Waar blijven de grote voetbaltransfers? Markt komt traag op gang
Zoals iedere zomer gonst het van de geruchten over mogelijke voetbaltransfers. Maar tot nog toe blijven de grote financiële klappers achterwege. Moet de markt nog op gang komen, is er meer aan de hand of is het eigenlijk gewoon business as usual?
Hoewel de zomerse transfermarkt nu zeven weken open is, loopt het nog niet storm in de voetbalwereld. "Het komt inderdaad wat later op gang dan vorig jaar", vertelt Kees Vos van spelersmakelaarskantoor SEG.
Daar zijn volgens hem twee oorzaken voor. "Aan de ene kant het EK, waar veel ogen op gericht zijn en waardoor clubs hun keuzes enigszins uitstellen en ook agenten wat later in actie schieten", zegt hij.
Wachten op inkomsten
"Anderzijds is er financiële druk bij club. Die zorgt ervoor dat er niet onbeperkt spelers gekocht kunnen worden, zonder rekening te houden met uitgaande transfers of beschikbaar budget", zegt Vos. In de rest van de markt wordt nog op elkaar gewacht.
En er is ook gewoon minder geld. "In sommige landen zijn de inkomsten uit broadcasting (uitzendrechten, red.) flink afgenomen", vertelt Vos. Ook zijn de financiële spelregels voor clubs in Europa en Engeland aangescherpt.
Positieve uitzondering in de eredivisie zijn Mats Wieffer (van Feyenoord naar Brighton & Hove Albion, voor zo'n 30 miljoen euro) en Evangelos Pavlidis (van AZ naar Benfica voor minimaal 18 miljoen euro). AZ investeerde 8 miljoen daarvan weer in een nieuwe spits: de Ier Troy Parrott. Het is een recordbedrag voor de Alkmaarse club.
"Er valt altijd wel even een pauze in de transferzomer."
"Ik heb niet het gevoel dat het anders is dan andere jaren", relativeert Vos' vakgenoot Rodger Linse van Juzzt Football. Goed georganiseerde clubs hebben hun zaken voor 90 procent al geregeld vlak na het einde van het afgelopen seizoen.
"En dan valt er dus altijd wel even een pauze in de transferzomer", vertelt Linse. Tegen het einde van de voorbereiding en als de eerste wedstrijden gespeeld zijn, komt de boel weer in beweging. "Dan denkt men: dit moet nog verbeterd worden. En dit. Dat leidt dan tot een golfbeweging", legt hij uit.
Kleinere clubs roeren zich al
Maar dat de markt nu helemaal stil ligt, bestrijdt hij. "Kijk naar hoeveel nieuwe spelers er naar Almere City zijn gegaan. Ik geloof wel tien. En bij andere clubs is dat niet anders", geeft hij als voorbeeld. "Zirkzee voor 40 miljoen naar Manchester, Pavlidis naar Benfica en Dallinga naar Bologna."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het zijn nog niet de clubs als Chelsea en Manchester City, erkent Linse. "En als in Engeland op het gaspedaal getrapt wordt, komt alles in beweging."
Saoedi's rustig
Een jaar geleden zagen we de ene na de andere topvoetballer zwichten voor het grote geld uit Saoedi-Arabië, dat droomt van een eigen topcompetitie die internationaal serieus genomen wordt. Topvoetballers zoals Karim Benzema, N'Golo Kante en Neymar maakten toen de overstap, gefinancierd door het Public Investment Fund (PIF), het Saoedische staatsinvesteringsfonds met een totaal geschat vermogen van omgerekend ruim 600 miljard euro.
"Als in Engeland op het gaspedaal getrapt wordt, komt alles in beweging."
Er gaan stevige geruchten dat de Belgen Romelu Lukaku (eigendom van Chelsea) en Kevin de Bruyne (Manchester City) de overstap naar de Saudi Pro League kunnen maken, maar zij deden dat nog niet. Ondertussen wordt beweert dat de Saoedische voetbalfederatie meer wil inzetten op jong talent en behouden van spelers.
