Ieder voordeel heeft een nadeel

Dit is waarom drankfabrikant Bols van de beurs verdwijnt

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP. Ceo Huub van Doorne van Bols.Dit is waarom drankfabrikant Bols van de beurs verdwijnt
RTL

Bols verdwijnt van de beurs en het is niet het enige bedrijf dit jaar. Waarom zeggen bedrijven de beurs vaarwel? We zetten enkele redenen op een rij. Net als de voor- en nadelen van een beursnotering.

Vandaag is de laatste dag dat Bols, bekend van cocktaildrankjes als Bols Pornstar Martini Tubes en Blue Curaçao, een beursnotering heeft en je nog in de aandelen kunt handelen.

Lucas Bols zoals het bedrijf volledig heet, is met het opzeggen van de beursnotering niet uniek. Negen bedrijven gingen Bols sinds begin 2023 voor of hebben aangekondigd van de beurs af te gaan. Daar staan vier bedrijven tegenover die juist hun entree maakten op de Amsterdamse beurs. Je ziet ze in onderstaande illustratie. 

© VEB / RTL Z

Waarom zou een bedrijf een beursnotering willen? En waarom zou je deze willen beëindigen? Een voordeel van een beursnotering is dat een bedrijf daarmee geld kan ophalen door aandelen uit te geven, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Verder kan een beursnotering zorgen voor bekendheid bij consumenten, zegt hij.

Ook nadelen

"Maar het brengt ook verplichtingen met zich mee", voegt Veenstra er aan toe. Zo moet een bedrijf minstens twee keer per jaar 'met de billen bloot' en aan beleggers laten zien hoe het gaat.

Dat komt soms niet uit, ze willen niet dat concurrenten kunnen meekijken hoe het precies gaat en het kost ook meer tijd voor het management als een bedrijf aan de beurs is genoteerd, aldus Veenstra. Je moet voor jezelf afwegen of die verplichtingen wel de moeite waard zijn, zegt hij.

Diepe zakken

Bols wordt overgenomen door het Schiedamse bedrijf Nolet, samen met de Belgische investeerder Enix. Nolet heeft diepe zakken en alle aandelen zijn in handen van de familie. Het heeft de mogelijkheid om aandelen uit te geven niet nodig, zegt Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB. "Dat begrijpen we ook."

Een reden om extra aandelen uit te geven is om kapitaal aan te trekken om bijvoorbeeld overnames te doen. Daar is op dit moment weinig animo voor bij grote bedrijven, constateert Everts. 

Er worden volgens Everts vaak gelegenheidsargumenten gebruikt door bedrijven die van de beurs gaan. Ook als je maar één aandeelhouder hebt, moet je verantwoording afleggen over hoe het gaat, zegt hij. En ook dan moet je een aandeelhoudersvergadering houden. Daar zijn wel minder kosten aan verbonden, voegt Veenstra daar aan toe.

Activistische aandeelhouders

Als een bedrijf van de beurs wordt gehaald, dan is het ook minder overgeleverd aan de grillen van de markt, aldus Veenstra. Beleggers reageren vaak heftig op ontwikkelingen die een bedrijf kunnen beïnvloeden. Je zou kunnen zeggen dat ze òf manisch positief, òf manisch depressief zijn, aldus Veenstra. Daardoor kan het zijn dat de beurskoers niet altijd de juiste waarde van een bedrijf weergeeft, wat voor beleggers lastig kan zijn.

Een beursgenoteerd bedrijf kan ook speelbal van activistische aandeelhouders worden, die een belang kan opbouwen als de koers laag staat. Als een belang groot genoeg is, kan zo'n partij allerlei eisen stellen. Zoals bijvoorbeeld de verkoop van een onderdeel of het uitkeren van een extra deel van de winst. Fijn voor beleggers, maar op de langere termijn vaak helemaal niet gunstig voor het bedrijf in kwestie.

Vijandige overname

Een ander fenomeen waar een beursgenoteerd bedrijf mee te maken kan krijgen is een vijandige overname, waarbij een ander bedrijf een bod uitbrengt op de aandelen. Als dit slaagt - tegen de zin van het bestuur in - kan vervolgens het bedrijf worden opgeknipt en los verkocht. 

Heel soms gaan bedrijven van de beurs doordat ze failliet gaan. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Imtech, in 2015. En onlangs dreigden vijf kleine beursfondsen te verdwijnen van de Amsterdamse beurs omdat ze geen accountant konden vinden. Begin dit jaar lukte het hen op de valreep om een accountant te vinden, waardoor ze vooralsnog hun beursnotering kunnen houden.

Een accountant controleert of de resultaten die een bedrijf publiceert wel een goed beeld geven van de financiën van het bedrijf in kwestie. Beleggers moeten er namelijk zeker van zijn dat die cijfers kloppen: dat een bedrijf inderdaad winst maakt, als het dit rapporteert. 

Geen feest voor beleggers

Het is niet de eerste keer dat Bols van de beurs gaat. In 1954 ging het al eens naar de beurs en het bleef tot eind jaren negentig beursgenoteerd.

Sinds Bols in 2015 weer naar de beurs ging hebben aandeelhouders niet zo veel plezier beleefd aan hun belegging. Nolet biedt 18 euro per aandeel en dat is 14,3 procent meer dan de koers waartegen Bols ruim negen jaar geleden naar de beurs ging. De smallcap index, waar Bols jarenlang deel van uitmaakte, steeg in die periode met ruim de helft en de AEX-index verdubbelde zelfs.
 
Vóór het bod van Nolet schommelde de koers van Bols zelfs rond de 10 euro, oftewel zo'n 36 procent onder de introductiekoers.

Alcohol veroorzaakt veel gezondheidsproblemen en andere nadelen in de samenleving. Bekijk onze video over de meest geaccepteerde drug van Nederland:

Lees meer over
Lucas BolsEffectenbeursAmsterdamSchiedam