Boete 22.000 euro

Pas op: zomaar opzeggen baan kan je tienduizenden euro’s kosten

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP - Vertrokken manager ICTS moet 22.680 euro betalenPas op: zomaar opzeggen baan kan je tienduizenden euro’s kosten
RTL

Pas op met het opzeggen van je baan, als je een contract voor bepaalde tijd hebt, zonder tussentijdse opzegmogelijkheid. Een voormalig financieel manager van een trailerverhuurbedrijf moet zijn ex-werkgever ruim 22.000 euro betalen omdat hij in strijd met zijn arbeidsovereenkomst plotseling ontslag nam.

Dat blijkt uit een vandaag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want veel werkgevers en werknemers weten dit niet', waarschuwt arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink van Das. "Het is goed dat het op het netvlies van mensen komt."

Voortijdig vertrek

In het voorjaar van 2022 ging de man aan de slag als financieel manager voor het Rotterdamse trailerverhuurbedrijf ICTS. Eind januari dit jaar kondigde hij aan daar te zullen vertrekken. Zijn werkgever liet weten dat dat niet zomaar kon, omdat hij een arbeidsovereenkomst zonder opzegbeding had die liep tot eind juni. De man stapte toch op.

Half miljoen boete voor man die overstapte naar concurrent
Lees ook

Half miljoen boete voor man die overstapte naar concurrent

Daarop verzond ICTS een interne mail aan de medewerkers over het vertrek van de manager, en benoemde in februari een opvolger. Maar daarmee was de zaak niet afgedaan. De werkgever sleepte de man vervolgens voor de rechter, en eiste daar een forse schadevergoeding van hem wegens 'onregelmatige opzegging'.

Geen opzegmogelijkheid

Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd kunnen werkgevers en werknemers kiezen om wel of geen opzegbeding op te nemen, legt arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink uit.

"In de meeste gevallen wordt zo'n bepaling wel opgenomen, maar er zijn uitzonderingen. Soms wordt het gewoon vergeten. En soms wordt er bewust voor gekozen om geen tussentijdse opzegmogelijkheid op te nemen. Bijvoorbeeld bij functies die moeilijk zijn in te vullen of te vervangen. De werkgever wil dan voorkomen dat een werknemer eerder dan de vertrekdatum al weer vertrekt."

Fors risico

Een werknemer die in zo'n geval toch tussentijds opstapt neemt een fors risico, aldus Besselink. "Dan kan de werkgever aanspraak maken op een gefixeerde schadevergoeding." Dat is in principe een bedrag ter hoogte van het salaris over de volledige tijd dat de arbeidsovereenkomst nog zou hebben voortgeduurd. In het geval van de financieel manager van het trailerverhuurbedrijf ging het om vier maanden.

Voor de Rotterdamse kantonrechter betoogde de manager dat hij geen schadevergoeding schuldig is, omdat zijn werkgever akkoord zou zijn gegaan met de opzegging. Dat zou blijken uit de interne mail over zijn vertrek en de aanstelling van zijn opvolger. Ook stelde hij dat ICTS geen schade had geleden door zijn vertrek, en wees hij erop dat hij bij het bedrijf een 'zeer hoge werkdruk' had ervaren.

Geen akkoord

Uit de vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter niet gevoelig is voor het verweer van de werknemer. Uit de mail en de benoeming van een opvolger blijkt volgens de rechter helemaal niet dat het bedrijf akkoord ging. "Het aanvaarden dat een werknemer opzegt en daar naar handelen is (…) wezenlijk anders dan ook instemmen met die opzegging."

Of het bedrijf al dat niet daadwerkelijk schade leed en of er sprake was van een hoge werkdruk, vindt de rechter in deze zaak niet relevant. 

Boete 22.680 euro

Omdat de manager nog maar kort bij ICTS werkte, vindt de kantonrechter wel dat de schadevergoeding iets moet worden gematigd. In plaats van vier maanden salaris, moet de man daarom drie maanden betalen. Wel wordt daarbij ook zijn vakantietoeslag gerekend. Daardoor komt het bedrag dat de vertrokken werknemer het bedrijf moet betalen uit op 22.680 euro.

Advocaat Jelle Kloosterman van de werknemer onthoudt zich van commentaar, maar laat wel weten dat zijn cliënt niet in hoger beroep is gegaan. Advocaat Maaike Doornbos van de werkgever kon vandaag nog niet reageren. "ICTS wenst hierop geen commentaar te geven", laat woordvoerster Robine Deceuninck van het trailerverhuurbedrijf weten.

Lees meer over
ICTSRechtbank RotterdamArbeidsrecht