Reünie is 'goed verdienmodel' voor ruziënde bands: Oasis-broers lopen binnen
Na vijftien jaar ruziemaken komt de band Oasis weer bij elkaar. Broers Liam en Noel Gallagher gaan volgend jaar touren en volgens Britse media kunnen ze daarmee ieder 60 miljoen euro op hun bankrekening bijschrijven. Een band kan beter uit elkaar gaan, dan blijven aanrommelen, zeggen kenners. "Een reünie is een goed verdienmodel."
In de meeste gevallen is geld de belangrijkste motivatie om weer bij elkaar te komen, zegt Martijn Mulder, die voor de Erasmus Universiteit onderzoek doet naar de industrie achter livemuziek. "Ik heb altijd het idee dat de strijd tussen de broers is gecultiveerd, dat het onderdeel van de act van Oasis is, en daarom verbaast de reünie mij niet."
'Onvoorstelbaar populair'
In de jaren negentig was Oasis onvoorstelbaar populair in Groot-Brittannië. Ook in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten scoorde de band uit Manchester grote hits. Noel schreef de songs en Liam zong ze met de typische Oasis-branie.
Toch was de glans er voor een groot deel af toen zanger Liam in 2009 backstage voor een optreden de gitaar van grote broer Noel vernielde. De band scoorde op dat moment slechts bescheiden hits en albums verkochten niet meer zoals voorheen.
"Het is met enige droefheid en grote opluchting dat ik jullie vertel dat ik vanavond gestopt ben met Oasis", schreef Noel op de website van de band in augustus 2009. "Ik kan simpelweg geen dag langer met Liam samenwerken."
Vervolgens begon het moddergooien via social media en in interviews. Vooral Liam hield zich niet in. "Hij is een lul", schreef hij in 2017 op het toenmalige Twitter. "Hij weet het allemaal zo verdomde goed, fucking aardappelhoofd."
Geen reünie
Noel liet meerdere keren blijken absoluut geen reünie te willen met zijn vijf jaar jongere broer. Maar de geruchten gaan dat de scheiding van zijn vrouw hem bijna 24 miljoen euro kostte, en hij het geld nu nodig heeft. "Oasis is een belangrijke band geweest en een vliegwiel voor een hele generatie Britse bands daarna", zegt directeur Berend Schans van de Vereniging van Podia en Festivals.
Deze reünie lijkt economisch gedreven, aldus Schans. "Ze hadden hun ruzie ook op een andere manier kunnen bijleggen, door bijvoorbeeld samen te gaan wandelen in Schotland."
Toch sluit Schans een andere reden voor de comeback niet uit. "Publieke aandacht is verslavend voor veel artiesten. Dat kan ook een motivatie zijn. Samen trekken de broers meer publiek dan alleen."
Wat de reden voor de reünie ook is, het maakt Debbie Spaan allemaal niets uit. Ze is groot Oasis-fan. "Toen de comeback bekend werd dinsdag, had ik een jaren negentig Oasis-shirt aan naar mijn werk", lacht ze. "Ik ga er alles aan doen om een kaartje te krijgen. Voor welke show? Ja, die in Manchester natuurlijk. Daar komen ze vandaan!"
'Live Forever op begrafenis'
Voor Spaan was de muziek van Oasis in de jaren negentig enorm belangrijk. "Live Forever van het debuutalbum Definitely Maybe uit 1994 moet op mijn begrafenis worden gedraaid. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan dat liedje", mijmert ze.
Oasis is Liam én Noel voor Spaan en onderzoeker Mulder begrijpt dat wel: "Beide broers hebben afgelopen jaren wel Oasis-nummers live gespeeld. Maar niets is zo magisch als een band in de oude bezetting", legt hij uit.
Je muzikale smaak wordt volgens Mulder gevormd in je tienerjaren. "Iedereen wil op een gegeven moment die muziek herbeleven. En bands spelen daarop in met een reünie. Ze creëren een mix van nostalgie en schaarste. Daar willen mensen de portemonnee wel voor trekken", zegt hij.
Als het Spaan lukt een kaartje te bemachtigen, heeft ze één van de ongeveer 1,2 miljoen beschikbare tickets. De verwachting is dat er een veelvoud aan mensen in de digitale wachtrij zullen staan.
Take That en Guns N' Roses lucratiever
De comeback van Oasis belooft veel. Maar voorlopig staat de reünie van Take That met Robbie Williams uit 2011 nog op nummer 1 als we kijken naar lucratieve Britse 'comebacks'. Die tour bracht ruim 220 miljoen euro op met meer dan 1,8 miljoen verkochte tickets voor 29 uitverkochte stadions, zo becijferde Pollstar, dat wereldwijd data over concerten bijhoudt.
Toch zijn deze cijfers kinderspel vergeleken met de Not In This Lifetime Tour van Guns N' Roses, die begon in 2016. De tour verwijst naar een antwoord uit 2012 van zanger Axl Rose, op de vraag of er ooit een reünie zou komen. Vier jaar later dacht hij er blijkbaar anders over.
Magie van Slash
Gedurende drie jaar konden fans zich vergapen aan de eerste samenwerking sinds 1993 tussen oer-leden Axl, gitarist Slash en bassist Duff. "Dat Axl en Slash weer samen op een podium stonden, was de magie. Iedereen wilde dat zien", zegt Mulder.
En dat bleek. De Amerikaanse rockers verkochten ruim 5,3 miljoen tickets en ze speelden bijna 530 miljoen euro bijeen. Daar kan een oude rocker wel een scheiding van betalen.
Dat een slechte onderlinge relatie tussen bandleden goed is voor een reünie, bewees ook The Police in 2007. Vooral zanger en songwriter Sting en drummer Stewart Copeland konden elkaars bloed wel drinken toen de Engelse band in 1986 uit elkaar ging.
'When hell freezes over'
"Ik hoopte dat de band ook kleine zalen als Paradiso ging aandoen", zegt VNPF-directeur Schans. "Maar helaas, dat paste niet in het verdienmodel", lacht hij. De tour gaf de drie Police-leden een goed pensioen, want de reünie bracht 326 miljoen euro op.
Dat geld zelfs de grootste vijanden samen kan brengen, bleek ook uit de reünie van The Eagles in 1994. Toen zanger Don Henley in 1980 werd gevraagd naar de mogelijkheden van een comeback, sprak hij de illustere woorden: "When hell freezes over."
De gelijknamige tournee midden jaren negentig bracht 182 miljoen euro in het laatje. Inderdaad, een reünie is een goed verdienmodel.