Menselijke maat

Wajonger Pascal uit schulden na schikking met UWV: 'Meer bereikt dan ooit gehoopt'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPWajonger Pascal uit schulden na schikking met UWV: 'Meer bereikt dan ooit gehoopt'
RTL

Na vier jaar procederen over een uitkeringsschuld van bijna 15.000 euro, hebben Wajonger Pascal en het UWV een schikking getroffen. De schuld wordt kwijtgescholden, in ruil daarvoor laat vader Richard zijn rechtszaak, een hoger beroep, tegen de instantie varen. "Dit is een hele mooie uitkomst, niet alleen voor Pascal."

Eigenlijk peinsde Richard er niet over om zijn zaak te laten vallen en het bod van het UWV tot kwijtschelding te accepteren. Hij en zijn raadsman Sander Taconis weigerden tot nu toe elk voorstel en wilden door tot er een einduitspraak zou liggen van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), zo vertellen ze.

Maar het werd toch een schikking. Mede op aansturing van de CRvB, die gisteren een extra zitting inlaste. Een schone lei, mooier kan het niet worden voor Pascal? Vroeg de rechter zich hardop af. Zijn oordeel zou het aanbod alleen maar van tafel vegen, meende hij. Daarbij zou een belangrijk bezwaar van de heren op het bod waarschijnlijk geen stand houden.

Pascal ontving 15.000 euro te veel van het UWV: moet hij dit terugbetalen?
Lees ook

Pascal ontving 15.000 euro te veel van het UWV: moet hij dit terugbetalen?

Richard wilde bovendien de onderste steen over de werkwijze van het UWV graag naar boven halen voor Pascal. Juist ook voor alle anderen in een soortgelijke situatie. En dat is dankzij een eerdere tussenuitspraak al meer dan gelukt, beseft hij zich, nadat ook de rechter dat benadrukt. "Ik heb meer bereikt dan ik ooit had gehoopt."
 

De CRvB oordeelde namelijk dit voorjaar al dat het UWV een nieuw besluit moest nemen over Pascals zaak. Hij ontving vanwege een beperking een Wajong-uitkering, maar kreeg een terugvordering van bijna 15.000 euro voor de kiezen, toen bleek dat hij drie jaar lang te veel had ontvangen. 

Bezwaar in 2019

Een bijbaantje en studiefinanciering, die invloed hebben op de uitkering, waren niet goed verwerkt in de administratie van het UWV. Pascal had er wel melding van gedaan, maar per abuis bij het verkeerde UWV-loket, zo bleek achteraf. Al in 2019 maakte vader Richard voor het eerst bezwaar tegen de terugvordering. 

In eerste instantie ving hij bot, want de wet schrijft voor dat een teveel aan uitkering vrijwel standaard moet worden terugbetaald. Maar de CRvB zette dit jaar toch een voorlopige streep door de vordering. Bovendien, oordeelde de Raad, gaat de uitkeringsinstantie te rigoureus te werk, met te weinig oog voor de oorzaken, eigen fouten en de gevolgen daarvan voor kwetsbare cliënten zoals Pascal.

Laatste woord nog niet gezegd

De schikking resulteert erin dat de uitkeringsinstanties van Nederland voorzichtiger moeten zijn in hun beslissingen en beleid. Niet alleen het UWV maar bijvoorbeeld ook de SVB die de AOW en kinderbijslag uitkeert. Het UWV beloofde al enkele honderden zaken opnieuw te bekijken in het licht van de uitspraak en wil de 'menselijke maat' toepassen. Over de schikking zelf wilden de instantie zelf en de raadsvrouw overigens verder weinig kwijt. 

Het laatste woord lijkt er binnen de Centrale Raad van Beroep ook nog niet over gezegd. De rechters zijn onder andere met uitkeringsinstantie SVB in conclaaf over de regels.

Ondanks dat hij eigenlijk in beroep wilde, is vader Richard heel blij met de uitspraak en het feit dat ze er onderling goed zijn uitgekomen. En ondanks dat de zaak vier jaar duurde, zou hij het zo weer doen. "Je gaat toch niet schikken he?", zei Pascal voor de zaak nog tegen hem. Toch deed Richard dat. "Als ik hem dit alles uitleg, dan begrijpt hij het wel." 

Lees meer over
UWVUitkering