Mbappé transfervrij
De enige wereldster die deze zomer een transfer heeft gemaakt, is Kylian Mbappé. Hij verruilde zijn oude club Paris Saint-Germain voor Real Madrid. Die club hoefde daarvoor geen transfersom over te maken: het contract van Mbappé liep af en de Franse vedette was daarmee 'transfervrij'.
Dat is iets wat in de regel vaak erg aantrekkelijk is voor een voetballer, die bij zijn of haar nieuwe club dan een lucratieve tekenbonus of hoger jaarsalaris krijgt. In het geval van Mbappé gaat het naar verluidt om een tekenbonus van 125 miljoen euro, verspreid over vijf jaar, een jaarsalaris van minstens 15 miljoen euro, plus ook 80 procent van de portretrechten op zijn commerciële deals.
Het is op dat vlak nog opvallend rustig. De transferperiode in Saoedi-Arabië is open sinds 18 juli. De enige echt grote transfer die sindsdien is gemaakt is die van de de 25-jarige Fransman Moussa Diaby. Hij maakt de overstap van het Engelse Aston Villa naar Al-Ittihad, een van clubs uit de Saoedische hoofdstad Djedda. Hij staat daarmee momenteel op nummer twee in het lijstje van grootste zomertransfers.
Eerst verkopen
Ook de Saoedische competitie heeft met regels te maken en dus kunnen er niet onbeperkt spelers gehaald worden, geeft Vos als mogelijke reden voor de relatieve rust. "Er gold bijvoorbeeld een maximum van 8 buitenlandse spelers per team, dat is nu uitgebreid naar 10 spelers, maar daarvan moeten er 2 maximaal 21 jaar oud zijn."
En dus moeten zelfs Saoedische clubs eerst verkopen of verhuren voor ze op jacht kunnen. "De markt daar is nog tot medio september open, dus ik verwacht zeker nog een aantal aansprekende transacties", zegt Vos. Het zullen er volgens hem alleen niet zo veel zijn als vorig jaar.
Mocht Mbappé, wiens transferwaarde rond de 180 miljoen euro ligt, voor een groot bedrag zijn getransfereerd, had dat vrijwel zeker de markt op gang gebracht en tot meer transfers geleid. Paris Saint-Germain had met die miljoenen meerdere nieuwe spelers kunnen halen bij andere clubs, die deze inkomsten ook weer kunnen herinvesteren.
Toch is de transfermarkt volgens Linse niet alleen maar afhankelijk van één grote toptransfer, zoals in het verleden van Neymar, Pogba of Bale. "Die komen ook maar een of twee keer in het jaar voor. Dat de rest daarna in beweging komt, is ook maar perceptie", zegt Linse.
EK voetbal
Het EK voetbal heeft tot nu toe ook nog niet tot grote transfers geleid. Hoewel vooral de Spaanse spelers veel indruk hebben gemaakt, zijn bijvoorbeeld Nico Williams (Athletic Bilbao) en Dani Olmo (RB Leipzig) nog niet weggeplukt bij hun huidige clubs door een van de grootmachten. Voor beide spelers zou wel FC Barcelona serieus in de markt zijn, al kampt die club met grote financiële problemen omdat het jaren op te grote voet heeft geleefd.
Een EK of WK zet de boel ook 'on hold', legt Linse uit. "De beste spelers van Europa zijn dan bezig met hun sportieve prestatie, in plaats van met een transfer." Spelers die zich in de kijker hebben gespeeld zullen 'ongetwijfeld nog een mooie stap gaan maken', verwacht Vos.
'Markt zal zijn werk doen'
Dat zal niet voor alle uitblinkers gelden. Denk aan de Spaanse tienersensatie Lamine Yamal (FC Barcelona). "Die zit al bij een goeie club en hoeft niet weg", aldus Vos.
Toch verwacht hij nog wel drukte op de transfermarkt. "Clubs willen hun selecties verversen, versterken en opschonen en spelers willen altijd een stapje omhoog in de voetbalpiramide. De markt zal z'n werk doen en dit zal leiden tot transfers in zowel binnen- als buitenland", besluit Vos.