Hardnekkige prijsstijgingen

Inflatie blijft met 3,6 procent te hoog, voeding veel duurder

Door RTL Z··Aangepast:
© Venema MediaInflatie blijft met 3,6 procent te hoog, voeding veel duurder
RTL

De prijzen in Nederland blijven hardnekkig hard stijgen. Ten opzichte van een jaar eerder was het leven in augustus 3,6 procent duurder.

Dat blijkt uit de flitsraming van het CBS. Het definitieve cijfer wordt op basis van veel meer gegevens over twee weken bekendgemaakt.

Dure boodschappen

De inflatie wordt vooral hooggehouden door de dure boodschappen en diensten. Voedingsmiddelen, drank en tabak waren in augustus 5,6 procent duurder dan een jaar eerder. Diensten zelfs 5,8 procent.

Energie werd juist aanmerkelijk goedkoper, waardoor de inflatie nog wat gedrukt wordt. Vorige maand lag de inflatie op ongeveer hetzelfde niveau, met 3,7 procent.

Inflatiegolf

De grote inflatiegolf begon in 2021. Door de heropening van veel sectoren na corona en de daaropvolgende energiecrisis rezen de prijzen de pan uit. Op het hoogtepunt in september 2022 werd er zelfs 14,5 procent inflatie gemeten.

Daarna stegen de prijzen veel minder hard, maar inmiddels ligt de inflatie alweer het hele jaar boven de 3 procent. Een belangrijke reden daarvoor is dat door de inflatie de lonen ook flink zijn gestegen de afgelopen jaren. Dat is goed nieuws voor werknemers, maar stijgende lonen zorgen op hun beurt ook weer voor hogere prijzen, ze moeten immers ergens van betaald worden. Vooral in de dienstensector weegt dat door.

Meer geld over

Het goede nieuws is wel dat op dit moment de balans doorslaat in het voordeel van de werknemers en consumenten. Het CPB becijferde onlangs nog dat de lonen gemiddeld nu harder stijgen dan de prijzen. Daardoor houden mensen dus weer wat meer geld over, ondanks de hoge prijzen.

3,6 procent inflatie is hoe dan ook veel hoger dan het streven van centrale banken. De Europese Centrale Bank mikt op een inflatie van 2 procent. Het idee daarachter is dat het leven daarmee niet te snel duurder wordt, maar zeker ook niet goedkoper. Dalende prijzen, deflatie dus, ziet de centrale bank als een gevaar omdat consumenten dan mogelijk aankopen uitstellen in de hoop dat ze goedkoper worden. Dat is slecht voor de economie.

Lees meer over
Inflatie