Ongeoorloofde staatssteun

Apple verliest megazaak: moet 13 miljard euro belasting (plus rente) alsnog betalen

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© SIPA USAApple verliest megazaak: moet 13 miljard euro belasting (plus rente) alsnog betalen
RTL

Apple heeft een zeer pijnlijke nederlaag geleden bij het Europees Hof van Justitie, de hoogste EU-rechter. Het techbedrijf moet een recordbedrag van 13 miljard euro, plus rente, aan niet-betaalde belastingen alsnog aftikken.

Dat heeft het Europees Hof vanochtend besloten. De zaak speelt al jaren, maar nu is er eindelijk duidelijkheid.

13 miljard euro

In 2016 oordeelde de Europese Commissie, na jarenlang onderzoek, dat Apple in de periode van 2003 tot en met 2014 extreem weinig belasting had betaald over zijn Europese winsten. Dat gebeurde dankzij een deal met de Ierse belastingdienst.

Kort en goed werden alle Europese winsten naar twee bedrijven in Ierland gesluisd. Apple maakte gebruik van de Ierse belastingwetten om die winsten vervolgens weer toe te rekenen aan twee volledig fictieve 'hoofdkantoren'.

Op papier

Die hoofdkantoren bestonden alleen op papier en waren letterlijk nergens gevestigd. Over de gelden werd dan ook nergens belasting betaald en de Ierse fiscus vond dat prima en legde dat vast in twee zogenaamde 'rulings'. In tien jaar tijd werd er daardoor 13 miljard euro te weinig aan belasting betaald.

Door de constructie betaalde Apple over zijn winsten buiten de VS in 2003 slechts 1 procent belasting. In 2014 was dat gedaald naar 0,005 procent.

Staatssteun

Volgens de Europese Commissaris van Mededinging, Margrethe Vestager, werd Apple hiermee op oneerlijke wijze bevoordeeld ten opzichte van andere bedrijven, en was er dus sprake van ongeoorloofde staatssteun die terugbetaald moet worden. 

Ierland en Apple gingen tegen deze uitspraak in beroep en kregen in eerste instantie gelijk bij het Gerecht van de Europese Unie. De op een na hoogste rechter van de Europese Unie vond dat de Europese Commissie onvoldoende had aangetoond dat Apple een voordeel had gekregen dat andere bedrijven niet kregen. Maar het Hof, de allerhoogste rechter, maakt daar vandaag gehakt van.

Lees meer over
Tim CookMargrethe VestagerAppleEuropese CommissieEuropees Hof van JustitieBelastingontwijking