Complete provincies buiten bereik

Alleenstaande Jan Modaal kan bijna nergens een huis kopen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPAlleenstaande Jan Modaal kan bijna nergens een huis kopen
RTL

Eenverdieners met een modaal inkomen kunnen in grote delen van het land praktisch geen woning kopen. Ten opzichte van vorig jaar is er voor deze groep maar bitter weinig verbeterd.

Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheker. Het bedrijf zocht uit welk deel van het woningaanbod op Funda te betalen is voor verschillende groepen.

Koop je niks voor

Daaruit blijkt dat van alle huizen die te koop staan, alleenstaanden met een modaal inkomen slechts 1,7 procent kunnen betalen. Dat is een klein beetje beter dan vorig jaar, toen was het 1,1 procent.

Het goede nieuws is dat het modaal inkomen is gestegen (naar 44.000 euro per jaar) en de leennormen wat zijn versoepeld. Daardoor kunnen mensen in deze groep gemiddeld 195.000 euro lenen. Dat is 24.000 euro meer dan vorig jaar. Je koopt daar alleen vrij letterlijk niets voor, want door de stijgende huizenprijzen wordt dat voordeel vrijwel geheel teniet gedaan.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In steden als Amsterdam en Eindhoven kunnen single modaalverdieners slechts 0,1 respectievelijk 0,2 procent van de huizen kopen. Dat is wel heel extreem, maar ook in de rest van het land is het voor deze groep niet best. 

Hele provincies zonder betaalbaar aanbod

In de hele provincie Noord-Holland komt slechts 0,3 procent van het aanbod in aanmerking. In Noord-Brabant (0,4 procent), Flevoland (0,5 procent) en Utrecht (0,6 procent) is het allemaal niet veel beter.

Wil je toch per se een huis kopen als alleenstaande modaalverdiener, dan kun je het best je heil zoeken in Limburg, Groningen of Zeeland. Daar ligt nog 5 tot 7 procent van de huizen binnen je bereik.

Nieuwbouw steeds kleiner: 'Nederlanders verwend qua woonruimte'
Lees ook

Nieuwbouw steeds kleiner: 'Nederlanders verwend qua woonruimte'

Een snelle oplossing voor deze groep is niet voorhanden. Volgens Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, is het zaak dat er zo snel mogelijk meer gebouwd wordt voor deze groep. Dat wil zeggen: kleinere woningen en appartementen. Daar moet nu mee worden begonnen, want voor ze er ook daadwerkelijk staan, ben je zo tien jaar verder, aldus De Rijke.

Meer aanbod voor tweeverdieners

Voor modale tweeverdieners ziet het er allemaal trouwens een stuk rooskleuriger uit. Voor deze groep ligt inmiddels 29,1 procent van het huizenaanbod binnen bereik. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het nog 24,4 procent was. Vooral in Den Haag (41,4 procent) en Rotterdam (39,1 procent) valt er heel wat te kiezen.

Lees meer over
De HypothekerHuizenprijzenHypotheekWoningmarkt