘global program director’, met een maandsalaris van ruim 10.000 euro exclusief bonus. Vorig jaar bedroeg die bonus ruim 60.000 euro.
Afgelopen februari bezocht de man een leiderschapsevenement van Securitas in Stockholm. Daar raakte hij betrokken bij een ruzie in een bar, naar later bleek met de nieuwe financieel directeur Securitas Europa.
Export groenten
Uit onderzoek bleek dat de mannen aanvankelijk in discussie raakte over exportverhoudingen tussen Europa en de Verenigde Staten, 'meer in het bijzonder de export van groenten'. Deze discussie liep vervolgens uit de hand. Over wat er vervolgens gebeurde, lopen de meningen uiteen.
De werkgever zegt in zijn onderzoek te hebben vastgesteld dat de manager de financieel directeur bij de keel greep, en hem probeerde te wurgen. Ook zou de man zijn opponent daarna nog een keer zijn aangevallen.
Ziekenhuis
Toen zijn leidinggevende hem later die avond over het incident appte, reageerde de manager met een dreigende app. "Ik heb geen flauw idee wie die kerel is, maar als hij morgen opnieuw bullshit verkoopt over de superioriteit van Amerika, komt hij in het ziekenhuis terecht." Gezien het postuur en zijn verleden als vechtsporter, nam de werkgever die opmerking hoog op.
Na het onderzoek ontsloeg Securitas de man op staande voet. In de ontslagbrief stelde de werkgever onder meer dat de man met zijn gedrag 'ernstige schade' had toegebracht aan de reputatie van het bedrijf. "Securitas heeft als purpose niet voor niets We help make your world a safer place."
Naar de rechter
De manager nam echter geen genoegen met zijn ontslag, en stapte naar de rechter. Volgens hem was van een wurgbeweging helemaal geen sprake geweest. Hij zou de financieel directeur slechts een lichte duw hebben gegeven, omdat de man hem in de bar had uitgedaagd door 'zuigend gedrag'. Zo zou hij hem in hun woordenwisseling herhaaldelijk disrespectvol hebben onderbroken.
Ook ontkende hij de man nog een keer te hebben aangevallen. De manager erkende wel die avond wat gedronken te hebben, maar sprak tegen dat dat veel zou zijn geweest. Voor de Rotterdamse kantonrechter eiste de man een reeks ontslagvergoedingen, waaronder een transitievergoeding van ruim 60.000 euro en een zogenoemde 'billijke vergoeding' wegens onterecht ontslag van 150.000 euro.
Camerabeelden
Tijdens de zitting in de rechtbank werden onder meer camerabeelden van het incident in de bar bekeken. De kantonrechter constateerde dat daarop niet was te zien dat de manager de financieel directeur bij de keel had gegrepen. Evenmin was te zien dat er daarna sprake was van een tweede aanvaring. Ook constateerde de kantonrechter dat de getuigenverklaringen van collega's die in de bar aanwezig waren geweest, niet consistent waren.
Omdat Securitas in de drie pagina tellende ontslagbrief aan de manager niet kristalhelder was over de precieze ontslaggrond, concludeert de kantonrechter dat het ontslag is gebaseerd op een combinatie van alle in de brief genoemde verwijten. Dat betekent dat de werkgever moet aantonen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van het bij de keel grijpen en een tweede aanval.
Vervolg
Deze zaak krijgt dus een vervolg. Securitas krijgt daarbij van de rechter de gelegenheid om met nieuwe bewijzen en getuigenverhoren de omstreden gedragingen aan te tonen. Als de werkgever daarin niet slaagt, kan de rechter oordelen dat het ontslag op staande voet onterecht was. Dan zou de manager recht hebben op ontslagvergoedingen.
Gezien het eerdere gebrekkige bewijs kan dit lastig worden. Toch kan de ontslagen manager zeker nog niet de champagne ontkurken, blijkt uit de donderdag verschenen tussenbeschikking. Daarin benadrukt de kantonrechter namelijk dat de gedragingen die al wel vast zijn komen te staan, op zichzelf al niet door de beugel kunnen.
Onacceptabel
"De kantonrechter is van oordeel dat de handelwijze van werknemer, mede gelet op zijn managementfunctie bij een grote internationale beveiligingsorganisatie, onacceptabel was, ongeacht of hij wel of niet wist dat het een collega betrof", aldus de uitspraak.
"Daar komt nog bij de dreigende tekst van zijn WhatsApp berichten, waarin hij schrijft dat de betrokkene 'will end up in hospital' als hij 'keeps bullshitting tomorrow'. Hiermee heeft de werknemer de grenzen van het betamelijke ver overschreden. Als niet komt vast te staan dat sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet, moet de werknemer er rekening mee houden dat deze gedragingen wel gevolgen zullen hebben voor de hoogte van een eventuele billijke vergoeding."