Beroerde cijfers Intel

Verkoopgolf op beurzen in Azië en VS uit angst voor economische dip

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / EPA / Kimimasa MayamaVerkoopgolf op beurzen in Azië en VS uit angst voor economische dip
RTL

Beleggers wereldwijd dumpen massaal hun aandelen. Op de beurzen in Azië gingen de koersen overwegend omlaag vandaag, in navolging van de verkoopgolf gisteren op Wall Street en Europese beurzen zoals de AEX. Er zijn zorgen over de Amerikaanse economie.

Goed voorbeeld daarvan zijn de cijfers van de Amerikaanse chipmaker Intel, ook een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachineproducent ASML. Intel draait zo beroerd dat het duizenden werknemers de laan uit wil sturen om kosten te besparen. 

"Het grote probeem van Intel is de verandering in de chipsector", vertelt Jos Versteeg, analist bij InsingerGillisen. Daar is momenteel vooral vraag naar chips die geschikt zijn voor AI. Deze worden gemaakt door Nvidia, Intel loopt achter de feiten aan in deze markt. Ook concurrent AMD doet het beter. Bovendien is Intel 'inefficiënt en bureaucratisch', aldus Versteeg. 

Verwachtingen getemperd

Intel stelt vanwege een lager uitvallende omzet en winst het uitkeren van dividend uit. Het bedrijf is somberder geraakt over hoe het de rest van het jaar zal gaan. Ook techreus Amazon is wat voorzichtiger over de rest van het jaar dan analisten hadden verwacht. Dat kan erop wijzen dat de vraag naar zijn clouddiensten en andere producten toch enigszins tegenvalt.

Amsterdamse beurs hard onderuit door onzekerheid over AI
Lees ook

Amsterdamse beurs hard onderuit door onzekerheid over AI

In z'n algemeenheid zijn beleggers bezorgd over de Amerikaanse economie, en dan vooral over het uitblijven van maatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Die zou de rente moeten verlagen om te voorkomen dat de grootste economie in een recessie komt, hopen veel beleggers.

Beleggers hopen op renteverlaging

Hoe lager de rente, hoe goedkoper het lenen van geld. En dat is weer goed voor de economie, omdat bedrijven dan meer kunnen investeren en dat zorgt voor economische groei. In de afgelopen weken kwamen er enkele tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie. De industrie krimpt en er werden juist veel uitkeringen aangevraagd. 

Koren op de molen van fans van een renteverlaging, die daarbij ook een eigenbelang hebben. Geld lenen om aandelen mee te kopen wordt ook goedkoper. En dat stuwt de beurskoersen weer omhoog. 

Dat gebeurde in de afgelopen maanden ook bijna onafgebroken. In april bereikte de AEX nog een recordhoogte. Tot halverwege juli de klad erin kwam en beurzen wereldwijd omlaag doken. Gisterenavond verloren de toonaangevende beurzen in de VS fors. 

En vannacht gingen ook de beurzen in Azië hard onderuit. De Nikkei in Tokio raakte 4,7 procent kwijt en koerst daarmee af op het grootste dagverlies in meer dan vier jaar.

Lees meer over
IntelAmazonAEXNasdaq 100Dow JonesBeleggen