Winst 168 procent omhoog

Chipgigant Nvidia presteert beter dan verwacht, beleggers alsnog teleurgesteld

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Associated Press / Chiang Ying-yingChipgigant Nvidia presteert beter dan verwacht, beleggers alsnog teleurgesteld
RTL

Het Amerikaanse bedrijf Nvidia boekte resultaten waar andere bedrijven alleen maar van kunnen dromen. De omzet steeg met maar liefst 122 procent en de winst met 168 procent. Toch ging het aandeel in de uitverkoop na de publicatie van de cijfers. Hoe komt dat?

Nvidia, na Apple het meest waardevolle bedrijf op de beurs ter wereld, had een goed kwartaal achter de rug. De omzet kwam uit op 30 miljard dollar (omgerekend zo'n 27 miljard euro) en dat was beter dan analisten hadden verwacht. 

Niet alleen de omzet ging rap omhoog. Ook de winst. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg die met 168 procent. Het bedrijf is positief over de komende periode. De vraag naar de chips van Nvidia is onverminderd groot. Er is daardoor genoeg geld in kas om eigen aandelen in te kopen, voor het lieve sommetje van 50 miljard dollar.

Alle ogen gericht op chipgigant Nvidia: 'Belangrijkste cijfers van het jaar'
Lees ook

Alle ogen gericht op chipgigant Nvidia: 'Belangrijkste cijfers van het jaar'

Dat zijn normaal gesproken mededelingen waar beleggers blij van worden. De beurskoers gaat namelijk omhoog als een bedrijf eigen aandelen inkoopt. Het tegendeel gebeurde gisterenavond. De koers van Nvidia zakte al onderuit tijdens de handelsdag op Wall Street. Het aandeel sloot met een verlies van 2,7 procent.

Opgeklopte verwachtingen

Na de publicatie van de kwartaalcijfers ging het helemaal hard. In de nabeurshandel ging de koers met bijna 7 procent omlaag. Dat beleggers zelfs als een bedrijf beter dan verwacht presteert alsnog teleurgesteld zijn, gebeurt volgens RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker wel vaker. 

De verwachting van analisten komt vaak minimaal een week voor de cijfers. "En in de dagen daarna wordt het misschien nog verder opgeklopt bij beleggers", legt hij uit. "Als bedrijf moet je de verwachting echt fors overtreffen, wil een aandeel echt omhoog gaan." 

De oorzaak voor de uitverkoopwoede ligt vermoedelijk in de vertraging die Nvidia verwacht bij de levering van een nieuwe chip, Blackwell genaamd. Deze wordt later dit jaar geleverd aan klanten, meldde het bedrijf. 

In een conference call moest CFO Colette Kress wel erkennen dat het bedrijf moeite heeft met de productie van de nieuwe chip, schrijft de New York Times. De fabrikant kan hierdoor minder leveren dan waar de markt om vraagt. 

Beurskoers

Dat is 'het goede nieuws', aldus Schoenmaker. "Stel je voor dat de vraag tegenviel - en dat moment gaan we ook een keer meemaken - dan zit je daar met je prachtige chips in de voorraadkasten", legt hij uit. En dat is echt een reden voor een koersdaling. Voorlopig zal de omzet nog wel groeien, verwacht hij. "Dit is zeker nog niet het hoogtepunt van Nvidia. Of het het hoogtepunt is van de beurskoers, dat is natuurlijk weer een heel ander verhaal."

Beleggers lijken in ieder nog wel te geloven in het verdienmodel van AI en de chipsector. De Nederlandse chipbedrijven ASML en ASM International staan vanochtend in de plus op de Amsterdamse beurs. Alleen Besi doet het minder goed.

Geschikt voor AI

Nvidia begon als ontwikkelaar van grafische kaarten voor de game-industrie. Die processoren moeten voor realistische effecten veel rekenkracht hebben. Na aanpassingen maakte Nvidia deze chips geschikt voor andere toepassingen, die vervolgens uitkomst boden voor de verwerking van grote hoeveelheden data bij zelflerende AI-systemen. 

Lees meer over
NvidiaTechnologieKunstmatige intelligentieEffectenbeurs