Hoe Warren Buffett met 'supersaai beleggen' de grens van één biljoen haalde

In de week dat hij zijn 94ste verjaardag vierde, boekte meesterbelegger Warren Buffett zijn zoveelste succes. Zijn bedrijf Berkshire Hathaway werd afgelopen week meer dan een biljoen (1000 miljard) dollar waard. Een mijlpaal, want het is het eerste bedrijf buiten de techsector dat deze magische grens passeerde.
Apple, Nvidia, Microsoft, Google's moederbedrijf Alphabet, Amazon en Meta, de eigenaar van Instagram, Whatsapp en Facebook, zijn andere bedrijven die meer dan een biljoen dollar (ongeveer 900 miljard euro) waard zijn op de beurs. Berkshire Hathaway mag zich nu ook bij deze namen voegen.
Opvallend voor een bedrijf dat in 1839 werd opgericht als textielfabrikant. In de jaren 60 begon Buffett, die gisteren 94 jaar werd, met het kopen van aandelen in het bedrijf. Hij werd grootaandeelhouder en begon fabrieken te verkopen. De textielindustrie werd immers steeds minder lucratief. In 1985 sloot de laatste textielfabriek van Berkshire.
De opbrengst van de fabrieken stak de Amerikaan in andere bedrijven, waaronder in investeringsmaatschappijen. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, Buffet groeide uit tot één van de rijkste mensen op aarde.
'Supersaaie belegger'
"Buffett is eigenlijk een supersaaie belegger", zegt beurskenner Corné van Zeijl, verbonden aan beleggingsadviesbedrijf Cardano. Hij zegt het met eerbied: Buffett investeert nog in 'traditionele' bedrijven en opereert relatief risicoloos zonder mee te gaan in de waan van de dag.
"Hij heeft geen last van FOMO", vult Peter Paul de Vries aan. FOMO staat voor 'fear of missing out'. Oftewel: Buffett is niet bang om iets te missen. De Vries was van 1995 tot 2007 directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu de baas van investeringsmaatschappij Value8.
Beide beurskenners zeggen dat tijd het belangrijkste instrument van Buffett is. Door tientallen jaren geduldig te blijven op de beurs, heeft hij zichzelf wel de tijd gegeven om geld te verdienen. "Het helpt daarbij wel dat hij 94 is", zegt De Vries met een knipoog.
'Geen hypes'
"Buffett reageert niet op hypes. Hij investeert alleen in bedrijven die hij goed begrijpt", zegt De Vries met bewondering. Hij legt uit dat Buffett lange tijd een 'tech-allergie' had. Hij stak geld in onder meer supermarkten, oliemaatschappijen, telefoniebedrijven maar ook in de Bank of America en Coca-Cola.
Toch moet daarbij verteld worden dat Buffett veel geld verdiend heeft aan Apple, toch een techbedrijf. "Maar dit bedrijf verkoopt met bijvoorbeeld iPhones echt consumentenproducten", verklaart De Vries. Eerder dit jaar werd bekend dat Buffett bijna de helft van zijn Apple-aandelen, ter waarde van bijna 85 miljard euro, heeft verkocht.
"Buffett houdt niet van dure aandelen", vertelt De Vries. "Apple-aandelen kosten inmiddels meer dan 35 keer de winst, dat vindt Buffett gewoon te duur." Met het (vele) geld dat Buffett krijgt na de verkoop, koopt hij andere goedkopere aandelen, die dan vervolgens weer in waarde kunnen stijgen.
"Daarbij moet niet vergeten worden dat Buffett nog steeds veel aandelen van Apple heeft en dat zijn succes voor een groot deel afhangt van dit bedrijf", zegt De Vries, die toevoegt dat de Amerikaan ook echt weleens een flater slaat.
Veel cash
Van Zeijl vindt het opvallend dat Berkshire Hathaway ondanks de verkoop van meerdere aandelen, nog steeds in waarde stijgt. "Door de verkoop van aandelen heeft Berkshire voor honderden miljarden dollars aan cash. Dit geld wordt dus nu nog niet geïnvesteerd en werkt als een sleepanker." Berkshire had het nog beter gedaan als alles in aandelen was belegd, legt de analist uit.
"Het passeren van de biljoengrens laat zien dat de benadering van Buffett nog steeds populair is", aldus Van Zeijl. Dit ziet De Vries ook. "Hij heeft een enorme fanschare."
Dit is bijvoorbeeld te zien aan de aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway, waar tienduizenden aandeelhouders op afkomen. Deze worden ook wel het 'Woodstock voor kapitalisten' genoemd. De Vries is hier ook bij aanwezig geweest.
Aandeelhouders gaan voor de aandeelhoudersvergadering op de foto met een kartonnen Warren Buffett:

De eigenaar van Berkshire Hathaway is natuurlijk niet de enige die over het beleid van het bedrijf gaat. Buffett heeft namelijk 'maar' ongeveer een zesde van alle aandelen in bezit. Andere grootaandeelhouders zijn grote Amerikaanse financiële instellingen. Ook de foundation van Microsoft-oprichter Bill Gates bezit aandelen.
Desalniettemin draait nog veel op het gedachtegoed van Buffett. En dat terwijl hij nu al een tijd de negentig gepasseerd is en ook niet het eeuwige leven heeft. Volgens Van Zeijl kan een eventueel overlijden er best voor zorgen dat de koers weer flink onder het biljoen duikt.
'Chef-kok laat keuken netjes achter'
Ook voor De Vries is een koersdaling bij het overlijden van Buffett geen onrealistisch scenario. "Misschien een procent of 10", schat hij in. "Maar Berkshire Hathaway kan ook zonder Buffett verder groeien."
Buffett heeft al een opvolger aangewezen, in de persoon van Greg Abel. En door de jaren heen heeft de superbelegger ook al een team van deskundigen om zich heen verzameld. "Dat creëert rust bij de aandeelhouders", meent De Vries. "En als de chef-kok overlijdt, dan kunnen zijn secondanten nog wel een lekkere maaltijd maken. Ze hebben jaren meegedraaid in Buffett's keuken."